Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

U jeku krize nakon zatvaranja dela preostalih srpskih institucija na severu Kosova, tokom svoje posete Prištini, izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak obznanio je i potvrdio da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je, između ostalog, izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, a reč je o Ohridskom sporazumu.

Na severu Kosova već 10 dana traje najnovija kriza nakon što su jake snage kosovskih specijalaca u sinhronoj akciji zauzele deo preostalih institucija Republike Srbije, a mahom je reč o opštinskim organima koji su građanima pružali administrativne usluge.

Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojih je izalsnik EU Miroslav Lajčak stigao u Prištinu.

On je posle sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem rekao da je u Briselu dogovoren novi sastanak Beograda i Prištine, ali još važnije od toga, potvrdio je da je Srbija povukla pismo koje je Evropskoj uniji uputila u ime Vlade tadašnja srpska premijerka Ana Brnabić u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, povlačeći crvene linije.

„Ohridski sporazum je pravno obavezujući i mi radimo na njegovom sprovođenju. Nijedna strana se nije povukla iz ovog sporazuma i razgovaramo s Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo njegovo sprovđenje“, rekao je Lajčak potvrđujući da je pismo povučeno.

Šta se nalazilo u povučenom pismu

Sredinom decembra prošle godine, mediji su izvestili da je Vlada Srbije uložila rezerve na Deklaraciju koja je usvojena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu, što je tada potvrdila i Ana Brnabić sa pozicije premijerke Srbije.

Sednica Skupštine Srbije
Foto:Aleksandar Barda/FoNet

“A naša rezerva, a naše crvene linije su te, da bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da mi pristanemo na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema”, rekla je srpska premijerka, preneo je tada Tanjug.

U pomenutom dokumentu koji je Srbija povukla navodi da se naša zemlja slaže sa Deklaracijom u Briselu „kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom“.

„‘Sporazum o putu normalizacije i aneks za njegovu implementaciju’, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova“, navodi se u povučenom pismu.

PROČITAJTE JOŠ

Republika Srbija ističe da se ovo usaglašavanje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova. Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Štaviše, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne prejudicira niti zadire u činjenicu da Kosovo ostaje sastavni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999)“, zaključuje se u dokumentu.

Povlačenje pisma bila opcija još u junu

Nakon odvojenih sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u junu ove godine, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je Vučić „dao indiciju“ da je spreman da istraži opcije u vezi sa pismom koje je EU uputila Ana Brnabić i da formalizuje Evropski sporazum, kako bi njegova primena bila odblokirana.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Dok je predsednik Vučic dao indiciju da je spreman da istraži opcije u vezi sa pismom bivše premijerke koje smo spominjali pre i da formalizuje sporazum u skladu sa prethodnim praksama dijaloga, kako bi odblokirao primenu sporazuma“, rekao je Tada Borelj

Praktično ispunjen Kurtijev uslov

Upravo tada je Evropska unija saopštila da je predstavila novi predlog primene Evropskog sporazuma, što je bilo samo pola godine nakon što je usaglašen aneks Briselskog sporazuma, poznatiji kao Ohridski psorazum.

Aljbin Kurti Foto: V Xhymshiti/VX Pictures via ZUMA Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ponuđeni novi plan primene iz juna, kosovski premijer Aljbin Kurti tada je odbio uz uslov da se pismo o crvenim linijama povuče. Sada kada je pismo i formalno povučeno, postavlja se pitanje koji dalji koraci čekaju primenu sporazuma između Beograda i Prištine.

Lajčak stiže u Beograd

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare