Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Viši sud u Nišu upravo je usvojio žalbu koalicije "Biramo Niš" za jedno od dva ključna biračka mesta. To, međutim, nije kraj. GIK će prema novom zakonu imati desetak dana za odluku.

„Upravo sam dobio infomaciju da je Viši sud – USVOJIO žalbu za ponavljanje BM broj 18 u Nišu na gradskim izborima. Čestitam svima na ovoj odluci, ovo vraća nadu u procese u koje smo ušli. Svakako, ovo nije kraj, ostaje još nekoliko žalbi među kojima je i BM br 10. Takođe po zakonu GIK ima čak 10 dana rok da ponovo odlučuje o našim prigovorima, ali apelujem da ovo ne treba da se maksimalno eksplatiše i da odluku o ponavljanju izbora i usvajanju prigovora treba doneti što pre. Dakle, nije kraj ali je dobra vest“, objavio je Đorđe Stanković na mreži X.

Šta znači „nije kraj“, Stanković objašnjava za Nova.rs.

„Prema izmenama Zakona koje su nedavno usvojene u Skupštini, GIK ima 10 dana da razmatra to što joj je Viši sud vratio. Hipotetički, mogu opet da odbiju, pa da se mi opet žalimo Višem sudu, koji opet ima rok od 72 sata da donese odluku. I da nakon toga mora da se donese odluka. Ali to sad može da traje još dve nedelje“, navodi Stanković.

Podsetimo, predstavnici opozicije zatražili su od Višeg suda u Nišu da poništi izbore za odbornike Skupštine grada na biračkim mestima 10 i 18 u opštini Medijana i pozvali građane sa teritorije te opštine da u nedelju svi glasaju za listu „Ujedinjeni – Nada za Niš“ na ponovljenim opštinskim izborima na biračkim mestima broj 14 i broj 16, takođe u opštini Medijana.

Doktor Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste „Dr Dragan Milić“ rekao je da koaliciji „Ujedinjeni – Nada za Niš“ nedostaje nekoliiko stotina glasova da bi u opštini Medijana dobila još jedan mandat.

Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Time će većina opozicije u Skupštini opštine Medijana biti još veća i omogućiće konfor u radu, kako bi Medijanu digli na nivo koji zaslužuje. Mi jesmo pobedili, ali to mora da se potvrdi“, rekao je Milić na konferenciji za novinare.

On je kazao da se opštinski izbori na biračkom mestu broj 14 u Osnovnoj školi „Ćele kula“ i broju 16 u Vatrogasnom domu ponavljaju jer glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji bili propisani zakonom, niti su ti glasovi bili zaštićeni sa markicom koja treba da garantuje zaštićenost podataka.

„Iz tog razloga tražimo da budu ponovljeni gradski izbori na biračkom mestu broj 18 u opštini Medijana. Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske izbore“, naglasio je Milić.

Prema njegovim rečima, gradski izbori moraju obavezno da budu ponovljeni i na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana zbog falsifikovanja zapisnika.

„U originalnom zapisniku sa tog biračkom mesta upisano je da je Ruska stranka dobila pet glasova, a da je u biračkoj kutiji bio ukupno 841 glas. U zapisniku koji je objavljen na sajtu Republičke izborne komsije objavljen je zapisnik u kome je petica ručno prepravljena u šesticu, a broj 841 prepravljen u 854“, naglasio je Milić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare