Skupština Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Upravni odbor Regulatorne kancelarije za energetiku najavio je za sutra održavanje sednice na kojoj će razmatrati šest tačaka, među kojima su i predlozi za nove tarife za struju. Sa druge strane, sutra zasedaju i poslanici u kosovskom parlamentu. Na dnevnom redu su tačke zaostale sa prethodnih sednica, a među kojima je i Rezolucija opozicije protiv poskupljenja struje.

Kosovska vlada usvojila je sredinom januara zahtev Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) o povećanju cena električne energije za potrošače koji troše više od 600 kilovata mesečno.

Kako javlja prištinski Zeri, sutra zaseda Upravni odbor Regulatorne kancelarije za energetiku na kojem će se raspravljati o predlozima tarifa.

Sastanak je zakazan za 11.00, a razmatraće se šest tačaka.

Među njima su „Razmatranje predloga tarife za OPS/MO (KOSTT) za relevantnu tarifnu 2022. godinu“, „Razmatranje predloga tarife za ODS (KEDS) za relevantnu tarifnu godinu 2022.“ i „Razmatranje predloga tarifa za pružaoca univerzalnih usluga (KESCO) za relevantnu tarifnu godinu 2022“, prenosi ovaj medij.

Danas ranije je šef ovog odbora, Imer Fejzulahu, saopštio na konferenciji za štampu da će doći do povećanja tarifa, ali nije naznačio koliko će to povećanje biti.

On je, kako prenosi KosovaPress, kazao da im je cilj da odluku o poskupljenju donesu pre 20. februara, rekavši ujedno da ne isključuje mogućnost da se sastanak o ovom pitanju održi do kraja nedelje.

Kako javljaju prištinski mediji, sutra, takođe u 11.00, zaseda i kosovska skupština, a raspravljaće se, između ostalog i o Rezoluciji protiv poskupljenja struje.

Ova rezolucija koje su predložile opozicione stranke – PDK, LDK i AAK, nije usvojena 24. januara usled nedostatka kvoruma.

Šef parlamentarne grupe ove PDK, Abeljard Tahiri, podneo je nacrt Rezolucije u ime opozicionih stranaka, založivši se protiv povećanja cena struje, dok je ujedno zatražio od kosovske vlade da predloži alternative za rešavanje energetske situacije.

Ujedno je zatražio da se uvođenje novih tarifa odloži za toplije mesece.

U Prištini je ujedno održano više protesta zbog najavljenog poskupljenja stuje, među kojima je i onaj koji je organizovala takođe opoziciona PSD. Na protestu koji je održan krajem januara ispred kosovske vlade, kako su tada pisali prištinski mediji, došlo je do sukoba sa policijom, usled čega je i uhapšen lider ove stranke, Dardan Molićaj (Molliqaj). On je, zajedno sa još jednim aktivistom ove stranke pušten nakon 48-časovnog zadržavanja.

Podsetimo, odluka kosovske vlade o usvajanju zahteva Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) o povećanju cena električne energije doneta je usled toga što Kosovo ne može da proizvede dovoljno električne energije da bi nadmirilo potrebe građana, te mora da uvozi struju po skupim cenama.

Odlukom je predviđeno povećanje cena struje za potrošače koji troše više od 600 kilovata mesečno, dok su izuzeta poduzeća.

Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO) predložila je povećanje cena energije za domaćinstva za 9 odsto. Vlada je saopštila da je izdvojila 75 miliona evra za subvencionisanje dela računa za energiju, dok je u međuvremenu rečeno da je za subvencije opredeljeno 90 miliona.

***

BONUS VIDEO: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar