Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je za Nova.rs da bi voleo da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dođe na sednicu Skupštine Srbije. On je na taj način odgovorio na ponudu predsednice Skupštine Ane Brnabić, koja je ranije ponudila opoziciji da se izjasni da li bi želeli da Vučić dođe na sednicu parlamenta. Milivojević dodao da je to dobra prilika da se pred kamerama RTS čuje da "Rio Tinto koalicija predvođena Oskarom 2024. ima iste namere kao koalicija predvođena Oskarom 1914. godine".

Milivojević je za Nova.rs izjavio da je poznato da je „Rio Tinto u Srbiju došao 1998. godine, kada su započeli prve ilegalne istražne radnje bez ikakvih dozvola, za mandata Aleksandra Vučića kao ministra u vladi koja je satrla Srbiju“.

„Razumem Anu Brnabić koja se ovom retorikom obračunava sa „žutom frakcijom“ unutar napredne Rio Tinto koalicije, ali neka to vidi sa Vesićem, Sinišom Malim, Šapićem na sednici ‘centralne otadžbinske uprave Rio Tinto koalicije’, a ne sa opozicijom. Opozicija je kategorički protiv toga da zarad opstanka režima Aleksandra Vučića na vlasti nestane Srbija. Može gospođa Brnabić da porazgovara i sa Milenkom Jovanovim, sedi ispred nje u prvom redu, a ako ne zna kako izgleda Bakarec, ja ću joj pomoći da ga pita: ‘Nebojša što dovede Rio Tinto'“, kazao je on.

Dodao je da ne postoji način da Brnabić okrivi članove opozicije zato što je „zarad litijumske provizije Aleksandar Vučić vođa Rio Tinto koalicije njoj naložio da ovoj, po zlu čuvenoj kompaniji, izda sve neophodne dozvole i to pred kamerama“.

„Nećemo dozvoliti ni vođi Rio Tinto koalicije, ni portparolu ove političke grupacije, da sa uzurpiranih pozicija predsednika Srbije i predsednice Narodne Skupštine zloupotrebljavajući svoju moć, sprovedu novu akciju ‘Oluja u Jadru i Pdrinju sa namerom da zarad svoje provizije unište ovaj deo naše otadžbine. Pri tome, čudi me da tako moćna i bogata kompanija nije našla nekog iole obrazovanijeg i civilizovanijeg za svog portparola nego je spala na Anu Brnabić“, kazao je Milivojević za Nova.rs.

Kako kaže, voleo bi da Aleksandar Vučić dođe u Narodnu Skupštinu.

„Da mu pred kamerama RTS kažem da Rio Tinto koalicija predvođena Oskarom 2024. ima iste namere kao koalicija predvođena Oskarom 1914. godine. Današnji Oskar se preziva Vučić, onaj 1914. Poćorek. Obojica će ostati upamćeni po tome da su izgubili u dolini Jadra i na padinama Cera. Neće kopati“, rekao je Srđan Milivojević.

Danas su predstavnici opozicije predali zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije i predložili izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici kako bi se sprečila dalje ekploatacija litijuma. Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Tim povodom, predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi, i zapitala se zašto opozicija nije zahtevala i da Vučić dođe na sednicu parlamenta.

Na njeno pitanje za Nova.rs reagovali su pojedini predstavnici opozicije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare