Odbornik Ekološkog ustanka u Vranju, profesor geografije u nekoliko škola i aktivista Dragan Antić u subotu je priveden u vranjsku policiju, nakon čega je izvršen i pretres njegovog stana. Međutim, tu nije kraj. Kako kaže u razgovoru za Nova.rs Srpska napredna stranka izdala je saopštenje u kojem traži da prosvetna inspekcija preispita njegovu podobnost za rad.

Antića su policajci u subotu, iz njemu nepoznatog razloga, priveli u policijsku stanicu na “kratak informativni razgovor od svega 15 minuta”, i rekli mu da nema potrebe da za to angažuje advokata ili obaveštava prijatelje. Nakon razgovora u kojem su ga prevashodno ispitivali o njegovom aktivizmu i učešću na aktuelnim protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, policajci su pretresli njegov porodični stan, pri čemu ništa nije bilo pronađeno.

O čitavoj situaciji, Antić je za Nova.rs rekao sledeće:

“Nisu mi ni rekli razlog privođenja niti su mi uručili poziv, što je protivzakonito. Oni su me bukvalno pokupili sa ulice i ubacili u auto, a usput su me terali da isključim telefon. Kad sam rekao da bih hteo da pozovem advokata, rekli su mi da nema potrebe za time, i da će to biti brzo gotovo. Ispitivali su me o tome da li planiram da organizujem proteste i blokade. Odgovorio sam im da ništa nisam planirao, i da čak nisam ni bio na protestu u Vranju 10. avgusta, jer sam tada otišao na letovanje u Grčku. Rekao sam im da planiram da se pojavim na svakom protestu i blokadi, ali da ne planiram da učestvujem u njihovom organizovanju, valjda ima neko mlađi koji bi to radio”, rekao je Antić za Nova.rs.

Sada, ovaj aktivista iz Vranja i profesor geografije u par osnovnih i srednjih škola suočava se sa novim problemom, odnosno sa ispitivanjem njegove kompetentnosti za rad u školi, iako nikada ranije, prema njegovim rečima, nije bilo prigovora takvog tipa od učenika ili njihovih roditelja po pitanju njegovog načina predavanja.

Antić: Kao da smo u komunizmu pa procenjujemo podobne i nepodobne

Na pitanje Nova.rs o mogućem nameštanju otkaza na radnom mestu, Dragan Antić je naveo:

“Ja sam profesor u gimnaziji, a SNS je izdala saopštenje u kojem se navodi da prosvetna inspekcija ispita moju podobnost, kao da se vraćamo u doba komunizma pa procenjujemo podobne i nepodobne ljude za neku vrstu posla. Radim kao profesor i imam 21 godinu radnog staža, pritom sam i savetnik spoljni saradnik pri Školskoj upravi Leskovac, organizujem seminare za nastavnike, vršim obuke, idem u kontrolu škola. Što se tiče jednosmenskog rada, radio sam televizijske časove za RTS u vreme pandemije koronavirusa, i bio sam supervizor za te časove. Takođe, deca koju sam podučavao su osvajala brojne nagrade na republičkim takmičenjima, tako da se moja profesionalnost ne dovodi u pitanje”.

Nije prvi put da prosvetna inspekcija ispituje njegov rad

Međutim, navodi da ovo nije prvi put da Srpska napredna stranka traži proveru njegove radne kompetentnosti.

“SNS u Vranju je to i ranije tražila, i to kad sam učestvovao u organizaciji protesta, performansa i blokada 2021. i 2022. godine, kada su isto pisali kako sam ja narkoman, i tada su tražili od prosvetne inspekcije da ispitaju na koji način sam ja zaposlen i tako dalje. Ovo nije prvi put da SNS tako nešto radi. Verovatno možda i pokušaju nešto da mi smeste, ali u suštini su direktori zadovoljni mojim radom, a Školska uprava Leskovac me ne bi angažovala da nisam stručan u svom poslu i da ne dajem doprinos obrazovanju u Srbiji”, rekao je Antić za Nova.rs.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

On je dodao da je, kao protivnik rudarenja litijuma, upravo o tome učio decu na svojim časovima. Da su “multinacionalne kompanije moćne ekonomske grupacije koje traže zemlju u kojoj je vlast korumpirana, da dovode na vlast svoje ministre koji bi prekrajali zakone u njihovu korist”.

“Takve kompanije traže države gde je jeftina radna snaga, gde postoje labavi ekološki zakoni ili se ne poštuju. Ranije sam svojim đacima govorio da su to, na primer, afričke zemlje, ali sada je, očigledno, Srbija ta zemlja”, objasnio je Antić.

Dragan Antić je napomenuo da su neki mediji ranije pisali o njegovom radu, tačnije da on kao profesor prisiljava i primorava učenike da potpisuju političke peticije, kao i da ima više prigovora na njegov rad od strane roditelja i učenika. Međutim, on to demantuje, rekavši kako se lako može proveriti da to nije slučaj.

U vezi Antićevog slučaja, interesantno je isspričati šta se dešavalo u trenutku dok ga je policija „dobronamerno savetovala“ da ne zove advokata.

To je ispričao upravo advokat Igor Zlatković na konferenciji za novinare. Kako je rekao, policija je negirala da ima saznanja o Antićevom privođenju, pa su bili prinuđeni da podnesu prijavu o njegovoj otmici.

Tek tad je policija potvrdila da je priveden.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare