Rio Tinto Foto: Arhiva Nova.rs

Od kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da postoji mogućnost otvaranja rudnika litijuma u Srbiji do 2028. godine, kao glavni agitator te ideje pojavila se predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Ista ona koja već dve godine uverava javnost da je na priču o Rio Tintu odavno stavljena tačka. Međutim, Brnabić raspravu o litijumu vodi isključivo na društvenim mrežama, dok se parlament po ovoj temi ne sastaje. Iako ima onih koji bi vrlo rado o tome diskutovali u najvišem predstavničkom domu. Opozicija pored sednice Skupštine, traži i da se konačno pronađe 38.000 potpisa građana koji su tražili zabranu iskopavanja litijuma i dođe na dnevni red parlamenta.

Ne tako davno Ana Brnabić stavila je tačku na Rio Tinto.

„Na sednici Vlade ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu za projekat ‘Jadar’ od 13. februara 2020. Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti povezani sa kompanijom Rio Tinto. Ugovore nikada nismo imali, kao što smo više puta i rekli“, tvrdila je Brnabić početkom 2022. godine.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dve godine kasnije čini se da je upravo Brnabić, pored predsednika Vučića, postala najveći promoter Rio Tinta i ideje o iskopavanju litijuma. Objašnjava, vodi polemiku, iznosi argumente, ali na društvenim mrežama…

U pozamašnoj objavi na društvenoj mreži “X”, na temu kopanja litijuma Brnabić je napisala da danima prati polemiku oko projekta “Jadar” i pitanja da li će Srbija iskoristiti svoju “naftu XXI veka” ili neće.

“Ono što me nagnalo da napišem ovu reakciju na sve gluposti kojih smo se naslušali poslednjih dana, a u vezi sa ovim projektom je sledeće: nestvarno je koliko neki naši profesori, razni „eksperti“ na sve teme, a pre svega naše opozicione „elite“ ne veruju u naše ljude, ne veruju u ovu zemlju i njene potencijale, ne veruju u pamet naših ljudi, njihovu kreativnost, njihove sposobnosti”, napisala je između ostalog predsednica Skupštine na društvenoj mreži “X”.

Na tu objavu reagovala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

“Gospođo Brnabić, umesto što pratite polemike oko projekta “Jadar” i odgovarate ovim epom punim laži, zašto ne zakažete sednicu o litijumu? Slobodno pročitajte i ovo što su vam napisali. Niste vi tviterašica, nego predsednica Narodne skupštine! Ponašajte se, u skladu s tim”, napisala je Tepić na “X”.

Gde je 38.000 potpisa?

I ostali predstavnici opozicije su ukazivali na to da je o ovoj, kako kažu, trenutno najvažnijoj temi potrebno diskutovati u Skupštini. To govore još od trenutka kad su građani Srbije i aktivisti “Kreni-promeni”, prikupili 38.000 potpisa i predali Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma. Ovi potpisi su neobjašnjivo nestali, lutajući između Narodne skupštine i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić za Novu kaže da je, pre svega, neophodno da se Skupština izjasni o toj inicijativi.

„Ti potpisi su volšebno nestali, a na poslednjem kolegijumu predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla da ona želi da se ti potpisi pronađu i da se krene u proceduru. U ovim okolnostima, gde se vlast postavlja kao najveći lobista Rio Tinta treba biti vrlo oprezan, da oni sa svojom većinom ne izglasaju nešto sasvim drugo. To se ne sme dozvoliti. Jer, iskopavanje litijuma je nešto što se tiče svih nas, to se neće odraziti samo na Jadar i Loznicu, već i na Valjevo, Požegu, Rekovac, sve do Vranja. Ako se to dogodi Srbija će postati deponija sumporne jalovine“, zaključuje Aleksić.

Miroslav Aleksić Skupština Srbije ekspoze Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

S Aleksićevim stavom slaže se i kopredsednik Zeleno – levog fronta Radomir Lazović.

“Nama je izuzetno važno da se narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bora koju je Narodnoj skupštini podnelo 38.000 građana, pronađe i da ona obavezno uđe u zvaničnu proceduru, a neko će morati i da odgovara zbog njenog sakrivanja. Zbog toga što su ovu inicijativu sakrili od narodnih poslanika podneli smo krivične prijave protiv prethodnih predsednika NSRS Ivice Dačića i Vladimira Orlića, kao i protiv lica koja su učestvovala u ovom kršenju zakona”, rekao je Lazović za Novu, dodajući da se po pitanju iskopavanja litijuma moraju angažovati sve društvene grupe, a da će oni tražiti međunarodnu podršku kako se ne bi dozvolilo da vlast različitim spinovima tvrdi da postoji velika međunarodna podrška iskopavanju litijuma u Srbiji.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Milos Tesic/ATAImages

Pavle Grbović, predsednik Pokreta Slobodnih građana kaže za Novu da je sve što je bilo rađeno u pogledu tog projekta je od prve sekunde bilo pogrešno.

“Naravno da je potrebna i široka javna rasprava jer je reč o projektu koji trajno menja konfiguraciju velikog dela zemlje i to ne bi smelo da se radi preko noći ili u uslovima medijskog mraka. I na kraju bi odluka morala da bude izglasana u Skupštini, ali ne zbog inicijative SNS već zbog narodne inicijative koja je podneta pre dve godine i svih onih desetina hiljada građana koji su je potpisali. Nedopustivo je da se takva inicijativa ignoriše jer takvo ponašanje vlasti samo pojačava sumnje u dobre namere vlasti i čini opravdanijom zabrinutost oko najavljenog početka, tj nastavka projekta eksploatacije litijuma”, poručuje Grbović.

PROČITAJTE JOŠ:

Borba i u parlamentu i van njega

S druge strane, Danijela Nestorović poslanica Ekološkog ustanka kaže da je potrebna javna rasprava po pitanju litijuma.

“Prvo javna rasprava i to ona koja bi uključila širu javnost. Mora se objasniti zašto je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku produžavalo tri godine rok za dostavljanje dokumentacije kako bi Rio Tinto dobio eksploatacionu dozvolu. Ne, nikako sada skupštinska rasprava. To bi bilo pogrešno. Jednom ako uđe u skupštinsku proceduru to bi bio lex specialis kao za Beograd na vodi i to bi bio kraj. Pedlog Marinike Tepić nije dobar. To sam rekla i Ani Brnabić na kolegijumu prošle nedelje”, rekla je Nestorović za Nova.rs.

Danijela Nestorović Foto:FoNet/Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, pak, smatra da je rasprava potrebna i u parlamentu i van njega.

“Ovo je jedno od važnih društvenih pitanja i neophodno je da se o njemu raspravlja i u parlamentu i van parlamenta, u akademskoj zajednici, da se da prilika i građanima da o tome nešto kažu i da to bude jedna od važnih tema na RTS-u i medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Kako sada stoje stvari vlast želi da protiv volje građana nametne projekat sa Rio Tintom i pri time koristi tešku propagandnu artiljeriju. Svi koji brinu o javnom interesu dužni su da se tome suprotstave”, kazao je Lutovac za Novu.

Zoran Lutovac Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Miloš Jovanović: Litijum je samo jedna od tema za Skupštinu

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović kaže za Novu da je sednica o litijumu samo jedna od potrebnih.

Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova

“Toliko je ozbiljnih problema i pitanja pred nama kao narodom i državom da je sednica na kojoj bi se bavili problemom eksploatacije litijuma samo jedna od mogućih i potrebnih. Tu je naravno i sednica o kosovkoj politici Aleksandra Vučića jer NSRS nije zasedala još od prihvatanja protivustavnog i antidržavnog francusko-nemačkog sporazuma. Tu je i sednica za koju se zalaže Novi DSS i srpska koalicija NADA na kojoj bi se najviše predstavničko telo naše zemlje odredilo prema događajima u Srebrenici i odbacilo laž da je tamo izvršen zločin genocida”, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare