Stranka slobode i pravde (SSP) predala je danas Narodnoj skupštini predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se tiče kažnjavanja napada na zaposlene u obrazovnim institucijama i ugrožavanja njihove sigurnosti, kako lične, tako i imovinske, rekla je na konferenciji u skupštini potpredsednica SSP Marinika Tepić i dodala da oni smatraju da se napad ne odnosi samo na direktan fizički napad, već na sve ono što je više od pretnje.

„Ovo je tužan dan u Srbiji, ali i opasan. Tužan, jer naši nastavnici štrajkuju, jer su ponovo prevareni od strane vlasti, a opasan jer je to dokaz da umesto da obrazovanje bude stub društva, vlast prosvetne radnike tretira kao trošak. I zbog toga su nastavnici u štrajku, što svakog normalnog čoveka treba da zabrine“, ocenila je Tepić. piše N1.

Upozorila je da broj studenata koji se školuju za učitelje i nastavnike dramatično pada iz godine u godinu, jer niko od njih neće da radi za platu koja je ispod prosečne plate, i na sve to da bude napadan i da mu se preti.

Dodala je da je protekla školska godina zabeležena kao najekstremnija do sada po pitanju nasilja prema nastavnicima, sa roditeljima koji su počeli da napadaju nastavnike, što eskalira pred kraj školske godine, kada se deci zaključuju ocene.

„Vlada je obećala nastavnicima da će im povećati zarade, ali i da će izmeniti Krivični zakonik, po kome će biti više kažnjen napad na nastavnike. Ovo drugo ništa ne košta. Čak ni to nisu bili u stanju da urade. Nastavnici su krenuli u ovu školsku godinu bez ikakve zaštite od napadača“, ukazala je Tepić.

Upitala je „da li su nastavnici poslednja rupa na svirali ovoj vlasti, od njih ne mogu da izvuku procenat, reket, ne mogu da ih ucenjuju i zato su potpuno degradirani“.

Zamenik šefa poslaničke grupe SSP Goran Petrović pojasnio je njihov predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

Oni predlažu da onaj ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi dok obavlja posao ili člana njegove porodice bude kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine.

„Ako mu nanese laku telesnu povredu ili članu porodice ili preti upotrebom oružja da se kazni zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako mu nanese tešku telesnu povredu, da se kazni zatvorom od jedne do osam godina. Ko uništi stvar u imovini lica zaposlenog u obrazovnoj ustanovi da se novčano kazni ili zatvorom do dve godine. Ako šteta premašuje 450.000 dinara, da se kazni zatvorom od šest meseci do pet godina“, predlozi su SSP.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je njihova novina u odnosu na predlog izmena zakona Ministarstva prave, kada se radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti, je da se ono proširi i na lica zaposlena u obrazovnoj ustanovi. To krivično delo da se kazni zatvorom od šest meseci do pet godina.

Takođe, oni se zalažu da se ne štite samo lična prava zaposlenih u obrazovnoj ustanovi, već i imovinska, kako nepokretna, tako i pokretna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare