Tenzije ispred zgrade opštine u Zvečanu

Stejt department poručio je danas u izjavi za Glas Amerike da se Srbija i Kosovo pozivaju da preduzmu hitne konkretne korake za deeskalaciju napetosti.

“Nastavljamo da pozivamo Srbiju i Kosovo da preduzmu hitne, konkretne korake za deeskalaciju tenzija. To obuhvata bezuslovno oslobađanje trojice kosovoskih policajaca pritvorenih u Srbiji. Obe strane trebalo bi da slede plan koji je predložila Evropska unija i da se bez odlaganja vratite dijalogu kojim posreduje Evropska unija”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Napetosti na severu Kosova eskalirale su kada su nesprski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

To je iniciralo proteste koji su u jednom trenutku eskalirali u sukobe sa pripadnicima Mirovne misije NATO (KFOR) na Kosovu u kojoj je povređeno 30 njenih pripadnika – a ukupno više od 60 ljudi.

Nakon toga je na severu Kosova uhapšeno više kosovskih Srba zbog sumnje da su počinili napade na pripadnike KFOR-a i novinare mahom albanske nacionalnosti.

Smirivanje tenzija bio je glavni razlog odvojenih susreta koje je šef diplomatije Evropske unije u četvrtak održao sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar