Foto: Printscreen RTK

Radio televizija Kragujevac je u udarnom terminu u nedelju 9. januara, odmah posle premijere na TV Pink, emitovala video snimak u kome se političari opozicije, novinari i urednici istraživačkih medija poistovećuju sa vođom kriminalne grupe Veljkom Belivukom. Ovu skandaloznu uredničku odluku TV Kragujevac najoštrije su osudili kragujevački novinari, političari i građanski aktivisti, pogotovo imajući u vidu da nije reč o privatnoj televiziji, već gradskom glasilu koje plaćaju svi Kragujevčani, a samo za ovu godinu budžetom je planirano 60 miliona dinara za tu kuću.

Radio televizija Kragujevac (RTK) je za mesec dana, dva puta emitovala sadržaj Televizije Pink i otvoreno se stavila na stranu vladajuće SNS.

Tokom velikog ekološkog protesta 4. decembra, dok su Kragujevčani u velikom broju blokirali centralne gradske ulice, ta televizija je gotovo celog dana pruzimala program TV Pinka i prenosila posetu predsednika Aleksandra Vučića Gornjim Nedeljicama, a sada su u svoju programsku šemu uvrstili i sraman video snimak Tomislava Lovrekovića, u kojem se na jeziv način napadaju svi koji ne misle isto kao predsednik Vučić.

O ovakvom načinu izveštavanja lokalne televizije, za portal Glas Šumadije govorili su građanski aktivisti, novinari i političari, koji su saglasni „da će lokalna televizija, po zadatku, u etar pustiti bilo kakav medijski sadržaj, zarad promocije i očuvanja SNS vlasti“.

„Ovim je RTK još jednom potvrdila svoj status, odnosno da je propagandno glasnilo Srpske napredne stranke“, smatra Bojana Vlajović Savić, aktivistkinja udruženja „Res Publica“.

Ona je dodala i da je reemitovanje Pinkovih sadržaja na RTK „pokazna vežba pred naredne izbore, koja najavluje na koji način će se propagandna mašinerija SNS-a razračunavati sa kritičarima vlasti“.

Vlajović Savić je podsetila da RTK za svoje poslovanje dobija sredstva iz gradskog budžeta i pozvala uredništvo da ‘‘odustane od ove štetne prakse i tako bar delimično pokuša da povrati ugled i uticaj koji je nekada imala‘‘.

„Vlast u Kragujevcu uporno pokušava da se dodvori Aleksandru Vučiću“, stav je aktivistkinje Aleksandre Kostić, povodom emitovanja navodnog filma „Porodica meta“.

Foto: Printscreen RTK

Ona je istakla da je dodvoravanje republičkoj vlasti postalo izraženo sa dolaskom administracije Nikole Dašića, koja danas upućuje sramna saopštenja u vezi sa eko protestima, izjavom reditelja Gorana Markovića, pa sada i sa emitovanjem Lovrekovićevog videa na lokalnoj televiziji.

„RTK je slika kragujevačkih naprednjaka koji ne biraju sredstva u pokušaju da se umile vođi, pokažu i dokažu da je baš ovaj odbor i trenutna vlast u Kragujevcu, ono što je potrebno vođi. Slepa podrška, odsustvo morala i nesposobnost imanja svog misljenja“, podvukla je Kostić.

Vučković: Novinarsko beščašće na RTK

Dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije FoNet Branko Vučković kaže da se „kulturološkom genocidu koji vrše televizije se nacionalnom frekvencijom, pridružila i gradska televizija koja, nakon neuspešne privatizacije, potpuno van zakona, parazitira na budžetu lokalne samouprave, odnosno na novcu poreskih obveznika“.

Vučković je naveo i da emitovanje filma na lokalnoj televiziji predstavlja „svojevrsno saučesništvo u zločinačkom medijskom poduhvatu za crtanja meta na svim neistomišljenicima režima“’ te da je to, kako je rekao, „primer novinarskog beščašća“.

„Žalosno je što se to događa u gradu koji se smatra kolevkom srpskog novinarstva, u kome je Dimitrije Davidović 1834. objavio prve novine u Srbiji“, zaključio je Vučković.

Emitovanje Lovrekovićevog video snimka na gradskoj televiziji skandalozno je i za kragujevačke opozicione lidere.

Za dr Predraga Delića iz Narodne stranke, sramno je što televizija koja iz budžeta dobija 60 miliona dinara svih Kragujevčana, radi otvorenu propagandu za SNS, dok Dalibor Jekić iz SSP-a napominje da je „ovaj video zapis pokazatelj da je rejting SNS-a u padu i na republičkom i na lokalnom nivou“, te da sada ne biraju sredstva kojima napadaju svoje neistomišljenike.

BONUS VIDEO Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare