Miredita, dobar dan festival Pristina
Sofija Todorović, Miredita, dobar dan festival u Prištini Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sofija Todorović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, ponovo je danas zadržana na beogradskom aerodromu ,,Nikola Tesla” bez ikakvog objašnjenja, saopšteno je iz te inicijative. Ona je, nakon razgovora sa upravom Granične policije i zahteva za advokatom puštena i nastavila je put ka Nemačkoj.

Todorović je, kako se navodi, zadržana prilikom putovanja u Ahen (Nemačka), gde 1. septembra preuzima Ahensku mirovnu nagradu u ime Inicijative mladih za ljudska prava.

„Prilikom svakog izlaska i ulaska u zemlju od 6. jula 2024. godine do danas, granična policija Srbije zadržava Sofiju Todorović. Ovo je osmo po redu zadržavanje. Kontinuirana zadržavanja obično traju između 90 minuta i četiri sata, tokom kojih se Todorović neretko nalazi u posebnoj prostoriji aerodroma uz konstantnu pratnju policijskih službenika“, navodi se u saopštenju i dodaje da se to dešavalo 26. jula, 20. avgusta i 26. avgusta, piše N1.

U tim prilikama, kako kažu, pripadnici granične policije navodili su da je osnov zadržavanja detaljna granična kontrola, koja uključuje i kompletan pretres prtljaga.

„Njihovo objašnjenje je da se prilikom skeniranja pasoša Sofije Todorović pojavljuje oznaka koja ih obavezuje da ovako postupaju pri svakom ulasku/izlasku iz zemlje“, pojašnjavaju iz Inicijative.

I dodaju: „Verovali smo da je u pitanju redovno zadržavanje, ali nakon kontinuiranog ponavljanja zadržavanja (bez obzira na to da li se radi o poslovnom ili privatnom putovanju), onemogućavanja pristupa advokatu, odbijanja da se izda potvrda o zadržavanju, a posebno nakon iznošenja informacija od zvaničnika o postojanju ‘spiskova o verbalnom deliktu’ odlučili smo da ovaj slučaj iznesemo u javnost. Pripadnici granične policije gotovo svaki put su odbijali da izdaju potvrdu o zadržavanju ili bilo kakav dokument kojim bi se zadržavanja mogla dokumentovati. Jedini put kada je Todorović dobila dokument bilo je tokom zadržavanja na aerodromu u večernjim časovima 26. avgusta (od 21.45 do 01.45), kada joj je na zahtev uručena potvrda o pretresu prtljaga koja potvrđuje i trajanje ovog pretresa“.

U Inicijativi mladih za ljudska prava smatraju da se u ovim slučajevima radi o proizvoljnom lišavanju slobode građana i građanki Srbije, što ima za cilj da „ozbiljno naruši osećaj sigurnosti kod zadržavanog lica, kao i da ograniči slobodu na način koji bitno utiče na svakodnevne privatne i profesionalne okolnosti“.

„Nastavak nezakonitog postupanja policije je jasan pokazatelj da se i građani i građanke Srbije koji se ne bave kriminalom nalaze na određenim ‘spiskovima’, što je u suprotnosti sa izjavama ministra Dačića koji je 28. avgusta na TV Prva više puta istakao da se spiskovi odnose isključivo na strane državljane. Takođe, kontinuirana praksa neosnovanog lišavanja slobode prema direktorki Inicijative pokazuje da je predsednik Vučić obmanuo javnost kada je 26. avgusta na TV Pink rekao da će svi spiskovi zbog zadržavanja biti ukinuti“, kažu u Inicijativi.

Postojanje spiskova se u javnosti prvi put spomenulo nakon što je granična policija Srbije na prelazu Batrovci zadržala pevačicu Severinu Vučković, ispitujući je o njenim stavovima o zločinima tokom operacije Oluja, genocidu u Srebrenici i protestima u Srbiji.

„Ova praksa zastrašivanja korišćena je u više navrata i prema političarki Radi Trajković od 2022. godine, kao i prema građanima Srbije albanske nacionalnosti iz Preševske doline poput poltičarke Ardite Sinani, što smo dokumentovali u našem izveštaju u oktobru 2023. godine. Ovakvu praksu zloupotrebe osudio je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u otvorenom pismu predsedniku Vlade Vučeviću i predsednici Narodne skupštine Brnabić 27. avgusta povodom kontinuirane kampanje protiv nevladinih organizacija u Srbiji. Evropska komisija je saopštila 28. avgusta da je postojanje spiska ‘nepoželjnih’ u Srbiji zbog izražavanja političkih stavova problematično“, saopšteno je.

PROČITAJTE JOŠ

Iz ove organizacije kažu i da je prilikom poslednja dva slučaja zadržavanja direktorki Inicijative uskraćeno pravo na pristup advokatu, iako je, navode, postojao izričit zahtev da se ovo omogući, što je i u skladu sa osnovnim ljudskim pravima koja garantuje Republika Srbija.

„Ovakvim postupanjem direktno se krši član 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Istovremeno, zadržavanje po osmi put uzastopno predstavlja i povredu člana 3 ove Konvencije, jer proizvoljno lišavanje slobode istovremeno predstavlja torturu, ponižavajuće i nečovečno postupanje. Vodič za primenu člana 5 Evropske konvencije o ljudskim prava navodi da se zadržavanje u tranzitnoj zoni aerodroma može smatrati lišenjem slobode mimo formalnog hapšenja i pritvora. U svakom pojedinačnom slučaju kontekst zadržavanja je ključan, kao i okolnosti kao što su učestalost zadržavanja, trajanje zadržavanja i ograničenost kretanja. Vrsta i način sprovođenja ove mere jasno ukazuju na to da nije reč o redovnoj i uobičajenoj kontroli, već o obliku represije nad braniteljima ljudskih prava, a čiji je krajnji cilj zastrašivanje i onemogućavanje obavljanja profesionalnih ali i privatnih poslova“, zaključuju

O kontinuiranim zadržavanjima Sofije Todorović, dodaje se, obavešteni su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Uprava granične policije. Upravi je predat zahtev za izdavanje potvrde o svim zadržavanjima, njihovom trajanju, aktivnostima policije prilikom zadržavanja i pravnom osnovu za ovakvo kontinuirano postupanje.

Sofija Todorović je nedavno na N1 govorila o tim „famoznim“ spiskovima i rekla da „umesto da se hapse kriminalci i trgovci drogom, u Srbiji se, na osnovu nekih spiskova, zadržavaju aktivisti, muzičari, pisci i svi koji se usuđuju da misle drugačije od vlasti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare