Danijela Nestorović i Aleksadnar Jovanović Ćuta protest ispred Palate Srbija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka rekla je za Nova.rs da je Memorandum o razumevanju koji je vlast u Srbiji potpisala sa predstavnicima Evropske unije i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom predugovor i da je naredni korak potpisivanje glavnog ugovora koji bi se opisale namere u vezi budućeg posla oko projekta "Jadar".

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je u Beogradu i tom prilikom je potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. To je praktično uvod u otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ...

Govoreći o pomenutom sastanku i dokumentu koji je potpisan, Nestorović je u izjavi za naš portal objasnila da Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić krše Ustav, zanemaruju volju građana i ponašaju se kao da je Srbija privatna firma, a da su oni direktori i vlasnici koji, kako kaže, imaju pravo da rade sa narodnim dobrima šta god požele.

„Ako je ovo prava i konačna verzija Memoranduma o razumevanju nedostaje deo koji se odnosi na prava i obaveze. Ovaj tekst koji je danas objavljen više deluje kao uopštena forma sporazuma o nekim strateškim sirovinama koji će pomoći auto industriji. Trebalo bi objaviti integlrani tekst i tražiti od zvaničnika da objasne građanima Srbije koje obaveze je Srbija preuzela na sebe ovim dokumentom, kao i koja će korist (profit) biti ostvarena“, navodi ona i dodaje da memorandum deluje kao „pravna papzjanija“.

„Ovo se radi čisto da zamažu oči građanima Srbije. Ovde je stvar u usmenom dogovoru sa Aleksandrom Vučićem i nekim tajnim dokumentima do kojih mi teško ili nikako ne dolazimo.
Ovakav memorandum je morao biti dostavljen nadležnim organima države, na primer poslanicima Narodne skupštine i to bi trebalo da bude tema za raspravu , a ne apriori potpisivanje, bez izražene jasne volje građana i njihovih predstavnika u Skupštini.  Za projekat Jadar ovaj memorandum, s obzirom na način kako je potpisan, uz ad hoc najavljen sastanak , govori o tome da je to Vučić obećao, da je sada to stavljeno na papir i da ćemo morati da objasnimo na teži način, da građani Srbije ne žele kopanje litijuma na plodnoj zemlji“, podvlači Danijela Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare