Ova predizborna kampanja iz dana u dan pokazuje da u Srpskoj naprednoj stranci onih 700.000 članova, koliko navodno broji, više ne dišu kao jedan, ni za jednog. U gradovima u unutrašnjosti naprednjaci ratuju između sebe, a situacija u Kraljevu pred veliki miting pokazala je da ni ucene, ni pretnje više ne mogu naterati građane da izađu na ulicu i odaju počast predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Uoči mitinga SNS u Kraljevu, koji je održan u petak popodne, vladala je opsadna situacija među naprednjacima.

Trebalo je osigurati da dovoljan broj građana izađe na ulice, da se ispune kvote, osiguraju radna mesta…

Međutim, to nije išlo nimalo lako.

Ni u Kraljevu, a ni u drugim gradovima odakle su naprednjaci autobusima dovozili građane.

„Neću da ucenjujem radnike, nema sigurnih glasova“

Tako je jedan od direktora EDB Kraljevo odbio da obezbedi 250 sigurnih glasova i to saopštio na sednici Gradskog odbora SNS. On je rekao da neće da ucenjuje radnike, a ni pretnje smenom nisu ga naterale da promeni stav.

“Da smo totalno u rasulu, svedoči i to da čak tri odbora nismo pokrili glasovima gde ima preko 1.000 glasača”, rekao je izvor iz Srpske napredne stranke za Ozon Press i dodao da čak i kraljevački poljoprivrednici masovno odbijaju da prime na svoje gazdinstvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić Foto: Ljiljana Stojanović/FoNet

“Obilazimo sela da bi nekog domaćina umolili da primi predsednika, ali niko ga neće u svom dvorištu. Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo ga voditi na gazdinstvo koje uzgaja konje“, rekao je on uoči mitnga u Kraljevu.

Govorio je i o kvotama.

“Moramo da popunimo kvote za miting, pojedini predsednici odbora i direktori firmi plaćaju 10.000 dinara po osobi za miting. Ko ne ispuni kvotu, završio je karijeru. Krstu Janjuševiću, koordinatoru iz Priboja, pozlilo je. Dao kvotu za naselje od 5.000 birača da dovedu 200 ljudi na miting u petak, a oni obezbedili 70”.

Ništa bolje nije bilo ni u Čačku, gde su radnici radnim mestom uslovljavani da dođu na miting u Kraljevo.

Upozorenja pred otkaz

I to ne samo u javnim, već i u privatnim preduzećima.

Jedan od njih rekao je u izjavi za Nova.rs sledeće:

“Direktor je rekao da svi iz preduzeća moramo krenuti u 15 časova u Kraljevo. Bio sam iznenađen i šokiran. Nikada nisam voleo Vučića, ali sada mi se zaista smučio“.

Kad je rekao da ne želi da ide i da neće da neko sa njim maše „kao železničkim fenjerom“ dobio je upozorenje pred otkaz.

„Da, to je da ne poverujete. Iako je ovo privatna firma, ona je u „milosti“ vlasti. Verujem da ne bi prolazili na tenderima ako ne podržavaju SNS“, ispričao je naš sagovornik i dodao da će morati da ide, budući da živi sa maloletnom kćerkom i sestrom koja nema stalno zaposlenje.

„Ucenjen sam, ići ću, ali znam šta ću i kako ću 17. decembra”, istakao je naš sagovornik.

Pored ovih “tehničkih” problema, naprednjaci se glože i među sobom.

Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, Darko Glišić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Tradicionalno je napeto u Nišu. Uprkos intervencijama predsednika Izvršnog odbora Darka Glišića, pa i samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, situacija među naprednjacima u Nišu nije ništa bolja.

Sukobi naprednjaka na lokalu

“Sukobi u SNS u Nišu datiraju od 2016. godine, kada su pokušali da izaberu predsednika Gradskog odbora. Tada je dolazilo i do tuča na njihovim sastancima, predsednik GO nije izabran, već su bili u statusu povereništva”, ispričao je za Novu sagovornik dobro upućen u niška dešavanja.

I to nije jedini incident. Problem je i što sa sastanaka niških naprednjaka neretko cure informacije, kao i njihove rasprave sa viber grupa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru je za samo sedam dana tri puta bio u Nišu, a to je kako smo već pisali imalo veze s lošim rejtingom SNS u ovom gradu. Međusobni sukobi unutar stranke, više različitih struja i ležernost lokalnih funkcionera, doveli su to toga da popularnost naprednjaka konstantno opada, pa je predsednik bio prinuđen da se lično pobrine za vraćanje poverenja građana.

Održan je i sastanak sa predstavnicima ove stranke iz centralne Srbije, kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

“Sastanak nije bio prijatan, trajao je nekoliko sati, a završen je posle ponoći. Predstavnicima SNS iz centralne Srbije je rečeno da pod hitno moraju da prestanu sa međusobnim sukobima, da ima puno različitih frakcija u stranci i da se to odslikava na situaciju na terenu, te da je poverenje građana ozbiljno poljuljano. Takođe, razgovaralo se i o tome što neki zaposleni u gradskoj upravi otvoreno podržavaju opoziciju”, naveo je sagovornik Nove.

Naprednjaci imaju problema i u Kruševcu. Među članovima i funkcionerima SNS u ovom gradu proteklih meseci bukti pravi mali rat, zbog nezadovoljstva kadrovskom politikom.

Foto:TANJUG/ SNS/ bs

Kako je “Nova” već pisala, dugogodišnji članovi SNS nisu zadovoljni što partija na visoke pozicije postavlja mlađu garnituru članova koju predvodi poslanica Nevena Đurić. Proslavila se 2021. godine poprilično žustrim nastupima u emisiji “Reč na reč” na RTS-u, nakon čega ju je javno hvalio sam Aleksandar Vučić. Ubrzo je počela vrtoglavo brzo da se penje na stranačkoj lestvici, pa je postala poslanica, a to će biti i nakon izbora u decembru.

To je, međutim, zasmetalo jednoj struji starih niških naprednjaka, pa je požar gasio ministar policije Bratislav Gašić, koji je zbog svega toga morao da donese odluku da predvodi izbornu listu SNS u ovom gradu i tako smiri tenzije.

Trzavice su se javile i u dosad nenarušivom odnosu pomenutog ministra policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vučića. Iako je Vučić nakon tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca, na zahtev protesta “Srbija protiv nasilja” više puta rekao “ubijte me, ali ne dam Gašića”, do neslaganja između njih dvojice došlo je nakon izbora Miloša Vučevića za predsednika stranke.

„Bratislav Gašić nije bio zadovoljan ili bolje reći nije bio previše srećan zbog odluke da na čelo SNS dođe Miloš Vučević. On se nije suprotstavio Vučiću, niti drugim funkcionerima koji su podržali Vučevića, ali nije blagonaklono gledao na taj izbor”, pisala je ovim povodom nedavno “Nova”.

BONUS VIDEO: Ovo je ličn  karta SNS – Violet adobila jezive pretnje od čoveka bliskog vlasti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare