Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas se u Loznici u 17 sati održava protest ekoloških aktivista kao odgovor na nedavnu odluku vlasti da odbije Predlog izmena Zakona o rudarstvu i energetici, kojim se traži trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora. Ekološkim aktivistima stiže podrška opozicije, a u fokusu je i sednica lozničke skupštine, koja se održava sutra, a na kojoj bi mogla biti doneta ključna odluka o projektu "Jadar".

Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova odbacili su Predlog izmene Zakona o rudarstvu i energetici, koji je podnela opozicija. Za je bilo 84 poslanika, protiv 128, dok dva narodna predstavnika nisu glasala. Među prvima, na ovu odluku reagovali su iz udruženja SEOS, kratkim komentarom – „Ovo je objava rata“.

Potom su ekološki aktivisti iz Gornjih Nedeljica saopštili da danas orgnaizuju veliki protest u Loznici, dok nas od vikenda čekaju blokade, najpre u Loznici i to od sat vremena.

Stiže podrška od opozicije

Predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović izjavio je da je potvrđen dolazak predstavnika svih opozicionih stranaka u sredu na protest u Loznici, a biće i članova i simpatizera tih stranaka.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić reako ranije da će ta stranka učestvovati na svim protestima i blokadama gde god od nje to budu tražili ekološki aktivisti.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Naša stranka i aktivisti će im biti na raspolaganju. Videćemo se u narednim danima, razgovaraćemo o detaljima“, rekao je Aleksić novinarima u Beogradu na pitanje da li će NPS učestvovati na protestu u Loznici koji je danas najavilo udruženje „Ne damo Jadar“.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović najavio  je da sledi „sveopšti narodni ustanak protiv Rio Tinta“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pozvao je građane na blokade širom Srbije, rekavši da ljudi ne treba da se boje i da će svi dobiti adekvatnu pravnu zaštitu, ako je potrebno.

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević  podcrtao je da je vlast opsednuta litijumskom provizijom, ali da Srbija nije spremna da umre da bi režim preživeo.

Srđan Milivojević Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„Srbija nije spremna da naša deca žive 20 godina kraće da bi (Aleksandar) Vučič i (Ana) Brnabić uzeli litijumsku proviziju“, smatra Milivojević.

On je pozvao sve na veliki protest u Loznici.

„Od prvog dana smo protiv iskopavanja litijuma, sa građanima i aktivistima. Nismo učestvovali u govorima i organizaciji protesta, ali smo podržavali“, istakao je Miliviojević.

Opozicija će, kako je kazao, govoriti onoliko koliko se od njih bude tražilo, i naglasio da ne žele da se nameću kao neko ko to organizuje.

Sutra u Loznici ključna sednica

U četvrtak se očekuje sednica Skupštine Grada Loznice na kojoj treba da se izglasa Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar.

Savo Manojlović, Ivan Bjelić, Protest u Loznici „Ne damo Jadar“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je ranije pojasnio Kokanović, bez tog Prostornog plana kompanija „Rio Tinto“ ne može „ništa dalje da radi“.

U ponedeljak održan sastanak, ove teme bile na stolu

Opozicione poltičke stranke sastale su se u ponedeljak sa ekološkim aktivistima i dogvoreno je da da se prati sazivanje i održavanje sednice Skupštine Loznice, na kojoj bi se na dnevnom redu mogao naći Prostorni plan područja posebne namene.

U saopštenju se navodi da će se eventualno sazivanje sednice pratiti sa posebnom pažnjom, s obzirom na to da 23. oktobra ističe rok od 90 dana za održavanje sednice lokalne skupštine prema Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Na sastanku je analizirana i nedavno održana sednica Skupštine Srbije o Zakonu o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i dogovorena je podrška opozicionih političkih stranaka svim aktivnostima i akcijama SEOS i Ne damo Jadar u cilju borbe protiv ralizacije projekta Jadar i Rio Tinta, kao i protestu u Loznici u sredu od 17 časova.

PROČITAJTE JOŠ

Razgovaralo se i o blokadama koje su u subotu planirane na nekoliko lokacija, a o čemu će predstavnici SEOS i Ne damo Jadar na vreme obavestiti građane.

Na sastanku je dogovoren nastavak koordinacije svih daljih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Uoči protesta neviđena histerija vlasti

Najavu velikog protesta u Loznici pratila je režimska hajka, koju je predvodila predesednica Narodne Skupštine Ana Brnabić. Ranije joj se i pridružila i Dubravka Đedović Handanović koja je usred skuoštinske sale targetirala medije i aktiviste.

Inače, Brnabić je poziv na protest u Loznici, koji su ekološke organizacije zakazale za danas, nazvala pozivom na građanski rat. Između ova dva pojma nikako ne može da stoji znak jednakosti, jer je sloboda okupljanja garantovana Ustavom, a predsednica parlamenta bi to morala da zna. Pogotovo kad se uzme u obzir da su građani, ekološke organizacije i opozicija istrošili sve mogućnosti da se kroz institucije izbore za zaustavljanje projekta Jadar, protiv kojeg je velika većina građana ove zemlje.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare