Foto:Nova.rs

U severnom delu Kosovske Mitrovice održana je nova, 18. po redu sednica skupštine opštine. Iako nije bila na dnevnom redu, usvojena je odluka o priključivanju opštine Severna Mitrovica Asocijaciji kosovskih opština, koja je poslata kosovskoj vladi na razmatranje. Sednicu je obeležila i scena kada je nedavno izabrani gradonačelnik Erden Atić napustio skupštinsku salu nakon što odbornici nisu želeli da glasaju o tački koju je on predložio.

Današnjoj sednici, osim odbornika, među kojima je bio i jedan ispred srpske zajednice, Dušan Milunović, prisustvovali su novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, kao i njegova zamenica Katarina Adžančić, ali i predstavnik kosovskog ministrstva za lokalnu samoupravu i pripadnici KFOR-a.

Gradonačelnik je na samom početku sednice izneo predlog da se na dnevni red uvrsti donošenje odluke o pridruživanju opštine Severna Mitrovica Asocijaciji kosovskih opština.

Jedini srpski odbornik u ovoj skupštini, Dušan Milunović, bio je protiv ove odluke, kazavši da se o ovoj tački nije raspravljalo, te da je većina odbornika nespremna, prenosi KoSSev.

„Juče, na odboru za politiku i finansije, tema Asocijacije opština koju sada gradonačelnik pominje nije spomenuta. Tačno je da mi nemamo zapisničara i to je vrlo interesantno, ali ima tonski zapis i to se nije spominjalo. O toj temi nismo raspravljali ništa, što znači da je danas većina odbornika nespremna na tu temu“, kazao je Milunović.

On je ujedno istakao da je ovo pitanje od velikog interesa za građane na Severu, kazavši da takve teme zahtevaju javnu debatu.

„Ja ne osporavam da ovu tačku stavite na dnevni red, ali da se ispoštuju procedure koje su prema statutu opštine Severna Mitrovica, koji je usvojen većinom glasova i do sada nije menjan. Ovde postoji način da se konsultuje javnost i da se organizuje javna debata, da građani iznesu svoje predloge, plus što se mi nalazimo u situaciji kakvoj se nalazimo, gde je svaka tema visokog rizika i koja može dovesti do novih eskalacija. Mi ulazimo potpuno nespremni“, kazao je on.

Drugi odbornici ove skupštine opštine, međutim, podržali su predlog gradonačelnika i usvojili odluku, koja se sada šalje kosovskoj vladi na dalje razmatranje.

Atić je zatim izneo još jedan predlog, koja takođe nije bila na dnevnom redu, a tiče se zemljišta koje se nalazi kod Vatrogasne stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Njegov predlog je bio da se ovo zemljište pripoji Direkciji za hitne slučajeve.

Nakon izlaganja, predsedavajući SO Nedžad Ugljanin je odbio da se ovaj predlog razmatra, nakon čega je Atić revoltirano napustio sednicu. Međutim, njegova zamenica, Katarina Adžančić je ostala.

Ugljanin je kazao da ovaj zahtev nije dat na uvid odbornicima i skupštini opštine.

Ugljanin se na sednici osvrnuo i na nedavno postavljanje tabli sa kosovskim simbolima i kosovske zastave ispred opštinskog objekta, kao i na novi opštinski pečat.

Naglasio je da novoizabrani gradonačelnik o ovom pitanju nije razgovarao sa odbornicima u skupštini.

Odbornik zatražio da se raseljeni Albanci vrate na Sever
Još jedan predlog iznet je na današnjoj sednici.

Odbornik Betim Osmani, zatražio je da se razmotri povratak raseljenih Albanaca u svoje domove na Severu, u kojima su živeli pre 1999. godine.

Međutim, predsedavajući SO nije prihvatio ovaj predlog na razmatranje.

***
BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi? – 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar