Ubistvom Zorana Đinđića izgubili smo mi kao zemlja, izgubila je istorija, rekla je za N1 njegova nekadašnja sekratarica Biljana Stankov.

Biljana Stankov je za Zorana Đinđića radila od 1991. godine, kada se on politički aktivirao, a to vreme ocenjuje kao veoma „dinamično i zahtevno“, ispunjeno raznim sastancima.

Opisujući jedan njegov dan, Stankov kaže da je Đinđić imao tačnu sliku šta želi i zašto je tu.

„Znao je zašto želi da bude predsednik Demokratske stranke. Meni je ta slika, radeći sa njim, zaista bila jasna – bilo mu je važno da svaki sastanak i događaj bude uređen kako i kada treba, da se ništa ne propusti. To mu je bilo važno jer je želeo da Srbiju što pre uvede u Evropu. Da Srbija bude moderna, savremena, obrazovana. Sve što je najbolje, on je to imao kao sliku u svojoj glavi i u svom srcu“, opisala je ona.

Možda su ti zahtevi u datom trenu delovali preveliki, ali kaže Stankov, kada sada shvatimo koliko smo vremena (sa Đinđićem) imali, taj tempo je opravdan.

Vrlo brzo po ulasku u Vladu, rekla je ona, Đinđić je uspostavio svoju organizaciju.„Svuda su nam se služba i stalno zaposleni jako radovali. A od tema zateklo nas je mnogo – imali smo Hag, vrlo brzo se pokazala nesloga sa DSS-om, Miloševićeve institucije, odnose sa Crnom Gorom, Kosovo, kriminalne organizacije na svim nivouma…“, navela je Stankov.

Kako je rekla, gostujući u emisiji Newsnight TV N1, kao njegova sekretarica i osoba koja organizuje Đinđićeve dane i ima uvid u njegova kretanja, nije bila bezbrižna zbog činjenice da je Srbija ipak zemlja koja ima policiju i vojsku.

„Osećala se slabost, neodlučnost… Izlazak crvenih beretki na put je već bio znak da im se može“, rekla je ona.

Upitana u kojoj situaciji je uvidela da su Đinđić i njegovi saradnici sami u svojoj borbi, Stankov odgovara da to sebi nikada nisu priznali.

„Čovek se na taj način brani. Verujete da ćete nešto rešiti, kao i mnoge druge probleme. Proces je u toku i biće dobro. Mora da bude dobro. On je tih dana, moram da kažem, bio vrlo raspoložen. Govorio je da će biti dobro. Kao ‘moći ćemo mi još, uspećemo u tome što radimo, ali nam treba vreme’“, priseća se ona.

Njegovi saradnici su, dodaje, u to takođe želeli da veruju.

„Želela sam da to uspe, jer bilo je za sve nas dobro. Njegov gubitak.. ubistvo, mi kao zemlja smo mnogo izgubili. Izgubio je region, izgubila je Evropa… Istorija je izgubila“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar