Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govornik na sednici Narodne skupštine dužan je da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine. Nije mu dozvoljeno neposredno obraćanje drugom narodnom poslaniku, korišćenje uvredljivih izraza, kao ni iznošenje činjenica koje se odnose na privatni život drugih lica. To stoji u Poslovniku srpskog Parlamenta, ali on izgleda ne važi ako ste na strani onih koji vladaju.

Skupština = rijaliti. I kao što u Zadruzi odavno nema tzv. „bipovanja“, ni u Parlamentu nema kazni za one koji krše poslovnik. Ni gašenja mikrofona, ni udaljavanja sa sednica. Posebno za one koji su predstavnici vladajuće većine. Njima je dozvoljeno i da vređaju, i da prete. Jedan od njih, poslanik Marko Atlagić o književniku Siniši Kovačeviću govorio je ovako.

„Vi umesto da se borite protiv kovida zagovarate zajedno sa delom intelektualaca da bude što više mrtvih. Sram nek vas bude“, rekao je Atlagić.

Naravno, poslanike štiti imunitet, pa oni koji su njihove žrtve mogu da im odgovore jedino kao što je to uradio sam Kovačević.

„Predsedniče Parlamenta, juče je poslanik, u Vašem prisustvu, potrošio osam minuta da me besprizorno vređa, a da Vi ne reagujete. Na dnevnom redu bio je rebalans budžeta. Za razliku od budžeta i Vas ja nisam bio u sali. Poslanik mi je obećao batine. Ćutali ste. Da ste bar zapevali, pobogu.“

Zbog čega Atlagiću nije oduzeta reč i zašto zbog svog ispada nije kažnjen, pokušali smo da saznamo od predsednika Skupštine.

I dok je Dačić produžio dalje nakon što je osmotrio obeležje na našem mikrofonu njegov koalicioni partner, Dragan Marković Palma, kazao nam je da on za razliku od drugih ne odbija da govori za našu televiziju.

Na pitanje kako vidi jučerašnje obraćanje poslanika Atlagića Marković je rekao da ne prati šta drugi govore.

„Ne komentarišem tuđe govore“, rekao je lider JS. „Ali ja msm da Parlament sada mnogo bolje izgleda nego ranijih god, da se sada ne koriste oni termini koji su se ranije koristili u parlamentu. I poruke koje se šalju, ne treba da stoji ono u uglu da je zabranjeno da gledaju oni koji imaju manje od 14 godina.

Jedan od onih koji su višestruko kažnjavani je bivši narodni poslanik Zoran Živković. Njega smo pitali da li je rešenje u tome da, u skladu sa preporukama Saveta Evrope, Parlament ispuni obavezu i usvoji kodeks ponašanja poslanika.

„Naravno da treba uvesti, ali ako uradite ono što je deo opozicije uradio prošle godine a to je bojkot, i svi veličaju bojkot koji je nešto doneo, a doneo je to da ovim primitivcima nema ko šta da odbrusi, da ih spusti na njihov nivo, da im začepi usta, 06 i da sačuva bar malo od digniteta koju takva institucija mora da ima“, rekao je Živković.

U prethodnom sazivu Skupštine reč je poslanicima retko oduzimana, a bilo je oko stotinu novčanih kazni. Doduše, samo tri za predstavnike vlasti. Dve su naplaćene Aleksandru Martinoviću, jedna Srbislavu Filipoviću.

„Postavlja se pitanje koliko novčana kazna uopšte ima efekta, postoji još jedna kazna koju preds skupšt može da izrekne a to je udaljenje sa sednice i onemogućavanje poslaniku da prisustvuje sednicama, maksimalno bi treebalo da ide do 3 meseca, što bi poslanike možda i zabolelo najviše.“, kaže Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta.

Sada su u Parlamentu na tapetu tek šestoro poslanika manjinskih lista i jedan samostalni poslanik. Za uvrede upućene njima, još niko nije kažnjen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar