Nemanja Todorović Štiplija Foto:N1

Sporazumi potpisani u okviru Berlinskog procesu su istorijski, jer Zapadni Balkan, po prvi put, čini korake za formiranje zajedničkog tržišta. Ti sporazumi omogućavaju mobilnost, stanovništva i radne snage, kaže za Danas Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan.

Berlinski proces je jedina inicijativa na Zapadnom Balkanu koja ima konkretne rezultate, smatra on, komentarišući upravo održavajući samit.

„Ono što je karakteristično je da Bosna i Hercegovina i Kosovo konačno ukidaju vize jedni prema drugima. To je istorijski događaj, jer je to jedan od sporova koji je dugo trajao, još od proglašenja nezavnisnosti Kosova. To su bile jedine dve zemlje koje su bile u viznom režimu u regionu“, ističe Štiplija.

Prema njegovim rečima, u odnosu na Otvoreni Balkan, u okviru Berlinskog procesa vidi se inkluzivnost, odnosno, napominje, ne samo boljitak za one države koje su pristupile već i za ostale.

„Ovo su sporazumi koji će imati zaista suštinsku snagu i važiće u svim zemljama“, smatra Štriplija.

Upitan zašto u provladinim medijima nema isticanja važnosti potisivanja sporazuma važnih za građane Srbije, Štiplija kaže da je to zato što su se provladini mediji isključivo bavili Otvorenim Balkanom, iako ta inicijativa nije donela nikakve konkretne rezultate.

„Osim tog skorašnjeg sajma vina nemamo nikakve konkretne rezultate. Iz mog ugla, to je prazna priča, iako je toliko para uloženo u nju, kroz provladine medije, ne samo u Srbiji već i u Albaniji. Berlinski proces je jedina inicijativa na Zapadnom Balkanu koja ima konkretne rezultate“, kaže Štiplija.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Znaju li građani šta piše u izveštaju Evropske komisije o Srbiji i da li ih to zanima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar