Ilustracija Foto:Shutterstock

Šef kosovske vlade Aljbin Kurti najavama otvaranja mosta u Mitrovici provocira konflikt između Albanaca i Srba, piše švajcarski list Noje cirher cajtung uz ocenu da je reč o Kurtijevoj poruci kosovskim Srbima i međunarodnoj zajednici da Priština ima suverenitet na čitavoj teritoriji Kosova i da ni sa kim neće da ga deli.

Pod naslovom „Otvara se most koji razdvaja“, list piše o mostu u Mitrovici koji povezuje albanski, južni deo grada, sa srpskim, severnim ali je „simbolički, upravo to slika podele u gradu“, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Autor prenosi prošlonedeljne reči kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je taj most „predugo stvarao distancu“ i da „mostovi treba da spajaju“ ali i dodaje da se srpska manjina tome protivi.

Aljbin Kurti , Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije, Kotor Foto:Đorđe Cmiljanić /Vlada Crne Gore

Objašnjava se i da preko tog mosta mogu da prelaze pešaci, bicikli i mopedi, i da je on zatvoren samo za automobile, kao i da na Ibru postoje i drugi mostovi preko kojih automobili normalno prelaze.

Autor članka prenosi reči Milice Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa, koja kaže da je strah od otvaranja mosta iracionalan i da se rizik od napada neće povećati. Ali, smatra i da postoji realna bojazan.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Za Aljbina Kurtija je otvaranje mosta simboličan čin, to je insceniranje osvajanja Severa Kosova, i to dobro prolazi kod njegovih birača“, rekla je i dodala da Kurti „od pre dve godine na Severu sprovodi državnu silu“ – postavlja nove policijske punktove, zabranio je dinar kao sredstvo plaćanja, ukinuo je srpske poštanske filijale i izvojevao registrovanje automobila sa kosovskim tablicama.

„Severno Kosovo bi konačno trebalo da bude podvedeno pod punu kontrolu Prištine. No, problem je u tome što srpsko stanovništvo to ne želi. Svim tim merama koje jednostrano sprovodi, Kurti sve više otežava život kosovskih Srba, kaže Milica Andrić Rakić i dodaje da većina Srba vidi samo dve opcije za budućnost: da odu ili da se nadaju podeli Kosova. O autonomnom statusu srpskih opština koji su Priština i Beograd dogovorili 2013, niko više ni ne govori“, dodaje se.

Pročitajte još:

Uz podsećanje da su se protiv otvranja mosta izjasnili ambasadori SAD, Nemačke, Francuske i Evropske unije list ukazuje i da otvaranje mosta za automobilski saobraćaj nema urbanističko opravdanje, jer se sa obe strane nalaze pešačke zone, i da nema smisla uvesti još više automobila u centar grada „koji se i sada davi u izduvnim gasovima“.

„Tu se ne radi o gradskom planiranju, već o poruci Kurtija kosovskim Srbima i ’međunarodnoj zajednici’: Priština ima suverenitet na čitavoj teritoriji Kosova. Priština ni s kim neće da deli taj suverenitet – ni sa Srbima u zemlji, ni sa zapadnim ambasadorima. I to bi trebalo da nam kazuje ovaj most.“, ističe autor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar