Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Opozicija se u izbornoj noći nadala da će uspeti da formira vlast u četiri beogradske opštine, Vračar, Savski venac, Stari grad i Novi Beograd. Danas je međutim, sve izvesnije da vlast u navedenim opštinama ipak ostaje u rukama Srpske napredne stranke uz pomoć izbornih komisija, štelovanja rezultata, fantomskih lista, ali i stranaka koje se izjašnjavaju kao opozicija.

Tokom izborne noći kandidat za gradonačelnika grada Beograda ispred opozicione liste “Biramo Beograd” Dobrica Veselinović saopštio je da će opozicija u opštini Stari grad moći da formira vlast sa listom “Čuvari Starog grada” koju je predvodio bivši predsednik te opštine Marko Bastać.

„Broje se Novi Veograd, Vračar, Savski venac, gde postoje šanse da opozicija formira vlast. Napeto je, izaći ćemo sa tačnim podacima čim budemo sigurni“, rekao je Veselinović.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Gotovo 20 dana kasnije šanse da opozicija preuzme vlast u navedenim opštinama minimalna je, gotovo nepostojeća.

Kako je došlo do ovakvog preokreta?

Stari grad

Prema rezultatima izbora u opštini Stari grad pobedu je odnela opoziciona lista “Biramo Stari grad” osvojivši 37 odsto i 23 mandata. Drugoplasirana je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke sa 34 odsto i 21 mandat.

Lista od koje zavisi formiranje vlasti na Starom gradu jeste lista “Čuvari Starog grada” koja je osvojila 16,35 odsto i 10 mandata.

Po jedan mandat osvojile su liste „Za zeleni Stari grad – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović“ sa 3,16 odsto glasova i „Narodna lista – Ključ za pobedu – Stari grad“ koja je osvojila 3,12 odsto glasova.

Prema najavama Veseilinovića pregovori između lista “Biramo Stari grad” i “Čuvari Starog grada” otpočeli su pre dve nedelje, ali su, ako pitate Radomira Lazovića i završeni, jer Bastać nije odgovorio na predlog o saranji i formiranju vlasti na toj opštini.

Marko Bastać Foto:Antonio Ahel/ATAImages

S druge strane, Bastać je za Novu kazao da, iako su predstavnici liste “Biramo Stari grad” izašli u javnost sa tim da oni neće više učestvovati u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju razgovora, mogu očekivati njegov odgovor do kraja nedelje.

„Ja sam njima rekao (predstavnicima liste „Biramo Stari grad“) i u četvrak na sastanku i javno u petak da neće dobiti odgovor do ponedeljka, već da će dobiti odgovor do kraja ove nedelje. Rok koji je postavio Radomir Lazović je neki rok koji je on postavio, nije rok oko kog smo se usaglasili. Ne vidim da se bilo šta dogodilo drugačije“, rekao je Bastać.

I dodao da nije razgovarao sa predstavnicima SNS o formiranju vlasti.

Da li će se posle Bastaćevog odgovora nastaviti pregovori između dve opozicione liste, ostaje otvoreno pitanje. Ali sa ove tačke gledišta i uzimajući trenutni kontekst u obzir i dalje postoje šanse da dođe do pomene vlasti na Starom gradu, međutim iz dana u dan one su sve manje.

Novi Beograd

U najvećoj beogradskoj opštini Novi Beograd opozicija je u izbornoj noći proglasila pobedu. Međutim, ispostaviće se, da je ipak nemaju i da je lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila samostalno 51 odsto i 25 mandata.

S druge strane, opoziciona lista “Biramo Novi Beograd” osvojila je 18,37 odsto i devet mandata, a “Kreni promeni” 28,57 odsto i 14 mandata. Jedan mandat osvojila je Ruska stranka.

Opozicija je tvrdila da ti podaci nisu tačni i da se volja Novobeograđana preko noći prekrajala, tako što se krivotvore zapisnici sa biračkih mesta. Objavljeni su čak i snimci koji to dokazuju, a zatim su organizovani i protesti ispred opštine Novi Beograd.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Lista “Kreni – promeni” zatražila je od izborne komisije uvid u izborni materijal, ali zbog toga što nisu precizirali koji, komisija im je dozvolila uvid u izborni materijal sa pet odsto biračkih mesta po njihovom izboru, pa je tako “propala” institucionalna borba za izborne rezultate na Novom Beogradu, a SNS-u ostala vlast na toj opštini.

Savski venac

U Savskom vencu najviše mandata osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Savski venac sutra”. Reč je o 18 odbornika, ali to nije bilo dovoljno da samostalno formiraju vlast.

Opoziciona lista “Biramo Savski venac” osvojila je 16 mandata, a lista “Za zeleni Savski venac” Dejana Žujevića dva, čime je odnos opozicije i vlasti izjednačen.

Međutim, o većini odlučuje slovačko-grčka manjinska lista „Dosta politike – Savski venac je naš“, koja je dobila jedan mandat i koja je po svemu sudeći fantomska lista koja će se prikloniti SNS-u.

PROČITAJTE JOŠ:

Vračar

Najviše mandata na Vračaru osvojila je lista “Biramo Vračar”, ukupno 27, drugoplasirana je lista SNS-a sa 25 mandata.

Lista “Vračar Vračarcima Društvo za ulepšavanje Vračara” osvojilo je tri mandata, zatim “Zeleni pokret Vračar za čistiji, zeleniji i srećniji Vračar” dva mandata, “Narodna lista ključ za pobedu Vračar” dva mandata, “Saša Radulović Dosta je bilo rešenje za promenu” dva mandata.

Po jedan mandat dobile su liste “Borba za oslobođenje Vračara” i “Mi smo Vračar”.

Sa ovakvom raspodelom mandata većinu na Vračaru bi mogle da formiraju opoziciona lista “Biramo Vračar” i dve liste koje su se takođe izjašnjavale kao opozicione Dosta je bilo i Narodna stranka.

Međutim, Narodna stranka se još u prvim postizbornim danima izjasnila da neće formirati vlast “sa onima koji su Narodnu stranku krunili iznutra i pokušali da je unište u dva navrata” misleći tu prvenstveno na listu “Biramo Vračar”. Radulović se nije izjašnjavao.

Tako su i na Vračaru propali planovi opozicije za formiranjem većine.

Stojanović: Nedopustivo je bilo dopustiti da se pregovara za vlast na Starom gradu i Vračaru

Politikolog Boban Stojanović kaže za Nova.rs da je bilo nedopustivo doći u situaciju da promena vlasti na Vračaru ili Starom gradu zavisi od grupa građana ili stranaka koje su jedva prešle cenzus.

“Srpska napredna stranka, socijalisti, radikali sa sve Nestorovićem u decembru na izborima osvojili su 35 odsto na Starom gradu i 36 odsto na Vračaru. To znači da su te opštine postale opozicione još tada i da je bilo potrebno izaći na izbore kako bi se to potvrdilo, a zatim formirati neupitnu većinu“, kaže Stojanović.

Boban Stojanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Dodaje da je pitanje pravljenja nove vlasti, odnosno smene SNS vlasti pravo pitanje na kojem se pokazuje da li su određene liste vlast ili opozicija.

„Što se tiče Starog grada ja ne mogu da razumem da postoji neka nemogućnost da dve opozicione liste naprave dogovor oko smene SNS. Ukoliko Bastać odluči da pravi vlast sa SNS tu nema više priče o tome da li je on opozicion ili nije, činjenica da ste u vlasti sa njim dovoljno govori o vama“, smatra Stojanović.

Napominje da je u decembru sama lista Srbija protiv nasilja imala na Starom gradu 49 odsto, a na Vračaru 48.

“Kako se sada došlo u situaciju da se pregovara to je pitanje za one koji su te rezultate odlučili da prospu i ne izađu na izbore”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare