Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Gradska izborna komisija u Nišu za samo nekoliko sati promenila je odluku o izbornim rezultatima u tom gradu. Umesto prvobitnih 29 mandata dodelila je Srpskoj naprednoj stranci 30 čime im je “obezbedila” većinu u skupštini grada. A kako se desio taj kopernikanski obrt?

Ponedeljak ujutru osvanuo je sa informacijom da četiri opozicione liste u Nišu imaju neophodnu većinu za formiranje vlasti u tom gradu.

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Srpskoj naprednoj stranci pripalo je 29 mandata, Grupi građana “Dr Dragan Milić” 16, listi “Biramo Niš” 10, koaliciji “Ujedinjeni – NADA za Niš” 3, i pokretu Kreni promeni 2 mandata. Jedan mandat je dobila Ruska stranka.

Međutim, nekoliko sati kasnije najpre je osvanula vest na jednom režimskom mediju, da Srpska napredna stranka ipak ima 30 mandata i da je na pragu vlasti u Nišu, tu informaciju je nešto kasnije potvrdila i Gradska izborna komisija i saopštila ostalu preraspodelu.

PROČITAJTE JOŠ:

A ona glasi:Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš 3,88 odsto i dva mandata, Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

Što znači da je po GIK-ovoj novoj računici bez jednog mandata ostala lista Ujedinjeni, a SNS dobio mandat.

Kako je došlo do tog obrta?

Član GIK-a ispred liste Kreni – promeni Danijel Dašić rekao je da su oni posle zatvaranja biračkih mesta izbrojali sve glasove.

“U pet sati sam došao kući i legao sa saznanjem da smo mi, završili sednicu i doneli zaključak da su svi glasovi zbrojani, uneti u sistem i da su oni sračunati. A da po tim rezultatima Srpska napredna stranka ima 29 mandata”, kazao je Dašić.

Danijel Dašić Foto: N1

Dodaje da je dogovor bio da se članovi GIK sastanu u ponedeljak u 18 časova, kako bi radili po prigovorima i da ponovo prebroje devet džakova.

“Međutim, već u 11 sati su zvali da dođem u 12 časova da se hitno reši taj problem”, rekao je Dašić.

Zaključuje da je između pet i 12 sati došlo do toga da SNS ima 30 umesto 29 mandata.

“Kako imaju taj višak mandata? Ja ne mogu da shvatim. Cela njihova priča ima indicije da se radi o prekrajanju volje građana Niša”.

Zbog te situacije lista „Biramo Niš“ predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal, međutim GIK još uvek nije to omogućio.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Takođe, predstavnici te koalicije održali su juče sastanak sa predstavnicima ODIHR-a.

“Predstavnicima ODIHR predstavljeni su dokazi o izbornoj krađi u Nišu kako bi se upoznali sa situacijom u gradu i kako bi se ovi podaci našli u njihovom izveštaju. Predoočili smo im na koji način se posle izbora prekraja volja Nišlija”, navodi naš izvor.

Prema rečima našeg sagovonika, predstavnici ODIHR-a shvatili su primedbe koje su iznete na sastanku i najavili su da će se baviti okolnostima koje su dovele do trenutne situacije u Nišu.

“Očekuje se da u narednim danima izađe izveštaj o događajima u Nišu za vreme i nakon izbora”, podvlači naš izvor.

Za sad, opozicija u Nišu odlučila je da ovaj problem pokuša da reši pravnim putem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare