Foto: Screenshot/РТК

U trenutku dok prosvetni radnici u Srbiji obustavljaju nastavu u školama zbog niskih plata i loših uslova, odbornica SNS u Kruševcu Snežana Jugović izjavila je da je "njih briga za škole", već samo za plate.

Članovi četiri reprezentativna prosvetna sindikata otpočeli su juče štrajk uz potpunu obustavu rada, okupljanjem u beogradskom parku Manjež prekoputa zgrade Ministarstva prosvete i na taj način podsetili Vladu Srbije da je neophodno da ispuni data obećanja. Istovremeno, održani su i protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i većim gradovima, a u većini škola nije bilo nastave.

I dok podrška prosvetarima stiže sa svih strana, u gradskom parlamentu u Kruševcu drugačija situacija.

Snežana Jugović, odbornica SNS komentarisla je upravo protest prosvetara.

Prosvetni radnici štrajkuju samo zbog povećanja plata. Ništa drugo ne traže, njih briga za škole. Briga njih za škole i decu. Njih interesuje, čast izuzecima, plata, gospodo. Pošto sam to uvidela, otišla sam iz prosvete“, rekla je Jugović.

Koji su zahtevi?

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije – imaju četiri zahteva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

PROČITAJTE JOŠ

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare