Kragujevac glasanje glasacke kutije
Kragujevac biračke kutije Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dan ranije u odnosu na glasanje u Srbiji, danas je počelo glasanje na republičkim parlamentarnim izborima u SAD, javio je Glas Amerike (Voice of America - Voa).

U Americi se glasa u ambasadi u Vašingtonu i u konzulatima u Čikagu i Njujorku. Više od 1.100 glasača je registrovano u SAD, najviše u Čikagu 539, Njujorku 335, a u Vašingtonu 269.

„Kada je u pitanju glasanje u inostranstvu, kao i procedura u Republici Srbiji, potpuno su ista pravila. Dakle, sve liste koje su zastupljene na glasačkom listiću su imale pravo da nominuju svoje predstavnike u prošireni sastav biračkog odbora. I u SAD je to slučaj, u biračkom odboru imamo predstavnike svih lista, tu su i posmatrači. Ono što možete da vidite u Srbiji na biračkim mestima, slučaj je i u inostranstvu“, rekao je za Glas Amerike Dušan Kozarev, predsednik biračkog odbora na glasačkom mestu u ambasadi u Vašingtonu.

On navodi da su to uglavnom ljudi koji su u SAD, koje na bazi kontakata koje imaju, delegiraju stranke.

Do 14 časova po lokalnom vremenu, glasalo je 51,6 odsto upisanih birača u Vašingtonu, odnosno 139 osoba. Među njima je bio i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Pored SAD, danas se glasa u Velikoj Britaniji, Portugaliji i Kanadi.

Za glasanje u inostranstvu na 81 biračkom mestu u 35 država prijavilo se 32.216 građana Srbije.

Rezultati glasanja u tim zemljama neće biti saopšteni do zatvaranja biračkih mesta u Srbiji.

***

BONUS VIDEO – Rekordan broj kontrolora na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar