Ana Brnabić Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Bura nakon završene skupštinske sednice o litijumu ne prestaje. Dok ekološki aktivisti i opozicioni političari najavljuju proteste i blokade, predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, novine „Nova“ i „Danas“ optužuje za poziv na građanski rat. U targetiranju medija ranije joj se pridružila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Srđan Milivojević iz Demokratske stranke i profesor Rade Veljanovski saglasni su da, zapravo, pozivi na građanski rat stižu sa druge adrese.

Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova odbacili su Predlog izmene Zakona o rudarstvu i energetici, koji je podnela opozicija. Za je bilo 84 poslanika, protiv 128, dok dva narodna predstavnika nisu glasala.

Jedna od prvih reakcija stigla je iz doline Jadra, odakle su aktivisti poručili: Ovo je objava rata!

Ta teška reč – rat

Reč „rat“,po svemu sudeći, bila je zanimljiva i predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić koji je po dobro oprobanom receptu odlučila da se obručanava sa medijima, po ko zna koji put objavljujući naslovne strane dnevnih listova „Nova“ i „Danas“.

Ovoga puta u njenom fokusu bili su tekstovi o najavljenim blokadama i protestima ove nedelje.

„Najoštrije osuđujem pozive na građanski rat kojima svedočimo u poslednjih 48 sati. Srbija je demokratska država, koja ima svoj Ustav, zakone i institucije. Opozicija je tražila sednicu o litijumu i dobili su sve što su tražili – sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, na kojoj su oni bili ovlašćeni predlagači (što znači da su imali koliko god vremena su želeli da pričaju o ovoj temi). Sednica je završena, Narodna skupština je rekla svoje. Pozovi na razračunavanje na ulicama znače da bi oni: (1) ukinuli parlament, (2) predsednika Srbije ubili ili uhapsili (zavisi kako koji dan i ko preti) i (3) uveli diktaturu“, napisala je Brnabić na mreži X.

Potom je upitala: „I – kakve ovo veze ima sa životnom sredinom? Baš nikakve. Ovo je klasični pokušaj nasilne promene vlasti u Srbiji kako bi se na vlast vratili oni koji su Srbiju uništili i koji se na vlast nikada neće vratiti izborima jer ih narod ne želi, ali sada u koaliciji sa ravnozemljašima i običnim nasilnicima“, zaključila je Brnabić uz neizostavno „Srbija će pobediti“.

Prethodno je o „Novoj“ i „Danasu“ pričala u studiju „Informera“, spominjući lidera SSP Dragana Đilasa i suvlasnika Junajted grupe Dragana Šolaka, koje je označila kao vođe opozicije.

„Da bes ne pređe u gnev“

Komentarišući izjave Ane Brnabić o građanskom ratu, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je da zapravo Ana Brnabić preti građanskim ratom.

„Šokiran sam da Brnabić preti građanima Srbije građanskim ratom. Ona nedvosmisleno pred građane postavlja ultimatum – ili će biti iskopavanja litijuma i to ćemo sprovesti i silom ako treba, a vi nemate prava da se bunite protiv toga. Otreznite se gospođo Brnabić, Vas drma litijumska groznica“, poručio je poslanik DS za N1.

Milivojević je poručio i da neće biti rata u Srbiji.

Srđan Milivojević Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„Četiri rata su vodili sa našim neposrednim okruženjem, i sva četiri izgubili“, kaže on.

Dodao je i da je zadatak opozicije da artikuliše veliko nezadovoljstvo građana.

„Pozivamo da se eskalaciji nasilja kojom režim preti, suprotstavimo odlučnim otporom i nenasiljem. Naš zadatak da artikulišemo nezadovoljstvo i da bes ne pređe u gnev“, naglasio je Milivojević.

Opsesija „Novom“

Inače, komentarisanje naslovnih strana naših novina, Ani Brnabić nije strano, šta više, može se reći da značajan deo svoj radnog vremena posvećuje tome.

Novine „Nova“ nisu pozivale ni na kakav rat, nego su prenele stavove i planove ekoloških aktivista i opozicije u vezi sa najavljenim protestom u Loznici 16. oktobra.

Foto:Nova.rs

Osim toga, predsednica parlamenta bi mogla i trebalo da razume kako je naša misija da informišemo, naročito o većinskom stavu naroda ove zemlje koji je opravdano uplašen za sudbinu područja gde se planira otvaranje rudnika litijuma. Mogla bi da shvati i da je protivljenje ideji ovog rudarenja jednako legitimno kao i njegovo zagovaranje i da ljudi koji se osećaju ugroženim ovako otvoreno i nečuveno lobiranje za taj projekat od strane vlasti, koja poseduje sve mehanizme da svoj naum i ostvari, doživljavaju kao pretnju. Neko je ovde ozbiljno zamenio teze, a naše novine su u tome najmanje krive.

Sukobe inicira represija vlasti

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski u izjavi za „Novu „kaže da je i ovoga puta predsednica Narodne skupštine – preterala.

PROČITAJTE JOŠ

„Ona očigledno ne shvata neke elementarne stvari u demokratiji. Protestovanje i građanska neposlušnost je nešto što je sasvim legitimno i što je na kraju krajeva predviđeno našim Ustavom i zakonima. Dakle, apsurdno je i potpuno nelogično da se pozivi na proteste mogu porediti sa pozivima na građanski rat. Čak bi se pre moglo reći da je represija vlasti koja se prenosi kroz režimske medije neka vrsta poziva na sukob i na ekstremno razračunavanje“ – kaže Veljanovski.

Rade Veljanovski
Rade Veljanovski Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Sagovornik našeg lista dodaje da ovo nije ništa novo i da će se antagonizam između vlasti i onih koji nisu sa njom – nastaviti.

„Ana Brnabić radi nešto što očigledno nije njen posao. Prvo, ona se u medije ne razume, to nije njena struka. Ona ne zna šta je funkcija medija i treće ona ne shvata da među medijima koji nju i sadašnju vlast podržavaju svaki dan, ima neuporedivo više ogrešenja o novinarska i etička pravila. Ona bi trebalo da na jedan elegantan i dostojanstven način prestane to da radi. Međutim, pošto to čini i predsednik države, njoj ne preostaje ništa drugo, nego da ona bude pojačan glas protivljenja slobodi govora i mišljenja“ – zaključuje Veljanovski.

U jurišu na medije i Dubravka Đedović

U pauzi lobiranja za kompaniju „Rio Tinto“ i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović usred skupštinske sale targetirala je medije United grupe, optužujući ih da vode kampanju protiv kompanije „Rio Tinto“.

Ona je rekla da su „glasila Junajted medije otpočela sredinom juna 2024. drugu po redu kampanju posle one iz 2021. godine protiv projekta Jadar“.

Dubravka Đedović Sednica Skupštine Srbije Foto:A.K./ATAImages

„Tokom samo dva meseca, u periodu od 27. juna do 27. avgusta objavljeno je 600, tačnije, 592 priloga, ili u proseku oko 10 priloga dnevno sa negativnom konotacijom“, rekla je Đedović Handanović potom čitajući izjave pojedinaca o projektu Jadar.

Značajan deo svog izlaganja ministarka je posvetila i navodnim benefitima koje bismo imali od rudarenja litijuma. O ekonomskom procvatu Srbije, ukoliko bismo rudarili litijum, govorila je i Ana Brnabić, podvlačeći da zapravo ona brani projekat „Jadar“, a ne „Rio Tinto“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare