Ukoliko su tvrdnje opozicije u Nišu tačne, ovaj grad je prvi u Srbiji u kojem je Srpska napredna stranka pala s vlasti. Promene u tom slučaju zaista stižu s juga, što je bio slogan jedne opozicione liste. A sve neodoljivo podseća na 1996. godinu, kada je upravo iz Niša polako krenula da se kruni vlast Slobodana Miloševića.

Situacija u Nišu zaista je vrlo zanimljiva. Neposredno nakon što je Srpska napredna stranka proglasila pobedu u gotovo svim opštinama i gradovima u kojima su se juče održavali lokalni izbori, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kad je reč o Nišu, rekao je sledeće:

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„U Nišu ćemo za većinu imati verovatno tri mandata, ukupno 32, a 31 je potreban za većinu. Biće 32 prema 29. Ali u Nišu, biće moj predlog i predsedniku SNS, da se vidi kako i na koji način da se problemi rešavaju. Jedna lista grupe građana, lista doktora Milića je dobila čak 23 odsto glasova. To je ogroman broj glasova i to ni na koji način ne smemo da nipodaštavamo”, rekao je Vučić i praktično proglasio pobedu u ovom grad.

Oglasili su se i predstavnici SNS u ovom gradu rekavši da su osvojili duplo više glasova od opozicione koalicije, i tri puta više od grupe građana Dragana Milića.

Međutim, doktor Dragan Milić proglasio je pobedu.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

“Od večeras je Niš slobodan grad”, rekao je Milić obraćajući se okupljenim građanima, zajedno sa kompletnom opozicijom u tom gradu.

“Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao poslednjih 12 godina“, izjavio je Milić.

On se zahvalio ostatku opozicije – grupi Biramo, Kreni-promeni, NADA i svim ostalim učesnicima izbornog procesa.

Zatim je pobedu opozicije u Nišu potvrdio i Đorđe Stanković, kandidat koalicije “biramo Niš” za gradonačelnika.

I tako, dok su sve oči bile uprte u Novi Sad, prva pobeda opozicije po svemu sudeći beležiće se na jugu.

Baš kao i davne 1996. godine, kada je posle krađe izbora i najdužih mirnih demonstracija vlast Slobodana Miloševića u Nišu pala.

Šta se tada tačno desilo?

17. novembra te godine održan je drugi krug lokalnih izbora. Novinari radio stanice “Bel Ami” išli su od jednog do drugog biračkog mesta i čim je prebrojavanje završeno preuzimali su rezultate.
Prema tim rezultatima više od dve trećine odborničkih mesta u Skupšini Grada Niša pripalo je koaliciji „Zajedno“ (SPO-DS-GSS) i narod je oko ponoći spontano počeo da se okuplja u centru grada i da proslavlja pobedu.

Međutim, sutradan je Izborna komisija saopštila rezultate koji su se bitno razlikovali od onoga što se prethodne večeri čulo na radiju.

Predstavnici koalicije Zajedno u izbornoj komisiji donosili su zapisnike u kojima se videlo da je broj glasova bio naknadno menjan. Brojevi glasova za kandidata SPS su povećavani, a koalicije „Zajedno“ smanjivani.

Tako je apsolutna pobeda koalicije „Zajedno“ preokrenuta u tesnu pobedu SPS-a.

Krenule su demonstracije u Nišu, a u utorak su se prenele na celu Srbiju.

Sve je završeno usvanjem „leks specijalisa“, zakona kojim je Slobodan Milošević priznao poraz.

Skupština Grada Niša u kojoj je „Zajedno“ imala većinu sastala se 27. januara 1997. godine.

Za predsednika Skupštine izabran je Zoran Živković (DS), a za predsednika gradske Vlade Branislav Jovanović, koji je tada bio član SPO.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare