Svetislav Kostić Foto: N1

“Ovo je dan koji treba pametno iskoristiti. Brze pobede nećemo imati. Ogroman broj građana na ulicama pokazatelj je nečega što mukotrpnim radom treba izvesti na jedinom mestu gde se to računa, a to su izbori”, izjavio je profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić, govoreći o novom najavljenom protestu protiv iskopavanja litijuma i o današnjoj sednici Skupštine Srbije posvećene pitanju litijuma. “Mera uspeha sednice je da se čuje drugi glas i da to stigne do najvećeg mogućeg broja građana”, rekao je Kostić.

Za danas u 14 h je zakazana vanredna sednica Skupštine Srbije posvećena pitanju iskopavanja litijuma, koju je zatražila opozicija.

“Da vlast nije zakazala sednicu, direktno bi radila sebi na štetu… Oni će pokušati da raspravu svedu na argumente hemijske, biološke, tehničke prirode, u koje se ljudi malo razumeju, u koje se političari ništa ne razumeju, što je noramalno, jer se time ne bave. Mislim da je ključ ovde da vidimo na koji način vi možete da dopustite projekat tih razmera, sa vlašću koja laže i krade… Čak i da je moguće sprovesti ovakav projekat bezbedno, to je sa ovim vlastima nemoguće, jer ona tako nešto ne može da garantuje“, izjavio je Svetislav Kostić za N1.

On je kazao da je “mera uspeha današnje sednice Skupštine Srbije posvećene pitanju litijuma da se čuje drugi glas, da se čuju argumenti i da ti argumenti stignu do najvećeg mogućeg broja građana, da to ostane zapisano“.

“U civilizovanom svetu, to je nešto što je maksimum skupštinske rasprave… Sve ovo će jednog dana morati da bude sažeto u izbore i građani će morati da se opredele. Zato je važno da sve ostane zapisano”, ocenio je Kostić.

On je, komentarišući ocene dela javnosti da bi tema litijuma mogla ozbiljno da oslabi vlasti u Srbiji, rekao da se plaši ponavljanja grešaka “kada se pogrešno misli da će jedna stvar rešiti problem”.

“Neće rešiti problem. Ova vlast je 2014. i 2015. godine uspela da uradi nešto što smo mislili da je političko samoubistvo, a to je da smanji penzije za gotovo milion i po penzionera. I – penzionersko biračko telo je najvernije vlastima. Dakle, uspeli su da prođu taj test”, naveo je Kostić.

Podsetio je i da je “deo opozicije verovao da će pitanje Kosova biti sudbonosno za Vučića”.

“Pa ipak nije bilo sudbonosno. Problem je što će ovo biti dugotrajnija i mukotrpnija borba i nisam siguran da će vlast tako lako pasti u jednoj bici”, ocenio je Kostić.

Problem nije samo u litijumu “nego u prirodi ove vlasti”

Odgovarajući na pitanje da li današanja sednica može na bilo koji način da učini štetu vlastima, Kostić je kazao da će oni “pretrpeti određenu štetu”, ali da ih to neće “sudbonosno koštati”.

“Oni će učiniti sve da današnju sednicu svedu na stručno-tehničku raspravu… I onda većina građana koja odlučuje na kraju ostaje zbunjena… Problem je što imamo vlast koja je otela državu. Čak i da je litijum najbolja stvar na svetu, sa rizicima koje on nosi, to se takvoj vlasti ne sme prepustiti“, naglasio je Kostić.

Za večaras u 19 h je najavljen je protest protiv rudarenja litijuma.

Svetislav Kostić Foto: Ivan Dinić/Nova

“Ovo je jedan dan koji treba pametno iskoristiti. Brze pobede nećemo imati. Mnogo smo se puta razočaravali kada bi se na ulicama pojavilo mnogo ljudi, a nije bilo konkretnog rezultata. To je dokaz da smo politički nepismeni, jer je ogroman broj građana na ulicama samo pokazatelj nečega što onda mukotrpnim radom treba izvesti na jedinom mestu gde se to računa, a to su izbori”, naglasio je Kostić.

Vezujući se za jednu temu, izlažemo se riziku

On je dodao da se “ova vlast treba bude srušena“, ali da taj posao neće biti lak.

“Potcenjujući protivnika, mi radimo na sopstvenu štetu”, rekao je Kostić.

Ocenio je da se opozicija, vezujući se za jednu temu, “izlaže ogromnom riziku”.

“Vučić će, kome je stalo samo do vlasti, to moći da iskoristi. Šta ako se desi da za se za dve godine pokaže da su litijumske baterije prevaziđene… I za dve godine sve ovo prestane da bude toliko značajno i produžujući rok, Vučić sebi da priliku da kaže – ‘studenti su u pravu’, kao što je Tito rekao. I onda dobije rejting od 80 odsto”, naveo je Kostić.

Zato, dodao je, problem nije samo u litijumu “nego u prirodi ove vlasti”.

“Dakle, ove vlasti koja je sve otela i dovela do toga da mi nemamo više mogućnost da sprovodimo ozbiljne projekte jer nema države, institucije su razorene… Jer vlada jedan čovek koji se za sve pita”, zaključio je za N1 profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare