"Potpuno je logično da je opozicija ujedinjena oko litijuma i bolje je da se ujedine i oko drugih stvari. I oni rade istraživanja koja pokazuju da većina ljudi nije za litijum. Činjenica da je vlast prihvatila raspravu je lažno pružanje ruke i ništa ne znači, jer vlast ima većinu u parlamentu", rekao je za N1 novinar Nenad Šebek.

„Opozicija kaže da ako vlast ne zabrani kopanje da će to staviti znak jednakosti između vlasti i Rio Tinta. Pa šta? To nije jedini znak jednakosti, i jedino sada. Ono što je tragično u Srbiji je da skandali izbiju u javnost, javnost se malo uznemiri, neki objektivni mediji to prenesu ali na kraju šta bude od toga? Ništa. Sad ne znamo ni da li će Javni servis prenositi sednicu u potpunosti, ali sam ja uvek za to da opozicija prvo korisi parlamentarne metode za borbu, a kada se to iscrpi onda da se protestuje“, rekao je u emisiji Dan uživo novinar Nenad Šebek.

Foto: Newsmax Adria

Komentarišući izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić i to da će se u parlamentu diskutovati o zahtevu opozicije, Šebek navodi da je u pitanju „lažno pružanje ruke“.

„Sva njena obraćanja počinju sa – kao što je rekao predsednik Vučić. Ta čuvena preambula i cela njena izjava je lažno pružena ruka. Kad imate većinu u Skupštini onda vas ništa ne košta da napravite privid i kao dozvolite drugoj strani da kaže ono što ima. I ako sve ovo shvatimo kao privid i u Skupštini ćemo, na sednici, gledati privid. Jedino što je činjenica je da postoji ozbiljno nezadovoljstvo kopanjem litijuma ne samo članova već i simpatizera SNS, ali kada je reč o poslanicima oni će se ponašati kako gazda kaže“, smatra Šebek.

On ističe i da je vlast i ranije pozivala opoziciju na razgoovore.

„Ali nije ih pozivala na razgovore u Skupštinu, a tamo bi trebali da se održavaju najvažniji razgovori. Međutim još od vremena Miloševića Skupština je mesto gde se samo lupi pečat na ono što je već dogovoreno. Skupština, na žalost nije mesto gde se odlučuje već gde se stvara privid da se odlučuje“, kaže Šebek.

„Ne postoji ništa što Srbija može učiniti sa situacijom na Kosovu“

„Ono što proteklih nedelja gledamo na Kosovu je jedna vrsta kulminacije, a cela ta situacija traje kada je Aljbin Kurti došao na vlast. Njegova formula je jednostavna i ona pali na Balkanu i to je nacionalna retorika, kao i poruka – postićićemo sve šta hoćemo. Albanska Vlast na Kosovu je zainteresovana pre svega za zaokružavanje svoje državnosti, a to znači proterivanje srpske državnosti, a to he nema dinara, apoteka, banaka… I sve ostalo će se naći na tapetu, samo je pitanje kada“, kaže Šebek.

On navodi i da srpski partneri sa zapada na sve što radi Kurti „samo cokću“.

„A onda Kurti nastavlja da radi sve šta hoće. Politika prema Srbima na Kosovu podjednako je cinična i kada je reč o Beogradu i Prištini. Ponašaju se prema njima kao prema piunima, a ne ljudima koji imaju porodice tamo i žele da žive i ostanu. Sve informacije govore da je proces iseljavanja Srba pojačan poslednjih meseci. Sa zapada nema kazne za Kurtijevu politiku, vlast u Beogradu se zgražava, a predsednik najavljuje obraćanje za 72 sata. Šta on to može da nam kaže za 72 sata, a da ne može sada ili za dve nedelje. Ništa, jer Srbija u ovom trenutku nema nikakvu mogućnost da popravi status kosovskih Srba, sem da kleči i moli zapad da nešto uradi, a što inače radi, dok se zapad se pravi mutav“, objašnjava Šebek.

On ističe da ne vidi „kakve to mere Srbija može da preduzme“.

„Potpuno je svejedno šta će nam ispričati za 72 sata, ja ne vidim da mogućnost i da se sakupi trust mozgova iz cele zemlje ili sveta, šta se može raditi sa nekompletnom državom kao što je Kosovo i državom kojoj je amputiran deo teritorije kao što je Srbija. Ne znam šta bi bilo ko mogao da smisli ili da uradi“, zaključio je novinar Nenad Šebek.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare