Među kruševačkim naprednjacima poslednjih nedelja dešava se pravi mali "rat" i erupcija nezadovoljstva kadrovskom politikom. Kako saznajemo, dugogodišnji članovi SNS nisu zadovoljni što partija na visoke pozicije postavlja mlađu garnituru članova koju predvodi Nevena Đurić, čiji je rad javno hvalio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog ovog sukoba, Bratislav Gašić, ministar policije i politički najmoćniji naprednjak u Kruševcu, morao je da donese odluku da predvodi izbornu listu SNS u ovom gradu i tako smiri tenzije kako bi naprednjaci pokušali da zadrže vlast.

Kako za Nova.rs kaže izvor blizak SNS u Kruševcu, trzavice među naprednjacima počele još od izbora Miloša Vučevića za predsednika stranke.

„Bratislav Gašić nije bio zadovoljan ili bolje reći nije bio previše srećan zbog odluke da na čelo SNS dođe Miloš Vučević. On se nije suprotstavio Vučiću, niti drugim funkcionerima koji su podržali Vučevića, ali nije blagonaklono gledao na taj izbor. Gašić je predstavnik stare garde naprednjaka u Kruševcu, koja takođe nije bila na strani Vučevića. To je bila šira dimenzija nezadovoljstva u partiji“, objašnjava za Nova.rs izvor blizak SNS u Kruševcu.

Branko Ružić, Bratislav Gašić, Miloš Vučević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osim nezadovoljstva zbog izbora Vučevića, ozbiljan jaz u odnosima kruševačkih naprednjaka desio se i na relaciji mlađih i starijih kadrova. Povod je bila Nevena Đurić, funkcionerka SNS.

„Veliko nezadovoljstvo u partiji bilo je zbog uspona Nevene Đurić, mlade i ambiciozne funkcionerke iz našeg grada. Ona je stigla do mesta narodne poslanice, potpredsednice stranke, što su stariji naprednjaci u Kruševcu ogorčeno posmatrali. Po kuloarima se pričalo da je preskočila određene korake, da nije zaslužila pre nekih ljudi da postane poslanica i potpredsednica. Đurić je predstavnica mlađe garde, koja je ušla u sukob sa starijim naprednjacima“, objašnjava naš sagovornik.

Nevena Đurić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Izvor Nova.rs blizak SNS tvrdi da su prvi sukobi počeli još pre dve godine, ali da je situacija kulminirala pre šest meseci. Tada je Bratislav Gašić rešio da „ugasi požar“ i bude nosilac liste na lokalnim izborima u Kruševcu.

„Zbog toga su vraćeni stari kadrovi na listu za lokalne izbore, kako bi se smirilo nezadovoljstvo“, zaključuje naš izvor.

Ivan Mandić, član Predsedništva SSP iz Kruševcu u razgovoru za Nova.rs potvrđuje da postoje problemi među kruševačkim naprednjacima.

Ivan Mandić Foto: SSP/Promo

„Mlađi odbornici su bili nezadovoljni što ih nema na listi, ali objašnjeno im je da je opozicija jača ove godine i da je potrebno da stariji budu na listi kako bi se borili protiv opozicije. Prema našim informacijama postoji ozbiljna mogućnost da se pobede naprednjaci, zbog čega su i oni malo u strahu. Vidite i sami da će Gašić biti prvi na listi, on će pokušati da povrati to poverenje koje je poljuljano“, poručuje Mandić.

I Nišu sukobi među naprednjacima, Sotirovski predvodi jednu struju

Kako je Nova.rs ranije objavila, i u Nišu traje rat među naprednjacima. To je bio i jedan od razloga zbog čega nisu raspisani izbori u ovom gradu na jugu Srbije.

Sagovornik našeg portala iz ovog grada ranije je rekao da dugo među naprednjacima tinja sukob.

„SNS ima istorijski nisku podršku od 20 odsto, a SPS je na 10 odsto. Jasno vam je da to nije dovoljno da se formira vlast, pa je odlučeno da se sada ne ide na izbore. Vlast ima ideju da formira grupe građana do izbora, koji bi ostvarili određenu podršku, a onda podržali SNS. Tako bi se rešio problem manje popularnosti naprednjaka. Nedavno ste videli da je i blizak saradnik doktora Milića prešao u SNS. Sve se to radi da bi popravila popularnost naprednjaka“, objašnjava izvor Na.rse.

Prema našim informacijama, u SNS su razočarani gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovskom, premda i drugi kadrovi nisu previše popularni.

BONUS VIDEO: Bratislav Gašić u Skupštiini o N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare