Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Stari grad zakazana je za 9. jul, kada će novoizabranim odbornicima biti verifikovani mandati. Međutim, pre te zakazna je sednica prethodnog saziva za 1. jul, na kojoj će stari odbornici glasati o budžetu za tekuću godinu kao i projekcijama za naredne dve. Priznaćete, pomalo paradoksalno.

Umesto da se prvo održi konstitutivna sednica Skupštine opštine Starog grada na kojoj bi bili verifikovani mandati izbaranim odbornicima, ali i izabrani predsednik skupštine njegov zamenik i sekretar, sazvana je sednica na kojoj će stari odbornici odlučivati o budžetu i kadrovskim rešenjima.

„Iako su održani izbori 2. juna i na opštini Stari grad nova struktura lokalnog parlamenta nema nikakve veze sa starim sazivom, a mi smo kao stari odbornici dobili poziv da donesemo odluku o budžetu i projekcijama za naredne dve godine. Ludilo“, napisao je Marko Živković odbornik iz prethodnog sazivu.

Sednica je zakazana za 1. jul s početkom od 17 časova, a na dnevnom redu su predlog Odluke o budžetu gradske opštine Stari grad za 2024. godinu sa projekcijama za 2025. i 2026. godinu, zatim Predlog kadrovskog plana za 2024. godinu i tačka razno.

Nakon što stari saziv bude doneo odluke po ove dve tačke, biće održana konstitutivna sednica, a ona je zakazana za 9. jul. Pomalo paradoksalno.

Iako nije poznato, bar ne zvanično, ko će formirati većinu na ovoj beogradskoj opštini, Zakon o lokalnim izborima, nalaže da na konstitutivnoj sednici moraju biti verifikovani mandati, izaberani predsednik i sekretar skupštine. To implicira da bi starograđani mogli već tada da saznaju ko će voditi „glavnu reč“ u njihovoj opštini.

Iako su dve opozicione liste „Biramo Stari grad“ i „Čuvari Starog grada“ mogle da vode tu „glavnu reč“, pregovori oko formiranja vlasti na Starom gradu propali su pre dve nedelje.

Podsećamo, predstavnici „Biramo Stari grad“ nakon nekoliko razgovora sa „Čuvarima Starog grada“ uputili su predlog o saradnji i formiranju, kako kažu, opozicione vlasti, Marku Bastaću lideru „Čuvara“ i uz to postavili vremenski rok u kom bi on trebao da odgovori.

Radomir Lazović i Marko Bastać
Radomir Lazović i Marko Bastać Foto:Milos Tesic/ATAImages; Antonio Ahel/ATAImages

Međutim, u predviđenom vremenskom periodu odgovor od Bastaća nije stigao. On je tvrdio da taj rok nije dogovoren, već da je njega postavio Radomir Lazović, nosilac liste „Biramo Stari grad“.

Takođe, Bastać je tvrdio najpre da će odgovor opoziciji stići do nedelje 23. juna, potom do srede 26. međutim, do dan danas odgvora nema.

PROČITAJTE JOŠ:

Gde je u svemu tome SNS?

Srpska napredna stranka, koja je bila drugoplasirana na izborima 2. juna, na Starom gradu, gotovo da se nije oglašavala po pitanju većine na Starom gradu.

Jedino je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić kratko odgovorila na pitanje novinara, rekavši da se ona ne bavi Starim gradom.

„Bavi se naš opštinski odbor Srpske napredne stranke na Starom gradu, to je njihov posao. Mogu da pretpostavim da je bilo, verujem. Bilo bi neozbiljno da nisu pokušali da imaju komunikaciju, kao što mi kao Srpska napredna stranka pokušavamo uvek da imamo komunikaciju sa svima. Neki pristanu, neki ne pristanu“, rekla je ona.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić posetila je danas pozorište
Ana Brnabić Foto: FoNet/Milica Vučković

I pre i posle ove izjave, Bastać je tvrdio da razgovora sa SNS nije bilo, te da su jedino vođeni sa predstavnicima opozicije.

Da li je to istina, možda saznamo već 9. jula, na konstitutivnoj sednici.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare