"Imali smo dokaze o krađi od početka i put kojim sada idemo se nametnuo. Imamo zakone i želimo da ih poštujemo sada, a i kada dođemo na vlast. Mi na taj način branimo državu, dok je SNS urušava, kroz sud, institucije, pojedince, a koje ćemo obeležiti i znaće se ko je kriv", rekao je za N1 Đorđe Stanković iz koalicije "Biramo Niš".

„Demonstracije u ovom trenutku nisu tema, sigurni smo da je ovo pravi put kojim idemo. Od početka smo imali sve dokaze o krađi i imamo ih danas. Kako je procedura nalagala i koju smo poštovali, vezano za GIK i sud dokazi su nestajali. Nastavljamo pravnim putem ali imamo u planu neke druge akcije. Proteste ne treba isključiti kao vid borbe ali sada to nije aktuelno. Aktuelne su krivične prijave, i danas smo podneli tri – protiv Danijele Milićević po tri osnova, protiv Ivice Stanojevića i NN lica, a za falsifikovanje, promenu izbornih rezultata i zbog kršenja procedura i brojanja glasova tokom izbora“, rekao je u emisiji Newsnight Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“.

On kaže da su krenuli u „pravnu borbu“ jer je od samog početka izbora bilo jasno da je problem u Nišu bio sa Ruskom strankom.

„Odmah smo ukazali na to da oni nisu manjinska stranka, da imaju lažne potpise, i podneli smo krivične prijave protiv Tihomira Perića. Sve smo to uradili u vreme izbornog procesa. Podneli smo prijave i protiv opštinski predstavnika izborne komisije. Hteli smo da od starta ostavimo trag. Bili smo veoma temeljni i prošli smo celu pravnu proceduru“, objašnjava Stanković.

Iako, kako kaže, prijava protiv Perića i danas „stoji u mestu“, kao i da će nove takođe doživeti istu sudbinu, Stanković kaže da oni čekaju ali i da imaju spremne i paralelne akcije. On dodaje i će se žaliti na konačne rezultate izbora, da Nišlije znaju da je SNS u tom gradu „istorija“, da postoje veliki pritisci i da će sve to izazvati krizu u gradu.

„Treba sačekati i videti da li će SNS da proba da napravi vlast, da li će imati večinu. Trideset jedan odbornik nije stabilna većina u Nišu, sve to treba da sačekamo pa da idemo dalje. Niš ima i pet gradskih opština, u jednoj smo pobedili, iako se stalno vrše pritisci. Čak i da formiraju vlast to neće dugo trajati. Svako ko trpi pritiske ne sme sebi dozvoliti da ugrozi narodnu volju, jer to dugoročno nije dobar potez. Mi iz opozicije moramo da se obračunamo sa svakim ko bi to uradio i to ne sme da se toleriše“, rekao je Stanković.

Na pitanje zašto nema demonstracija u Nišu, Stanković objašnjava, „da od njih niko ne beži“.

„Demonstracije nisu isključene, ali kada smo se svi dogovorali ovo je bio vid borbe za koji smo se opredeliti. Imamo iskustva koja su pokazala i da demonstracije ništa nisu promenile. Imamo dokaze, imamo zakone i želimo da ih poštujemo i sada i kada dođemo na vlast. Mi tako branimo našu državu dok je SNS urušava, kroz sudove, institucije, pojedince i mi ćemo ih obeležiti i znaće se ko je kriv“, naveo je on.

Stanković je dodao i da će o tome šta se desilo na izborima i posle toga u Nišu biti obaveštene sve domaće i međunarodne institucije kada se iscrpe domaća pravna sredstva.

„Mi smo za vreme izbora imali posmatrače OEBS-a u Nišu, dugo su bili tamo i oni sve znaju. Ima puno stvari koje možemo da dokažemo ali moramo ići korak po korak. Ići ćemo putem zakona naše države jer je SNS urušava nepoštovanjem istih“, zaključio je Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“.

***

BONUS VIDEO – Niška opozicija ne odustaje od borbe za pobedu, pravnim putem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare