Poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević prethodnih dana bavila se rebalansom budžeta i na državnom i na lokalnom nivou. Kao primer bahatog odnosa prema državnim novcu na nedavnoj sednici Skupštine Srbije navela je primer Bele Palanke, a sad podseća i na bivšeg gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića koji je, kako kaže, iza sebe ostavio pustoš i rupe koje ne može da “zakrpi” nijedan rebalans. Samo tri afere s njegovim potpisom, tvrdi Milošević, građane ovog grada koštale su neverovatnih tri miliona evra.

Dok je pažnja javnosti mahom usmerena na EXPO i razne projekte ove vlasti u Beogradu, Jelena Milošević je na tek završenoj sednici o rebalansu budžeta iznela niz informacija o tome na koji način SNS praktično pustoši opštine i gradove na jugu Srbije.

Između ostalog navela je i da je neravnomernom raspodelom novca iz budžeta države, Niš za 10 godina zakinut za više od 10 milijardi dinara, preko nenamenskih transfera.

“Zato, drage moje Nišlije, za našu decu nema besplatnih udžbenika ni užine, zato nema vode u niškim selima, zato nemamo atmosfersku kanalizaciju pa nam grad pliva u fekalnim vodama posle kiše”, poručila je Milošević ovim povodom.

Ono novca što dođe do opština na jugu, tvrdi ona, troši se na neverovatan način.

Milošević upozorava na način na koji je trošen novac u Prokuplju, za vreme mandata bivšeg gradonačelnika Milana Aranđelovića.

Jelena Milošević Foto:Privatna arhiva

“Samo tri njegove afere koštale su Prokupčane tri miliona evra. Prva je plaćanje kirije za zakup neuslovnog privatnog objekta za potrebe Doma zdravlja. To Grad Prokuplje plaća tri miliona dinara mesečno evo već dve godine, a vlasnik objekta je lice povezano s Aranđelovićem. Za taj novac, doslovno su mogli da kupe taj objekat ”, navodi Milošević.

Otkazi nepodobnima

Zatim je, navodi dalje predsednica Gradskog odbora SSP u Nišu, Aranđelović potpisao nabavku sistema za video nadzor, koji je građane Prokuplja koštao milion evra, dok prema proceni stručnjaka stvarna vrednost ove opreme ne prelazi 300.000 evra.

Kao treću kritičnu stavku u vezi mandata bivšeg gradonačelnika Prokuplja, Milošević navodi ustupanje profitabilnih delatnosti JKP Hammeum koncesionaru.

“Inače, ustupio je i tržnicu i parking servis, koji su donosili profit u gradski budžet. Ustupljena je firmi Demetra, koja je angažovana u Beogradu na vodi, na održavanju zelenila. I to je potpisao Milan Aranđelović, a tada je 105 radnika ostalo bez posla. Otpušteni su ljudi koji je gradonačelnik smatrao nepodobnim”, kaže Milošević i podseća da je tada pokušala da zajedno s radnicima uđe na sednicu na kojoj se odlučivalo o njihovoj sudbini, ali da je Aranđelović tada angažovao privatno obezbeđenje koje ih je u tome sprečilo.

Nedavno je Milošević govorila i o načinu na koji se „kasapi“ budžet Bele Palanke, gde je predsednik opštine Goran Miljković, prema izveštaju DRI, nenamenski potrošio preko 400 miliona dinara, što je oko 50 odsto godišnjeg budžeta.

Goran Miljković Foto:belapalanka.org.rs

Milošević je ovim povodom rekla da je utvrðeno da je, bez tendera, firmama svoje supruge, svog rođenog brata i opštinskog većnika prebacio preko 18 miliona dinara.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare