Opozicioni odbornici u Skupštini grada Beograda podneće zahtev za razrešenje gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. To će biti drugi put za godinu da opozicija glasa za njegovu smenu. Prethodnog puta odbornici SNS i SPS nisu „dali“ Šapića, zbog čega je ostao na funkciji gradonačelnika. Za sada nema signala da će naprednjaci glasati za razrešenje potpredsednika SNS i prvog čoveka Beograda, iako su sve očiglednije trzavice između njega i vrha stranke.

Nakon zaključka sa zajedničke konferencije opozicije u Skupštini grada, gde je konstatovana da je jedini izlaz u Beogradu raspisivanje vanrednih izbora, opozicija je krenula u konkretne korake. Kako se stidljivo pominje u javnosti, što bi uskoro trebalo da bude i zvanično objavljeno, opozicija u Skupštini grada će zatražiti razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića.

O tome bi trebalo da se raspravlja na posebnoj sednici, koja će biti održana u narednih mesec dana. Opozicija se još uvek dogovara i priprema plan, ali po svemu sudeći, uskoro će biti upućen zvaničan zahtev za sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – smena Šapića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini grada Filip Tatalović potvrdio je za Novu da će opozicija podneti zahtev za razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića.

“Nakon poslednje sednice Skupštine grada, kada su gradonačelnik i svi njegovi saradnici bukvalno pobegli na početku sednice i ostavili odbornike SNS-a da sami odgovaraju na pitanja opozicije jasno je da je gradska vlast u ozbiljnoj krizi. Opozicija će ponuditi jednostavno rešenje: podnećemo zahtev za razrešenje gradonačelnika Šapića. Neka onda SNS odluči da li će i dalje podržavati Šapića u korupciji i urušavanju svih gradakih institucija ili će skupiti hrabrosti da izađu pred građane na izborima”, poručio je Tatalović.

Filip Tatalović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šefica odborničke grupe „Pravac Evropa“ Mila Popović naglašava da je Šapić nedostojan funkcije gradonačelnika i tvrdi da će opozicija podneti zahtev za smenu gradonačelnika.

„Aleksandar Šapić je nedostojan funkcije gradonačelnika jer je Beograđane ostavio same da se bore sa traumama i strahovima nakon dve ogromne tragedije u Beogradu. I od tada do danas nije uradio ništa, apsolutno ništa, za bezbednost građana. Pravi se slep i gluv na erupciju nasilja koja je paralisala normalan život u Beogradu. Sramota je Beograđane bilo i kada je gradonačelnik Šapić nakon što je njegov šef kabineta uhvaćen kako nudi nameštanje tendera Kentkartu, izjavio da je reč o radnjama da bi se zaštitio grad“, kaže Popović za Novu.

Mila Popović, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naša sagovornica kaže da je Šapić gradonačelnika bez legitimiteta, što je prema njenim rečima potvrdio i Vučić.

„Prošli put kada smo zajedno sa kolegama iz opozicije podneli predlog za smenu, odbornici SNS i SPS nisu glasali protiv smene već su iskoristili skupštinske procedure i ostavili ga na funkciji. Zajedno sa našim kolegama iz opozicije podnećemo zahtev za smenu ponovo. Na toj sednici ćemo ponovo pogledati u oči svakog od odbrodnika većine i još jednom im naglasiti da su svi zajedno odgovorni za nedostatak bezbednosti, nered i bezakonje u našem gradu. Tražimo izbore jer svaki dan ostanka na SNS-a, znači jedan dan više uništavanja našeg grada od strane ove nestručne, bahate i korumpirane vlasti“, zaključuje Popović.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, u novembru je opozicija prvi put zatražila sednicu na kojoj bi se raspravljalo o smeni Šapića.

Potpisima 39 odbornika ona je i održana, ali naprednjaci i socijalisti nisu glasali, zbog čega on nije razrešen.

Vučićevo odobrenje zapovest za naprednjake

Iako je formalno napustio čelo SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje se pita za većinu odluka unutar SNS. Zbog toga su kod njega i „nož i pogača“ kada je reč o održavanju vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

U opusu takvih pitanja o kojima odlučuje Vučić svakako se nalazi i odluka da li će Šapić biti smenjen. Podsećamo, beogradski izbori mogu da se održe jedino ukoliko gradonačelnik podnese ostavku ili ukoliko ga razreše odbornici vlasti.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Opozicija nema dovoljno odbornika za ovakvu odluku, zbog čega će im biti potrebna pomoć naprednjaka ili socijalista. Prethodnog puta SNS nije dao zeleno svetlo za smenu Šapića, zbog čega je uspeo da ostane u fotelji prvog čovek Beograda.

Zbog svega toga jasno je da će ukolio na predlog opozicije visoko podignu ruku Nebojša Bakarec, Aleksandar Mirković ili dr Zoran Bekić, naprednjačke uzdanice u Skupštini grada, to će biti jasan signal da je Vučić odlučio da „pusti niz vodu“ Šapića, potpredsednika SNS i gradonačelnika Beograda.

Nebojša Bakarec Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iako u javnosti deluje da je sve u redu i da ne postoje trzavice između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, sve je više signala „između redova“ koji ukazuju da komunikacija između njih dvojice ne funkcioniše onako kako bi trebalo i kako se podrazumeva u partijama poput Srpske napredne stranke.

Mada netrpeljivost između predsednika i gradonačelnika datira još od vremena kad je Vučić Šapića opisivao kao „Đilasovog manje inteligentnog saradnika“, ratne sekire su prelaskom bivšeg vaterpoliste u redove vladajuće partije zakopane. Ispostaviće se na kratko.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Prva ozbilnija pukotina u odnosima Vučića i Šapića, po dolasku bivšeg vaterpoliste u SNS, nastala je nakon što je šef naprednjaka odbio da stane na njegovu stranu tokom medijskog rata koji je vodio sa bivšim zamenikom gradonačelnika Beograda, a sada ministrom Goranom Vesićem.

Kako je portalu Nova.rs ranije rečeno iz SNS, upravo je Šapić jedan od ključnih faktora zbog kojeg Vučić okleva kad je reč o raspisivanju vanrednih izbora u glavnom gradu Srbije. Prema njegovim rečima, Šapić neće nikada prihvatiti odluku da podnese ostavku na mesto gradonačelnika.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Vučić s razlogom ne prihvata da se ide na vanredne izbore u Beogradu, jer mu u toj nameri Šapić kvari planove. On je više nego jasno rekao da neće da podnese ostavku na mesto gradonačelnika i da smatra da dobro radi svoj posao. Nije tajna da on nema velike simpatije unutar stranke, ali to ga ne sprečava da se na ovaj način pozicionira. U svakom slučaju, od Šapićeve ostavke neće biti ništa, jedina opcija je da ga smene“, rekao je sagovornik Nove blizak SNS.

Šapić kabinetski vodi Beograd: Sam protiv svih, pa i protiv naprednjaka

Od momenta izbora Šapića za gradonačelnika traju „šumovi“ među beogradskim naprednjacima. Nije tajna da je Aleksandar Šapić u konfliktu sa delom naprednjaka, kao i to da su mu narušeni odnosi sa dosadašnjim liderom stranke Aleksandrom Vučićem. Jedan od takvih u nizu sukoba dogodio se početkom juna na sednici Gradskog veća, kada je Šapić otvoreno kritikovao kolege iz SNS.

Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je kazao izvor Nove koji je prisustvovao sednici, Šapić je najviše kritikovao gradske većnike iz redova SNS.

Nije krio da je razočaran jer ga nedovoljno podržavaju i jasno im poručio da ukoliko nemaju hrabrosti da sa njim idu do kraja, mogu slobodno odmah da odu sa tih pozicija.

„Šapić je bio prilično ljut, u određenom trenutku i vidno neprijatan. Rekao je svima da nemaju hrabrosti da završe posao koji su započeli i da slobodno mogu da ga napuste, ukoliko ne mogu da ga prate. Osim toga, rekao je da se njemu svakako od početka preti izborima iz SNS i da nema razloga da ne ide do kraja“, priča izvor Nove.

PROČITAJTE JOŠ...

Da je situacija među naprednjacima daleko od ružičaste potvrđuje nekoliko detalja koji su se dogodili u prethodnim nedeljama. Kako je Nova ekskluzivno objavila, odborničko mesto u Skupštini Grada napustio je Nemanja Joksimović, jedan od najaktivnijih naprednjaka u Gradskoj skupštini.

Iako je bio tek na 18. mestu kao kandidat na izborima, Joksimović je u novom sazivu bio jedan od naprednjaka koji se redovno javljao za reč i branio predloge vlasti.
Joksimović je među prvima otvarao raspravu u gradskom parlamentu, što je bila praksa sve do pre nekoliko meseci. Bilo je upadljivo da je najednom prestao da se javlja za reč, da bi konačno odlučio da podnese ostavku u ovoj odborničkoj grupi.

Prema saznanjima Nove, Joksimović je napustio odborničku grupu i podneo ostavku zbog toga što nije zadovoljan kako funkcioniše rad gradskog parlamenta.

Bonus video: Kako se gradonačelnik sprda sa opozicijom: Šapić deli autograme na sednici Skupštine grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar