U novoj Vladi Srbije koju predvodi šef naprednjaka Miloš Vučević našlo se mesta i za stare i proverene kadrove koji su se istakli u stranačkom životu i besprekornom rešavanju svih zadataka koje im je poverio SNS. Lav Pajkić, Krsto Janjušević i Đorđe Dabić ponovo će biti u foteljama državnih sekretara, iako je jasno da ih za tu poziciju nisu preporučili rezultati i reforme, već dobro obavljeni poslovi koje im je stranka nametnula.

Organizovanje stranačkih mitinga, dovođenje građana iz cele Srbije, targetiranje opozicionara, studenata i operativni rad za stranku bili su i ovaj put ulaznica za pomenutu trojku koja je raspoređena da radi u izuzetno značajnim ministarstvima.

Lav Pajkić brine o srpskoj kulturi

Krajem maja Vlada Srbija usvojila je odluku da novi državni sekretar u Ministarstvu kulture bude Lav Grigorije Pajkić, što je Nova.rs prva objavila.

Pomenuti podatak i ne treba da predstavlja iznenađenje ako se ima u vidu da je on već bio na toj poziciji u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem je čelu takođe bio Nikola Selaković, sadašnji ministar kulture.

Pajkić je preko Srpske napredne stranke (SNS) utabao put do visokih državnih funkcija. Svoju političku karijeru počeo je još 2015. godine, kada je postao predsednik beogradskog odbora Srpske narodne kartije.

Lav Pajkić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Kada sam video da se osnovala jedna nova stranka, sa novom idejom, želeo sam da se okušam. Mlad sam, mlada je stranka, tu sam se najviše našao“, izjavio je tada.

Dve godine kasnije postao je autor emisije “Kontravizija” na Pinku, da bi pre četiri godine prvi put postao narodni poslanik na listi SNS.

U julu 2022. na svom Instagram nalogu podelio je poziv redakcije „Danasa“ mladima da se prijave u njihovu školu novinarstva, ilustrujući fotografijom iz filma „Dara iz Jasenovca“, na kojoj su ustaše.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U decembru 2022. postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kad je na čelu tog ministarstva bio novi ministar kulture Nikola Selaković.

SNS operativac državni sekretar u Ministarstvu za rad

Krsto Janjušević, naprednjak iz Priboja koji raspušta lokalne odbore u jugozapadnoj Srbiji i bira njihove poverenike, imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, takođe rešenjem Vlade Srbije.

Pored toga što „vedri i oblači“ u ovom delu zemlje, Janjušević je u žižu javnosti dospeo kada TV Mix iz Kraljeva nije dobila sredstva na medijskom konkursu. Kako je jedna od novinarki ove televizije ispričala tada za Cenzolovku, Janjuševića smatra direktno odgovornim, budući da je ranije zahtevao uklanjanje jedne emisije, te u razgovoru s njom rekao da on odlučuje o raspodeli sredstava na konkursu.

Krsto Janjušević Foto:printscreen/tv happy

Inače je od 2016. godine bio narodni poslanik u tri saziva Narodne skupštine, a mandat mu je prestao imenovanjem na novu dužnost.

Janjušević je jedan od vodećih operativaca stranke, barem kada je reč o zapadnom delu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi-stari državni sekretar se slikao sa Koluvijom

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) kao državni sekretar ponovo će raditi Đorđe Dabić.

Široj javnosti postao je poznat nakon što je objavio fotografiju sa Predragom Koluvijom, vlasnikom imanja Jovanjica. Trenutak kada je bio u društvu Koluvije objavio je na društvenoj mreži Iks uz opis “u inat dušmanima”.

Skup grupe studenata „Studenti protiv nasilja“ Foto:FoNet/Ana Paunković

On nije objasnio ko su ti dušmani, ali ono što se zna jeste da je Koluvija osumnjičen da je uzgajao marihuanu na jednoj od najvećih plantaža u Evropi i protiv njega se vode dva sudska postupka.

Pored toga što je državni sekretar, Dabić je član Predsredništva vladajuće stranke, a bio je i poslanik na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“, nakon izbora u junu 2020. godine. Odlukom Vlade Srbije, u novembru prošle godine imenovan je za državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pored toga, za vreme masovnih protesta Srbija protiv nasilja Dabić se obrušio na porodicu studenta Pavla Cicvarića. On je to objavio na Fejsbuku, iznevši tom prilikom niz neistina.

BONUS VIDEO: Dolazak autobusa na SNS miting

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare