Saziva konferenciju za novinare da bi odgovorila predsedniku SSP Draganu Đilasu, spinuje atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa tako da javnost gotovo ubedi da je meta bio Aleksandar Vučić, Muniru Subašić diže na nivo inspiratora potencijalnog ubistva predsednika države, popisuje hrvatske avione… Svim ovim se bavi predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, osim onim što treba, a to je republički parlament. Koji, uzgred rečeno, faktički ne zaseda od maja.

Poslanici su poslednji put bili u klupama 10. maja, kada se raspravljalo o izmenama Zakona o biračkom spisku, koje je predložio deo opozicije. Pre toga sednica parlamenta bila je održana 2. maja, a tom prilikom je izglasana nova Vlada Srbije.

Od tad ništa.

Predsednica parlamenta je u međuvremenu rad u parlamentu zamenila onim na društvenim mrežama. I povremenim konferencijama za novinare.

“Vi mene targetirate”

Tako je juče sazvala jednu, samo da bi odgovorila predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Dragan Đilas Foto:N1

“Osetila sam potrebu da odgovorim na neistine koje je juče ponovo izrekao predsednik SSP Dragan Đilas, koji je pri čistoj svesti izjavio da nije istina da je DS izdala dozvolu Rio Tintu 2006. godine za eksploataciju. Citiram: ’DS 2006. godine nije bila vlast, nego opozicija… I zna Vučić da nije prva na listi za Loznicu prodavala zemlju Rio Tintu“, rekla je Brnabić između ostalog i dodala:

„Pod jedan, našla sam još jedan dokument javno dostupan svima iz Agencije za privredne registre. Kada je u Republici Srbije osnovana ćerka firma Rio Tinta, 16.maja 2001. godine. Dakle, ćerka firma je osnovana u Srbiji 16. maja 2001. godine. Ko je tada bio na vlasti? Ko je bio na vlasti tada u Srbiji? Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Darko Glišić? Ne, bila je Demokratska stranka“, izjavila je između ostalog Brnabić.

Na logično pitanje novinarke N1 televizije, Žakline Tatalović, zbog čega promoviše litijum ako je rekla tokom 2022. godine da je stavljena tačka na Rio Tinto, predsednica Narodne skupštine je odgovorila:

“Upravo ste me optužili da radim za privatnu kompaniju, a ne narod. Time vi mene targetirate, a ja ne radim za privatnu kompaniju već za građane Srbije… Da, 2022. godine sam stavila tačku jer je bilo jasno da je tema politizovana, tada je Rio Tinto slavio već punoletstvo u Srbiji. Odjednom je Rio Tinto postao đavo, neću da ih branim. Šta se to promenilo?… Nadam se da će Vlada nastaviti da gura, ali jako je bitno da argumentovano razgovaramo. Sve što sam pričala tada nastavljam da pričam i sada“, rekla je Brnabić.

Nadležna za pretnje Vučiću

Prethodnih dana se bavila bezbednošću predsednika države Aleksandra Vučića.

Tako je u njenoj interpretaciji predsednica Udruženja Pokreta Majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić praktično postala državni neprijatelj broj jedan.

Foto: N1

“Munira Subašić izrekla je do sada najmonstrouzniju pretnju – i ne samo po život predsednika Republike Srbije, već direktnu pretnju po život njegove dece i njegovih još uvek nerođenih unučadi”, napisala je Brnabić na društvenoj mreži X, govoći o njenom govoru na komemoraciji u Srebrenici.

Zatim je nastavila:

“Citat: ‘Meni je žao što Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, što se na taj način nije nama majkama izvinio. Mrtvi se ne mogu vratiti, ali ipak i on ima svoju djecu. Mora da misli na to. Nije samo njegov život važan – važan je život njegove djece i njegovih unučadi’. Aleksandar Vučić mora „misliti na život njegove dece i njegovih unučadi“?!? Šta je ovo – poziv na mir, na poštovanje žrtava?? I to čoveku koji je otišao u Srebrenicu da oda poštovanje žrtvama i majkama Srebrenice, a koga su tamo pokušali da ubiju, za šta niko nije ni optužen, a kamoli odgovarao”, dodala je Brnabić.

Na ovu priču nadovezao se pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. I nekako se to završilo pričom o bezbednosti Aleksandra Vučića i optužbama na račun novinara i “elite”.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Nikada okidač ne povuku oni koji su inspiratori. Uvek povuku oni koji su mentalno labilniji, „ekstremisti“, nesnađeni, nepronađeni, sa margina društva – u svojim glavama „borci za pravdu“. Oni su, ipak, kao i sam pištolj, snajper, ili nešto treće, samo oruđe u rukama svesne „elite“ koja ih svakodnevno poziva da to urade, svakodnevno inspiriše, svakodnevno ih zagovara. I onda dođe jedan dan kad se neko od tih labilnih, „ekstremista“, „boraca za slobodu“, pokrene i odazove direktnom pozivu koji mu upućuju danima, nedeljama, mesecima, godinama, sa medija, skupova, gostujući u emisijama”, napisala je Brnabić govoreći o američkom predsedniku, a misleći na srspkog.

“Jer šta je loše u tome da ubijete „nepomenika“, „Hitlera“, „Šefa organizovane kriminalne grupe“, „lobistu međunarodnih multinacionalnih kompanija, a protiv interesa sopstvene zemlje i naroda“, „zlo“, „bolesnika“, „nečastivog“, „radioaktivnog“, itd, itd?”, napisala je Brnabić.

Pronašla je i krivce.

“Molim, još jednom, „elitu“ u Srbiji i njihove „nezavisne“ medije (koji su sve, samo ne zaista nezavisni) da vide kakve mogu biti realne posledice mržnje koju svakodnevno promovišu i laži koje spinuju”.

Brnabić je na društvenim mrežama iznela i detalje o ljutnji predsednika Vučića zbog aviona kojim je letela fudbalska reprezentacija Srbije.

Ona je izjavila da su naši fudbaleri otputovali u Nemačku na Evropsko prvenstvo hrvatskim avionom, naglasivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić (koji je ušao u avion da isprati fudbalere) bio očajan zbog toga.

„To je istinita priča. Sramota je, Vučić je bio izuzetno ljut. Mi imamo našu ER Srbiju i svi putujemo tom kompanijom. Kad sleti avion da se vidi ER Srbija i to je naš ponos“, rekla je Brnabić.

Još nije izašla iz Jovankine vile

U međuvremenu, Ana Brnabić i dalje živi u bivšoj vili Jovanke Broz, iako prema važećoj Uredbi, u ovom objektu koji ima status rezidencijalnog objekta, mogu živeti samo predsednik države i predsednik vlade.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Brnabić se u Jovankinu vilu uselila u novembru 2020, nedugo nakon što je po drugi put izabrana za premijerku. Baš uoči njenog useljenja, vila je u celosti rekonstruisana.

Da vila izgleda lepo nije tajna, ali koliko je potrešeno na njenu rekonstrukciju – jeste. U medijima su se pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

Da bi Brnabić uopšte mogla da boravi u vili moralo je da dođe do promene Uredbe, koju je lično potpisala kao tadašnja premijerka.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare