Siniša Mali, Iva Štrljić, Goran Vesić, Arno Gujon, Danica Grujičić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Odbora Srbija centra za zdravstvo prof. dr Dragan Delić smatra da svi problemi u zdravstvenom sistemu izviru iz toga da "naše društvo nije definisalo svoje prioritete razvoja". "Pre svega treba struka da progovori i da ne ćutimo, moramo da se borimo za bolji zdravstveni sistem pre svega zbog bolesnika, a onda i nas samih koji smo u tom zdravstvenom sistemu", naglasio je.

Komentarišući izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da šest meseci čeka odobrenje od Ministarstva finansija da raspiše tender za resurse u zdravstvu, Delić je istakao da tu postoje dve poruke, prenosi N1.

„Prvo da ne postoji politička volja da se neke suštinske i bitne stvari u zdravstvenom sistemu promene, druga poruka je ko odlučuje o tome, znači ne odlučuje Ministarstvo. Ali treba da se vratimo unazad i da vidimo gde je izvorište tog problema. Naše društvo nije definisalo nešto što je najbitnije i što je preduslov za sve promene – šta su naši prioriteti, za mene tu dileme nema, to je priprodni priraštaj, to je javno narodno zdravlje i treće obrazovanje. Ako neko zdravorazumsko, progresivno društvo to definiše i ustanovi zakonom. Sve mora da bude podređeno, pa i finasiranje, rešavanju tih problema“, objasnio je Delić u emisiji „Novi dan“.

Prema njegovim rečima, ono što nama nedostaje i svi problemi koji postoje u zdravstvu izviru iz tog osnovnog problema da „naše društvo nije definisalo svoje prioritete razvoja“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tamo gde treba da se reše dubinski problemi u zdravstvenom sistemu – pitanje organizacije, rukovođenja, kadrovske politike, to je krajnje suficijentno i strahovito nedostaje. Očito nema dovoljno znanja, odlučnosti, rešenosti, pa pokretanje tih zdravih snaga unutra zdravstvenog sistema da te suštinske probleme promeni“, ocenio je.

Dragan Delić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako je naveo, najlakše je rešavati novcem, „uzmete kredit i rešili ste kao problem, to je ulepšavanje zdrsvenog sistema bez dubinskih i suštinskih promena“.

Dodao je da gradnja bolnica treba da bude na listi tih prioriteta, ali nedostaje nam struka.

„To je ono što je meni uvek krivo, što naša struka ćuti. Ovde zdravstvenu politiku kreira neko drugi, ne Ministarstvo zdravlja, za mene on treba da bude katalizator, koordinator tih procesa. Postoje stručnjaci zdravstveni radnici i saradnici koji bi trebalo da daju plan i razvoj zdravstvenog sistema ne narednih godinu dana, nego narednih deset-dvadeset godina. Struka ćuti, struka je u defanzivi i kreativni resursi koji postoje u zdravstvenom sistemu su nekako marginalizovani. Ako niste u nekoj partiji koja je na vlasti, vi nemate mogućnost ni da predlažete ni da menjate, to je diskvalifikacija velikog broja kreativnih ljudi koji postoje u zdravstvenom sistemu“, ukazao je Delić

Dragan Delic
Dragan Delić Foto:Ivan Dinić/Nova S

On smatra da postoji politička volja u smislu da sa što manje novca zdravstveni sistem nekako funkcioniše i da ta sredstva koja treba da idu prema zdravstvu prelivaju na drugu stranu.

„Govorim o ekonomskom kolaču, svako razumno društvo taj kolač mora pravilno da rasporedi, po prioritetima, u ovom trenutku odvajanja za zdravstva su minimalna, ali to tera ljude, koji ne mogu da dođu na liste pregleda i operacije, da idu ka privatnoj praksi“, istakao je Delić.

Kako je naveo da bi razumeli liste čekanja morate da znate uzrok toga.

„Po meni, primaran uzrok je nedostatak kompententnih medicinskih radnika, veliki broj specijalista otišlo je iz državnog sistema – 1.800 manje u proteklih 10 godina. Drugo pitanje je rukovođenja zdravstvenog sistema – imate masovnu pojavu V.D. direktora koji su po pravilu, čast izuzecima, nekompetentni ljudi, koji su došli na to mesto odlukom partije na vlasti. Zatim pitanje prostora, pitanje opreme, pitanje zašto neki koji su završili specijalizaciju ne rade neke stvari jedna od problema je i odlučivanje, a to se radi komisijski, ko je za operaciju a ko nije. To mora da se definiše u zdravstvenom sistemu, mislim da zdravstveni sistem ima dovoljno stručnjaka da napravi jednu objektivnu listu čekanja“, naveo je Delić.

Prema njegovom mišljenju, velika greška našeg zdvrasvenog sistema je što se poslednjih godina troše velika sredstva na sekundarni i tercijalni sistem zdravstvene zaštite.

„Ne kažem da to nije potrebno, ali suština našeg posla i celo naše klatno mora da se pomeri ka bolesniku, ka prevenciji i promociji zdravlja, to je najefikasnije, najjeftinije i najpristupačnije čoveku“, ocenio je.

Da li će Grujičić ostati ministarka?
Na pitanje da li će Danica Grujičić posle svih izjava ostati na ministarskom mestu, Delić smatra da to zavisi od partije na vlasti, jer oni vode tu politiku.

„Oni će uvek staviti nekog čoveka koji će njima biti odan, pitanje je koliko je Grujičić bila kooperativna. Ona je pokušavala neke stvari da istakne, a malo toga je uspela, mada znam da ona ima dobru volju i želju. Međutim, kada uđete u koordinantni sistem partije na vlasti – tu velikog odstupanja nema, tu ste bespomoćni. Pre svega treba struka da progovori i da ne ćutimo, moramo da se borimo za bolji zdravstveni sistem pre svega zbog bolesnika, a onda i nas samih koji smo u tom zdravstvenom sistemu“, zaključio je Delić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare