Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; Vesna Lalić/nova.rs

Osmi protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u subotu od 18 sati, a još jednom su podršku protestima pružili glumci Svetlana Ceca Bojković i Milan Marić. Oni su ranije bili i govornici ispred doma Narodne skupštine, a prema njihovim rečima šetaju jer ne žele da žive u sistemu punom straha.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da vlast pravi podelu među građanima, koji se osećaju nezaštićenim i nemaju hrabrosti da to javno kažu jer nema sistema.

„Kako onda građanin može da se oseća bezbednim, ne može da se oseća bezbednim. Tužno je što je tako. Ali setite se Lučana, kada su drugi roditelji optuživali porodicu nastradalog radnika, to je ta podela“, rekla je Bojković u emisiji News Night na N1.

Ona je rekla i da se deci i mladima više ne pruža nikakav izbor.

Svetlana Ceca Bojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Vreme je donelo jedan atak na mlade, koji je vlast kroz razne obrazovne programe da im je ponudila mogla da smanji i tako bi brinula o deci. Sad smo u eri kompjutera, i deca od dve godine su upućena na to. Roditelji rade, šta je onda deci ostalo. Za decu je potrebno vreme, voditi ih na druge sadržaje. Danas deca ne čitaju, uđu na gugl pročitaju sadržaj romana i to je sve. Čitanje je disciplina u kojom se razvija mašta i vi ste čitajući učesnik i završavate priču zajedno sa autorom, i to je pokretač naše svesti. Kada ne čitamo to nas vodi otuđenju i raznim drugim stvarima“, rekla je glumica.

Pročitajte još...

Ukoliko vlast ne ispuni zahteve koji su poslati sa protesta „Srbija protiv nasilja“ glumica je rekla da će ona i dalje šetati.

„Oni neće prihvatiti zahteve, mi ćemo šetati, nećemo valjda da se bijemo. Mislim da treba izdržati što duže i što više. Mislim da ni vlastima nije prijatno. I posle tragedija u Ribnikaru i okolini Mladenovca, bilo je očigledno da vlast očigledno neće da čuje. Nije da ne razumeju. Oni ignorišu narod, bagatelišu čak“, rekla je Bojković.

Njen kolega Milan Marić rekao je za NIN da je očigledan porast nasilja i da šeta jer ne želi sistem kojeg se plaši.

„Moja želja je da ovo društvo postane otvoreno, tolerantno, pravedno i nenasilno, da se vrednuje uspeh i trud. Da se boljem pruži ruka, a ne podmetne noga. Da se uspostavi sistem vrednosti koji ćemo svi štititi i negovati, a ne sistem kojeg se plašimo. Mislim da većina ljudi šeta iz tih razloga“, rekao je Marić u intervjuu za NIN.

Milan Marić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je rekao da „porast nasilja kod nas nije primetio samo onaj koji to nije želeo da vidi“.

„Veći problem je, međutim, u tome što se nasilje na jedan čudan način neguje i to kroz odsustvo i to kroz odsustvo rekcija institucija, čime se lagano pretvara u poželjan način komunikacije i funkcionisanja“, ocenio je Marić.

Podsetimo, naredni protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan u subotu u 18 sati.

„Nakon kratkog obraćanja ispred Skupštine u 18 sati, krenućemo ka Autokomandi, gde će biti blokada autoputa koja će trajati do 21 čas. Broj gradova u kojima će se desiti istovremena blokada saobraćaja ovaj put povećan je sa četiri na 10, a pored toga protesti će biti održani u ukupno 20 gradova“, rekao je Radomir Lazović, koji je jedan od organizatora protesta.

Što se tiče trase kretanja građana, ona će u Beogradu ići od Skupštine, preko Ulice kneza Miloša, do Vlade Srbije, zatim Nemanjinom do Slavije i Autokomande.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ; Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić; Google Maps

„Trasa će ovog puta biti duža za nekih 400 metara nego prethodne nedelje. Molim građane da se nakon blokiranja Autokomade rasporede ka Mostaru, kako bi svi mogli da uđu i učestvuju u blokadi“, rekao je Lazović.

Osim Beograda biće blokirane saobraćajnice u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu, Šapcu, Pirotu, Subotici…

Bonus video: Decentralizacija protesta: Ove nedelje „Srbija protiv nasilja“ u više do 10 gradova