Foto: TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic

Dok Kosovska policija na severu Kosova zatvara deo preostalih srpskih institucija, iz Prištine od Miroslava Lajčaka nedavno je stigla vest koju je ovdašnja vlast da sakrije - da je Beograd povukao pismo o crvenim linijama za Kosovo koje je ranije uputio Evropskoj uniji. Novinar Branislav Krstić iz Kosovske Mitrovice kaže da mu čitava situacija liči na poligon za stvaranje osakaćene Zajednice srpskih opština koju će vlast proglasiti kao pobedu nakon koje počinje i de facto i de jure priznavanje kosovske nezavisnosti.

U jeku krize nakon zatvaranja dela preostalih srpskih institucija na severu Kosova, tokom svoje posete Prištini, izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak obznanio je i potvrdio da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je, između ostalog, izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, a reč je o Ohridskom sporazumu.

Novinar iz severnog dela Kosovske Mitrovice Branislav Krstić u izjavi za Novu kaže da se na terenu odvija primena ranije prihvaćenih sporazuma koji se tiču Kosova.

Kosovska Mitrovica

„U toku je realizacija svih članova Briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida. Aleksandar Vučić je na osnovu obavezujućih sporazuma koje je potpisao još Ivica Dačić, a usmeno prihvatio on, uz pomoć konflikt menadžment grupe za Kosovo, predao prištinskim vlastima sve srpske institucije, izuzev zdravstva i obrazovanja“, kaže Krstić.

To što je Srbija povukla pismo upućeno EU u kom se po pitanju Kosova pominju rezerve i crvene linije, sagovornik Nove vidi kao teren za pripremu Zajednice srpskih opština, ali ne onakve kako je to prvobitno zamišljeno.

„Ovo povlačenje takozvanih crvenih linije vlasti u Srbiji, u prevodu znači da je režimu predsednika Aleksandra Vučića bitna Zajednica srpskih opština i to je jedina cena i džoker koji imaju u dizanju ruke od Kosova i prepuštanja u naručje prištinskim vlastima“.

Aleksandar Vučić Foto: UN

Krstić dodaje da će Aleksandar Vučić po formiranju ZSO proglasiti pobedu, ali da ćemo posle te pobede defintivno  svedočiti, kako kaže, de facto i de jure priznanju kosovske države od strane zvaničnog Beograda.

„Tu Zajednicu srpskih opština će mu dati, ali toliko osakaćenu…Sve je pušteno niz vodu“, kaže Krstić.

Podseća i na smenu vlasti pre 12 godina, koju povezuje sa „rešavanjem“ kosovskog pitanja.

„Tadić i Koštunica su 2012. godine morali da izgube izbore jer nisu prihvatili Ahtisarijev plan, koji je baza kosovskog ustava. To je razlog što je američka administracija na vlast u Srbiji dovela Aleksandra Vučića, kome je dozvoljeno da u poslednjih 10 godina kriminalizuje i kontroliše sve legalne institucije, patriotiska i nacionalana udruženja, kako bi svojim građanima bez većih tenzija objasnio kako je to jedini put za mir u regionu“, navodi naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ

Optužuje srpskog redsednika i Srpsku listu da učestvuju u iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije.

„Godinama Srpska lista i kabinet Aleksandra Vučića zajedno za Kurtijevim kabinetom rade na iseljavanju Srba sa KiM. Kurti to radi iz ultranacionalističkih pobuda, a Vučić kako bi javnosti u Srbiji mogao da predoči da je mir najbitnija stvar i da nema smisla zarad 80.000 Srba započeti nešto silom ili protivljenjem evroatlantskim intersnim grupama koje su i dovele do nezavisnosti Kosova“, kaže Krstić.

Novak Nedić, Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Navodi da će se u narednom periodu matrica predaje kosovskih Srba nastaviti.

„Dakle, nikada Srbi nisu izdavali Beograd, uvek je Beograd izdavao Srbe. Režimu u Beogradu će sada glavna tačka biti ta da oni nisu krivi ni za šta i da će krivca tražiti u KFOR-u, EULEX-u i samom Kurtiju“, rekao je naš sagovornik.

Šta se nalazilo u povučenom pismu

Sredinom decembra prošle godine, mediji su izvestili da je Vlada Srbije uložila rezerve na Deklaraciju koja je usvojena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu, što je tada potvrdila i Ana Brnabić sa pozicije premijerke Srbije.

“A naša rezerva, a naše crvene linije su te, da bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da mi pristanemo na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema”, rekla je srpska premijerka, preneo je tada Tanjug.

U pomenutom dokumentu koji je Srbija povukla navodi da se naša zemlja slaže sa Deklaracijom u Briselu „kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom“.

Sednica Skupštine Srbije
Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„‘Sporazum o putu normalizacije i aneks za njegovu implementaciju’, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova“, navodi se u povučenom pismu.

„Republika Srbija ističe da se ovo usaglašavanje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova. Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Štaviše, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne prejudicira niti zadire u činjenicu da Kosovo ostaje sastavni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999)“, zaključuje se u dokumentu.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare