Foto:Bogdan V. Radovanović/Inicijativa za Požegu

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević saopštila je na svom Instagram profilu da je ugašeno i poslednje žarište deponije "Duboko", međutim, mediji pišu da je dim još vidljiv. Povodom ekološke katastrofe požeški odbornici sazvali su vanrednu sednicu Skupštine opštine Požega, kako bi bi o njoj razgovarali - predstavnici lokalnih vlasti se nisu pojavili, a predsednica Skupštine je "pobegla", naveo je šef odborničke grupe "Inicijativa za Požegu - ZLF" i narodni poslanik Zeleno-levog fronta Bogdan Radovanović.

„Požeška opozicija ima 14 odbornika, od ukupnih 35, što je 1/3 ukupnog broja, što je alat koji nam je pomogao da sazovemo vanrednu sednicu Skupštine opštine Požega. Sednica je sazvana za danas u deset ujutru, trebalo je jutros da se održi. Nas je danas bilo 13. Od predstavnika vlasti se niko nije pojavio, ali to je nešto što smo i očekivali“, rekao je Radovanović.

Radovanović za portal N1 objašnjava da se na sednici pojavila jedino predsednica Skupštine opštine Požega Slavica Simović, a to sve da bi konstatovala da kvoruma nema.

„Pozvali smo je da odredi pauzu od 30 minuta, što je njena dužnost po poslovniku, i da proba da se odredi kvorum. Međutim, ona je došla jedino kako bi konstatovala da nema kvoruma – pobegla je sa sednice, iz sale. Bilo je važno da sednica održi, kako bi se konstatovalo da se odredi kvorum u roku od deset dana, ali pošto je pobegla ništa od toga nije urađeno. Mi smo onda apelovali na sekretara da to uradi, jer je on ostao nakon što je predsednica pobegla, i pozvali smo ga da postupi po poslovniku, što nije uradio“, rekao je naš sagovornik.

Radovanović smatra da ovo znači da ih sednica i problem koji se desio uopšte ne zanimaju. Takođe, dodaje on, predstavnici vlasti mogu da se ponašaju neodgovorno, ali ne mogu da naprave situaciju da se o ovoj temi ne razgovara.

„Ne mogu da se sakriju pod kamen i da se javnost o tome ne obavesti. Lokalni odbor SNS-a je još izdao saopštenje i rekao da mi situaciju koristimo za političku borbu i izbore u Užicu. Pružili smo im ruku, da rade svoj posao, ali oni to ne žele“, dodaje Radovanović.

Kako naš sagovornik ističe, zvanične institucije se ne izjašnjavaju, „obmanjuju javnost i sakrivaju pravu istinu“, iz potrebe, kako on navodi, da iskontrolišu političku štetu.

„Mi smo želeli da pozovemo na odgovornost, one koji jesu odgovorni – želeli smo da razgovaramo i da javnost bude upoznata, kao i da vidimo da li to može biti štetno po zdravlje“, ističe on.

Na pitanje N1 koja su rešenja za deponiju „Duboko“ i ekološku katastrofu koju je požar izazvao, Radovanović kaže da će rešenja ostaviti za samu sednicu, ali ipak navodi neka od njih.

„Jasno je da požar na deponiji „Duboko“ i ekološka katastrofa moraju da se otvore kao teme. Jedno od rešenja je svakako da se radi na aktivnom obaveštavanju javnosti. Došli smo do toga da javnost, meštani koji su ugroženi, traže da se deponija zatvori i da traže da se tu više ne odlaže smeće. Takođe, neophodno je uvesti pumpe za preradu voda, što je i predviđeno, ali nije urađeno. Nije rešenje da se o tome ne razgovara“, smatra naš sagovornik.

„Pitanje je kada će biti naredna katastrofa s ovakvom vlašću“

Iako su javnost i mediji za požar saznali 3. maja, Bogdan Radovanović kaže da se deponija prvi put zapalila u martu.

„Požega je jedan od devet osnivača deponije “Duboko”. Deponija je počela da gori 3. maja, a mi smo imali informaciju da se prvi put zapalila u martu i da je zagašena u roku od sedam dana“, rekao je narodni poslanik za N1.

Kako naš sagovornik kaže, dugo se čekali da se prestavnici vlasti i odgovorna lica oglase po pitanju požara. „Do 10. maja dva puta se samo govorilo o ovoj situaciji. Prvo je sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine rekla da je požar koji se dogodio lokalizovan i da se neće širiti. Zatim se 10. maja se obratila i gradonačelnica Užica (Jelena Raković Radivojević) i Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Tada smo videli da se javnošću manipuliše“, kazao je on.

Bogdan Radovanović zaključuje da sa ovakvom vlašću više nije pitanje da li, „već kada će naredna katastrofa desiti, kao i kakva će ona biti“.

***

BONUS VIDEO – Zagađenje zbog požara na deponiji Duboko stiglo do Požege

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar