Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" na konferenciji za medije saopštili su detalje o narednom 16. po redu protestu.

Zoran Lutovac, lider DS, rekao je da će se građani u 19 sati okupiti ispred Skupštine Srbije, odakle će se Bulevarom kralja Aleksandra uputiti do Pravnog fakulteta, a potom Beogradskom ulicom do Slavije. Odatle će kolona ići do Ministarstva prosvete, gde se očekuje da će biti održani govori.

„Posle govora i okupljanja ispred Ministarstva prosvete uputićemo se Ulicom kneza Miloša, a onda ćemo kod Londona skrenuti prema Predsedništvu. Tamo ćemo ispred Predsedništva poslati poruke Aleksandru Vučiću, koji na svakodnevnim konferencijama za novinare govori o tome da ne zna koji su zahtevi i podmeće nam da su zahtevi nešto što nisu. Tamo će biti na licu mesta obavešten“, rekao je Lutovac.

On je naveo da će glavna tema protesta biti prosveta.

„Znamo kako je završena prethodna školska godina. Znamo da je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se školska godina prekinuta i da se tako suoče s problemom. Jedan od razloga što je ovo tema protesta je da ukažemo na probleme poput nasilja i bezbednosti. Udžebnici i pribor za školu se kupuju na rate, a stanovi za keš. Nastavnici imaju plate ispod republičkog proseka, a botovi koji su zaposlen iu javnim preduzećima, a rade za partiju, imaju skoro duplo veće plate od njih“, naveo je Lutovac.

On je rekao da oko 400.000 dece nemaju novac za tri obroka dnevno i nemaju sredstva za ličnu higijenu.

„Umesto da se ulaže u obrazovanje, ulažemo u jarbole i nacionalne stadione“, izjavio je Lutovac.

Marinika Tepić rekla je da je školska godina naglo prekinuta odlukom vlade 6. juna iz razloga što nastavni kadar nije mogao da se nosi eskalacijom nasilja.

„U razgovorima sa prosvetarima širom Srbije došli smo do bezbroj informacija da nisu mogli da se bave svojim poslom, jer su morali da evidentiraju primere nasilnog ponašanja. Ako se i pretpostavi da su to bile posledice događaja 3. i 4. maja, želim da skrenem pažnju da smo ranije imali primer pokušaja nasilnog događaja u Velikoj Plani. Profesor fizičkog koji je sprečio masovnog ubicu, koji je došao naoružan do zuba, pukom srećom je uspeo da spreči masakr. Ništa se do tada nije dogodio. Čak je i taj profesor fizičkog rekao da je sistem zakazao i da nisu preduzete mere da se to ne bi ponovilo. A ponovilo se“, navela je Tepić i dodala da je masovno ubistvo u okolini Mladenovca takođe počelo u školskom dvorištu.

„Očekujemo hitno obraćanje i Vlade i resornog ministarstva da obaveste građane koje su to konkretne mere koje su pripremili za početak školske godine i da li je bezbedan početak školske godine uopšte moguć“, navela je Tepić.

Upitan o radikalizaciji protesta, Lutovac je naveo da će doći do transformacije u delovanju.

„Izbegao bih reči ‘radikalizacija’. Ne bismo unapred šta će to biti, ali to što smo najavili to će se i desiti“, izjavio je on.

Podsećamo, na spisku zahteva građana koji protestuju je smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“ (Pink i Hepi), smena rukovodstva RTS, ali i gašenja tabloidnih medija koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Proteste organizuju deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd i Narodni pokret Srbije.

BONUS VIDEO Protest protiv nasilja u Beogradu – šetnja za Bačku Palanku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar