U prethodnom periodu imali smo priliku da čujemo mišljenje nekolicine episkopa Srpske pravoslavne crkve, koji su jasno rekli da su protiv rudarenja litijuma u Srbiji. Međutim, skoro tri meseca je prošlo otkako je ponovo pokrenuta čitava priča u vezi sa projektom Jadar, a da se SPC i partijarh Porfirije ovim povodom nisu javno oglasili. Prema mišljenju teologa Vukašina Milićevića zatišje SPC o temi Rio Tinto daje utisak da je ovde reč o “koordinisanju stavova sa aktuelnim vlastima i manje-više otvorenom pružanju podrške”.

Najuži vrh SPC, na čijem se čelu nalazi patrijarh Porfirije, često se oglašava o brojnim društvenim i političkim temama. Tako se svi sećamo da je patrijarh govorio o upotrebi rodno senzitivnog jezika, što nije tema od vitalnog značaja za opstanak jednog naroda. Rudnik litijuma jeste. Međutim, patrijarh nije pronašao vremena da iznese svoj stav na ovu temu.

Bez ikakve dileme, iskopavanje litijuma na zapadu Srbije i otvaranje rudnika u dolini Jadra predstavlja prvorazrednu temu u zemlji i razlog zbog kojeg se šeta u više od 20 gradova u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ....

Izjašnjavaju se pravnici, ekolozi, aktivisti, glumci, političari, ali Srpska pravoslavna crkva zvanično ne.

Samo se sporadično oglašavaju pojedini mitropoliti.

Tako je prošle nedelje, na promociji svoje nove knjige „Stranac u šumi“, mitropolit Grigorije ispričao anegdotu vezanu za aktuelnu temu koja potresa Srbiju, a to je litijum.

“Za kraj živa istina. Došao jedan bogat i mlad čovek kod mene u Diseldorf. On se malo sa mnom oslobodio, i pita me: “Što si ti protiv ovog litijuma?” Kažem ja njemu da volim travu, livade i krave… Gleda on mene začuđeno, i pitam ga ja: “Recite vi meni zašto je dobar taj litijum?” Kaže: “Biće Beograd Dubai!” Zašto ja nisam za Dubai, pitam ja sebe posle”.

“Onda sam se setio Svete Gore. Neko ide tamo da vidi građevine, neko knjige, neko mošti, krstove… Ja sam tamo samo tražio nekog svetog starca, ljude. Ja imam potrebu za ljudima, a neko za zgradama”, kazao je on.

On nije jedini predstavnik crkve koji se ne slaže sa otvaranjem rudnika litijuma u Srbiji. Međutim, sve oči su uprte u patrijarha Porfirija, ali od njega ni glasa.

Milićević: Imam utisak da SPC manje-više podržava Rio Tinto

Na pitanje zašto se SPC i Porfirije do sada nisu zvanično oglasili o rudniku litijuma u našoj državi, teolog Vukašin Milićević rekao je za Nova.rs da to jeste neobično

Vukašin Milićević Foto: Amir Hamzagić/Radar

“Po pitanju rudarenja se izjasnilo nekoliko episkopa i sveštenika, neki čak veoma oštro. Ipak, nije bilo oglašavanja ‘crkvenog vrha’, odnosno centralnih crkvenih ustanova, što jeste čudno, budući da su se patrijarh i Sinod oglašavali oštrim saopštenjima i sazivali konferencije u vezi sa mnogo manje važnim pitanjima koja su mnogo više „dnevnopolitička“ od ovog. Ne mogu da se otmem utisku da je ovde reč o koordinisanju stavova sa aktuelnim vlastima i manje-više otvorenom pružanju podrške”, kazao je on.

Podsetimo, na ovu temu ranije se oglasila čak i Mitropolija autralijsko-novozelandska, odnosno njen mitropolit Siluan, koji u pismu upućenom srpskom narodu navodi da ništa ne može da opravda ovakvu rizičnu investiciju kao što je eksploatacija litijuma u dolini Jadra i da Srbija ne bi smela da ugrozi svoju životnu sredinu, a isto tako da postane nečija rudarska kolonija ili još gore – deponija.

Sa druge strane, omertu SPC sa vremena na vreme prekine niže sveštenstvo koje stoji rame uz rame sa građanima, te poneki viši predstavnik crkve.

Daleko najglasniji bio je mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije koji je pozvao ljude koji odlučuju u Srbiji da ne dozvole da se, kako je rekao, Srbija zbog rudarenja prekopa uzduž i popreko.

„Po zakonu spoljnih sudova to bi se prenelo i na naš prostor u Majevici i Semberiji, a nastavilo bi se prema Ozrenu. Mnogi ljudi iz Crkve su rekli da treba da čuvamo našu zemlju, polja, livade, reke i ekologiju. To je ono u čemu smo mi prepoznatljivi u svetu. Ako to sad srušimo, i ako dozvolimo da sve to postane pustinja, kao što ostaje posle tih koji kopaju, reke će biti crvene“, kazao je mitropolit.

Osim njega, oglasio se i upravnik Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-krlovačke sveštenik Oliver Subotić koji je izneo lični stav da aktuelni predlog iskopavanja litijuma u dolini Jadra ne može izdržati temeljnu kritiku.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare