Miodrag Majić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Od izbora 2. juna ne očekujem ništa, ali sam uveren da ćemo 3. juna biti nešto pametniji nego što smo danas. Borba za izborne uslove sada je, samo odložena, ali moraćemo na nju da se vratimo", rekao je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić u intervju za nedeljnik NIN.

On je izlazak na izbore u aktuelnim okolnostima slikovito opisao:

„To je kao da lepite tapete, a pucaju vam cevi po zidovima. Možete da ih lepite, kao nema veze, ne mogu ja da čekam da se poprave cevi u zgradi a ružne mi tapete. Ali da to ne bi bilo uzaludno, morate da zasučete rukave i rešite ono što je osnovno“. Tako trenutno stanje i buduću borbu za demokratsko uređivanje Srbije u podkastu NIN-a objašnjava jedan od inicijatora ProGlas.

PROČITAJTE JOŠ...

Na pitanje da li izaći na predstojeće izbore, Majić je kazao da bi pozivanjem ljudi na nešto što je, kako navodi, prevara, na neki način pomogao to.

„Podsetiću vas da smo u decembru bili svedoci jedne nezabeležene i zastrašujuće izborne manipulacije i krađe. Vlast je nakon toga bila u nezavidnoj situaciji, najblaže rečeno, jer je na međunarodnoj sceni uhvaćena in flagranti sa rukom u medu, u kasi. Tamo gde su radili to što su radili ko zna koliko puta pre, samo što su sada, usled želje da izvedu sve moguće dozvoljene i nedozvoljene resurse i spreče eventualno promenu vlasti, postali brljivi. To se inače dešava, kada postanete alavi i kada vam se čini da je samo nebo granica, čovek počne da brlja i pravi greške. To se desilo 17. decembra. I kada smo to videli, mi u Proglasu smo bili potpuno sigurni da se ne može ni na koji način govoriti o izborima dok se elementarno nekoliko stvari ne uredi. Ako vi pozivate ljude da glasaju na nečemu što je prevara, onda vi na neki način, možda i iz najboljih namera, tome pomažete. Kada je došlo do ovakvog raskola kod političkih aktera, onda smo se mi u Proglasu našli u potpuno nezavidnoj situaciji i shvatili smo da bi bilo kakvo naše izjašnjavanje po tom osnovu u jednoj opštoj konfuziji samo dovodilo do još većeg zbunjivanja ljudi. I doneli smo odluku da sačekamo da ovo prođe ovako kako će proći“, naveo je Majić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare