Protest "Kreni-promeni" ispred RTS-a Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Protest pokreta Eko straža pod nazivom “Sigurnost je u brojevima” održava se danas ispred zgrade RTS u 19 časova, a cilj skupa je, kako navode organizatori, odbrana građanskih i ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu aktivista koji su privedeni, i onih koji će tek biti privedeni.

Nakon velikog protesta protiv rudarenja litijuma i kompanije Rio Tinto koji se održao 10. avgusta, aktivistima Eko straže policija je upadala u stanove i oduzimala telefone i laptopove. Cilj današnjeg skupa zato je pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog “nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

Iz Eko straže su istakli da “dok ne rešimo problem najosnovnijih građanskih prava, ne možemo organizovati ni proteste protiv iskopavanja litijuma, za bezopasan vazduh, za zatvaranje deponije koja gori ili protiv izbornog inženjeriga”.

Kako su naveli organizatori, okupljenima će se obratiti oni koji su uhapšeni zbog svog aktivizma, “kako bi se čule njihove priče, njihovi problemi i pakao kroz koje prolaze godinama zbog svog aktivizma”.

Osnivač Eko straže se povukao iz javnosti zbog straha da će biti priveden

Predsednik Udruženja „Eko straža“ Bojan Simišić je nakon privođenja petoro njihovih aktivista najavio protest građana ispred Radio-televizije Srbije, jer ta medijska kuća, kako je rekao, ne izveštava o progonu i svakodnevnim neosnovanim hapšenjima ekoloških aktivista. A ubrzo nakon njegove najave protesta Simišić je javnost obavestio da se do protesta povlači iz javnosti, iz straha da mu se isto ne dogodi.

Bojan Simišić Protest Eko straža Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ljudi, moram da se isključim do protesta. Nadam se da se vidimo 1. septembra. Ukoliko nisam tamo, drugi organizuju dalje. Iskreno ne mislim da ću biti lišen slobode, ali nikad se ne zna, ništa me više neće iznenaditi. Želim samo da izjavim da se ne drogiram, retko pijem više od 1-2 jedinice alkohola, nikada ne sedam pod dejstvom alkohola za volan. Odličnog sam zdravlja, odličan sam vozač, auto je u ispravnom stanju. Ne jure me kamataši, nisam se zamerio nikome lično (osim ako nije deo organizovano-kriminalne grupe SNS). Vrlo sam pažljiv kada prelazim mostove, prelazim pešački itd. Samo da ostavim sve ovo ovde za svaki slučaj”, napisao je Simišić na društvenim mrežama.

Time je jasno stavio do znanja kakvi strahovi prate one koji učestvuju u organizovanju protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji, a Simišićev strah se obistinio jer je nedavno i njegovoj supruzi stigao nalog za hapšenje.

Aktivista je naveo da su za nalog saznali kada su se vratili sa puta u Srbiju, te da njegova žena nema veze sa „Eko stražom“ i da „hoće da je privedu samo zbog toga jer hoće da me zastraše tako što mi napadaju porodicu“.

View this post on Instagram

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Aktivisti imaju zahteve za RTS i nadležne organe

Protest ispred RTS-a će biti malo drugačiji od ostalih, jer ih organizuju aktivisti zajedno sa svojim porodicama.

„Pomozite nam da priče ne samo o našoj borbi, opasnostima koje nam prete, već i ko smo mi u stvari – normalni ljudi, mahom roditelji male dece dođu do što većeg broja u ušiju. Takođe dođite da pokažemo režimu da aktivisti nisu sami i da je sigurnost u brojevima“, pozvali su iz Eko straže.

View this post on Instagram

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Jedno od pravila sutrašnjeg skupa, a koja su organizatori naveli, jeste da nikakve zastave i transparenti koji dele građane nisu dozvoljeni, a da jedine dozvoljene zastave su zastave Srbije. Iz Eko straže su preporučili ekološke transparente i naveli da političari mogu da prisustvuju u svojstvu građana, te da promocija i isticanje stranačkih transparenata neće biti dozvoljeni.

Zahtevi protesta biće: uključenje uživo u RTS, da ispričaju njihovu verziju dešavanja od prethodnih četiri godine i pogotovo poslednje dve nedelje, vraćanje telefona i laptopova njihovim aktivistima, rešavanje dužnosti odgovornih za izdavanje rešenja, kao i izvinjenje aktivistima.

Na protestu i aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“

Skup se ne održava samo u ime aktivista Eko straže, već u ime svih privedenih aktivista, bez obzira na to iz koje organizacije dolaze. Tako je aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je za Nova.rs da će učestvovati na ovim protestima, ali da ne može da otkriva više detalja o skupu.

Zlatko Kokanović Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Bićemo na ovim protestima. Ne učestvujemo u organizaciji, tako da ne možemo da govorimo o nekim posebnim detaljima. Vlast vrši pritisak i presiju prema svakome ko iole javno iznese neki stav povodom rudarenja na teritoriji Srbije. To je jedan vid zastrašivanja i naroda i aktivista, tako da mi moramo pribegavati građanskoj neposlušnosti, odnosno protestima i bokadama. Vlast nam je bukvalno dala jasnu poruku da sluša jedino ulicu. To je jedino jasno – ako hoćemo nešto da izdejstvujemo, mi moramo onda da izađemo na ulicu”, rekao je Kokanović.

Podsetimo, poslednji protest protiv iskopavanja litijuma bio je održan 10. avgusta u Beogradu, a ekološka udruženja su taj protest organizovala na dan isteka roka od 40 dana, koji su postavili Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare