Situacija u Nišu se ne smiruje. U zaista neverovatnom preokretu, Gradska izborna komisija dodelila je jedan mandat Srpskoj naprednoj stranci i tako joj omogućila da formira većinu. Opozicija tvrdi da je pokradena, a kako saznaje Nova imaju i dokaze za to. Tokom jučerašnjeg dana sastali su se sa predstavnicima ODIHR, a sinoć je održan i sastanak predstavnika opozicionih lista na kojem je trebalo da se usaglase kako će odbraniti volju građana.

Šta se tačno desilo u Nišu i kako je pobeda opozicije nakon svega sedam sati pretvorena u poraz?

Ponedeljak ujutru osvanuo je sa informacijom da četiri opozicione liste u Nišu imaju neophodnu većinu za formiranje vlasti u tom gradu.

Cesid objavljuje informaciju da je na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka Srpskoj naprednoj stranci u Nišu pripalo 29 mandata, Grupi građana “Dr Dragan Milić” 16, listi “Biramo Niš” 10, koaliciji “Ujedinjeni – NADA za Niš” 3, i pokretu Kreni promeni 2 mandata. Jedan mandat je dobila Ruska stranka.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Međutim, nekoliko sati kasnije najpre je osvanula vest na jednom režimskom mediju da Srpska napredna stranka ipak ima 30 mandata i da je na pragu vlasti u Nišu, a zatim je tu informaciju nešto kasnije potvrdila i Gradska izborna komisija. Cesid takođe menja brojke.

Prema novoj preraspodeli, ostale liste prošle su ovako: Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš 3,88 odsto i dva mandata, Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

Što znači da je po GIK-ovoj novoj računici bez jednog mandata ostala lista “Ujedinjeni-Nada za Niš”, te je on pripao SNS-u.

Kako je došlo do obrta?

Član GIK-a ispred liste “Kreni-promeni” Danijel Dašić rekao je da su oni posle zatvaranja biračkih mesta izbrojali sve glasove.

Danijel Dašić Foto:N1

“U pet sati sam došao kući i legao sa saznanjem da smo mi završili sednicu i doneli zaključak da su svi glasovi zbrojani, uneti u sistem i da su oni sračunati. A da po tim rezultatima Srpska napredna stranka ima 29 mandata”, kazao je Dašić.

Dodao je da je dogovor bio da se članovi GIK sastanu u ponedeljak u 18 časova, kako bi radili po prigovorima i da ponovo prebroje devet džakova.

“Međutim, već u 11 sati su zvali da dođem u 12 časova da se hitno reši taj problem”, rekao je Dašić.

Zaključuje da je između pet i 12 sati došlo do toga da SNS ima 30 umesto 29 mandata.

“Kako imaju taj višak mandata? Ja ne mogu da shvatim. Cela njihova priča ima indicije da se radi o prekrajanju volje građana Niša”.

Opozicija tvrdi da ima dokaze da su pokradeni, lista „Biramo Niš“ predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal, a juče u 16 sati im je to i omogućeno.

Sastanak sa ODIHR i plan za dalje

Predstavnici opozicionih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Nišu održali su juče ujutru sastanak sa izvestiocima međunarodne misije ODIHR. Prema rečima našeg izvora, na sastanku su strani posmatrači upoznati sa izbornim mahinacijama koje su zabeležene 2. juna, kao i sa namerom vladajuće Srpske napredne stranke da kroz Gradsku izbornu komisiju prekroji izbornu volju Nišlija.

Sastanak je, prema našim saznanjima, održan oko 11 sati u Nišu, a njemu su prisustvovali predstavnici koalicije “Biramo Niš” i članovi Gradske izborne komisije.

“Predstavnicima ODIHR predstavljeni su dokazi o izbornoj krađi u Nišu kako bi se upoznali sa situacijom u gradu i kako bi se ovi podaci našli u njihovom izveštaju. Predočili smo im na koji način se posle izbora prekraja volja Nišlija”, navodi naš izvor.

Prema rečima našeg sagovonika, predstavnici ODIHR-a shvatili su primedbe koje su iznete na sastanku i najavili su da će se baviti okolnostima koje su dovele do trenutne situacije u Nišu.

“Očekuje se da u narednim danima izađe izveštaj o događajima u Nišu za vreme i nakon izbora”, podvlači naš izvor.

Za sinoć je planiran i sastanak opozicije. Kako je rečeno novinama “Nova”, nakon ovog sastanka javnost će biti upoznata koje korake će povući niški opozicionari u odbrani izborne volje građana.

Kandidat za gradonačelnika Niša ispred koalicije “Biramo Niš” Đorđe Stanković kaže za Novu da je pobeda opozicije neupitna i u gradu i na opštini Medijana.

Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Na opštini Pantelej 70 glasova odlučuje ko će pobediti. Što se tiče narednih koraka, na nama je da budemo efikasni i brzi kad je reč o formiranju vlasti na opštini Medijana i to sve radimo u koordinaciji sa grupacijom oko dr Dragana Milića i DSS-om. Što se tiče grada, u saradnji sa svim grupama donećemo odluku o narednim potezima i obavestićemo javnost šta je plan”, rekao je on.

Komentarišući saradnju unutrar opozicije, nakon izbora, Stanković je rekao da ona odlično funkcioniše.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

“Naročito bih pohvalio saradnju sa doktorom Draganom Milićem, čiji doprinos je ključan u ovoj borbi”, naglasio je on.

Ko je uplašeni čovek na proslavi SNS u Nišu

Na proslavi Srpske napredne stranke, koja je održana povodom navodne izborne pobede u Nišu, pojavio se i Tihomir Perić iz Ruske stranke. Snimak na kom se vidi kako Perić deluje uplašeno ili makar ne euforično kao naprednjaci oko njega ubrzo je postao viralan.

Stanković, s druge strane, kaže da je Perić je svakako proizvod SNS.

“To kako je delovao ima veze sa tim kako se osećao u tom trenutku. Njegova kandidatura na izborima bila je sporna i mi smo podneli krivičnu prijavu za falsikovanje potpisa još krajem maja. Perić je kandidovan da bi odigrao ovu ulogu. Ruska stranka ne bi smela da ima status manjinske partije u Nišu”, navodi Stanković.

Protiv Perića je opozicija još u maju podnela krivičnu prijavu zbog falsifikovanja potpisa, a kroz celu kampanju je skretana pažnja da je u pitanju fantomska lista.

BONUS VIDEO: Dragan Milić – Niš je od večeras slobodan grad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare