Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i poslanica u Skupštini Srbije, izjavila je danas da je u skupštinsku proceduru stigao Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "Expo Belgrade 2027" i tom prilikom je navela da aktuelna vlast "sprema još jednu masovnu pljačku državnog novca od strane naprednjaka i njima bliskih kompanija".

„U pitanju je čak milijardu evra, koji su rešili da burazerski podele – ukidajući javne nabavke, kako su se već ispraksovali kroz ‘Beograd na vodi’ ili za firme-miljenice poput ‘Milenium tima’ i ‘Inkop’ Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića. Zato je tek sada potpuno jasno zbog čega su se Aleksandar Vučić i Ana Brnabić onoliko silno obradovali vešću da je Srbija izabrana da bude domaćin EXPO 2027, sve vreme prećutkujući da se čak ni ne radi o glavnoj EXPO manifestaciji, nego sporednog tipa za ‘sport i muziku'“, ocenila je Tepić u svojoj pisanoj izjavi.

Ona je navela kako pomenutim zakonskim predlogom aktuelna vlast „obezbeđuje da se radovi za izgradnju izložbenog prostora, te objekata za učesnike i posetioce, Nacionalnog stadiona i drugih sadržaja ukupne vrednosti od oko milijardu evra – ugovore mimo Zakona o javnim nabavkama i bez tendera za izbor izvođača“.

„Bez javne rasprave, iza leđa javnosti, između borbe sa neprijateljima i najave kaznenih mera prema Srbiji nakon Banjske, ko bi pomislio da bi ova ‘patriotska vlast’ još jednom opljačkala svoj narod. Napraviće, po ovom svom zakonu, nekoliko svojih novih preduzeća – investitora koja ‘neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke’, iako je 4 godine do 2027. i više nego dovoljan period za sprovođenje svih javnih nabavki i pratećih poslova“, ukazala je Tepić.

„Zato upozoravamo režim da ne pričinjava građanima i ovu ogromnu štetu, ali i da će svi odgovorni za ovakve koruptivne poslove i malverzacije odgovarati pred nezavisnim pravosuđem“, poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

BONUS VIDEO – EXPO 2027 u BEOGRADU: Kakav je odnos ulaganja i zarade? – Danilo Šuković, Ivan Zeljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar