Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Tražimo uvođenje vanredne situacije u gradu, ostavku kompletne gradske uprave i rukovodilaca nadležnih službi odgovornih za upravljanje u ovakvim slučajevima, zbog nesposobnosti i ugrožavanja života i zdravlja građana” saopštio je Gradski odbor Stranke slobode i pravde Užice povodom požara na deponiji Duboko.

“Situacija u Ùžicu poprima razmere katastrofe, grad je obavijen otrovnim isparenjima i izmaglicom od koje ne može da se diše, dim štipa za oči, izaziva mučninu i glavobolju. U isto vreme sa bilborda i od strane lokalnih vlasti finansiranih portala građani se obaveštavaju da je vazduh odličnog ili dobrog kvalieteta, dok s maskama, rukavima ili maramicama pokrivenog nosa hodaju gradom” dodaju iz SSP Užice.

Ističu i da je ovo vrsta najopasnijeg zagađenja, izazvanog požarom na deponiji, tokom kog se u vazduh emituju dioksini i furani, koji se vezuju za organsku materiju, prodiru u zemljište i vodu, a za njihovo merenje ni grad ni Zavod za javno zdravlje ne poseduju adekvatnu opremu.

PROČITAJTE JOŠ

“U isto vreme nadležni i SNS lokalna samouprava, što će ući u anale beščašća ovog grada, ne rade apsolutno ništa, ne proglašava se vanredna situacija, nema nikakvih obaveštenja, smernica ni upozorenja za građane ili osetljive grupe, škole funkcionišu normalno. Da ironija bude veća, juče je u gradu održan Đurđevski vašar, na Trgu je postavljena bina za nastavak manifestacija na otvorenom, Užice prestonica kulture, kao scene iz Titanika koji tone, a šef sale tera orkestar da svira što veseliju muziku. Građani su prepušteni sami sebi, da se informišu i prežive ovu ekološku katastrofu jer lokalna samouprava ni nadležne službe nisu sposobni požar ni da stave pod kontrolu, ni da ugase. Zbog svega navedenog tražimo odgovornost” zaključili su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare