Foto: Nova.rs

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići najavio je da će u petak biti održana sednica na kojoj će zakletvu položiti gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atić, izabranog na vanrednim izborima 23. aprila.

„Zakon predviđa svaki aspekt organizacije skupštinskih sednica. Sada govorimo o Severnoj Mitrovici, a poziv je stigao. Severna Mitrovica nastavlja da održava sednice u sali Skupštine opštine, i biće održana sednica u petak, jer se tamo polažu zakletve, a to će učiniti i novi gradonačelnik opštine. Zatim ćemo u koordinaciji sa ostalim gradonačelnicima organizovati i ostale konstitutivne sednice skupština i polaganje zakletve. Poštovaćemo kao vlast volju izabranih građana u tim severnim opštinama“, rekao je Krasnići.

Na izborima u četiri opštine na severu KiM a koje su Srbi bojkotovali, izašlo je samo 3,47 odsto birača. U Severnoj Mitrovici pobedu je odneo Erdan Atić iz Pokreta Samoopredeljenje, koji će položiti zakletvu u petak 19. maja u prostorijama Skupštine opštine Severna Mitrovica. Novoizabrani gradonačelnik severnog dela Kosovske je na proteklim izborima dobio samo 564 glasa.

PROČITAJTE JOŠ

Direktor NVO „Centar za zastupanje demokratije” iz tog grada Dušan Radaković, istakao da je skeptičan povodom odluka koje će novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice donositi, navodeći i da se plaši da će možda biti i konflikta.

A sa novim gradonačelnicima, novim skupštinama prevashodno Zvečan, Zubin Potok i Leposavić možemo imati konflikt, možemo imati problema”, rekao je Radaković i dodao da nedostaje jedinstvo u međunarodnoj zajednici i da se proces implementacije izgubio.

On je zaključio da je situacija na severu Kosova i Metohije veoma osetljiva i da svaka odluka koja se donese treba da bude pažljivo razmotrena kako bi se izbegli konflikti i dalje produbljivanje podele između Srba i Albanaca.

BONUS VIDEO Ko je juče doživeo debakl: Šta posle lokalnih izbora na severu Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar