Direktor kampanja Pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović poručio je, sa platoa ispred Gradske izborne komisije u Nišu, da su masovne demonstracije korak koji bi trebalo da usledi, kao i da je jedinstveni stav opozicije - trenutno jedino rešenje.

Savo Manojlović stigao je u grad na Nišavi nakon lokalnih izbora u nedelju, a sve zbog krize koja je usledila zbog činjenice da je neizvesno kome će pripasti gradska vlast. Niška opozicija zatražila je uvid u birački spisak, a u zgradu Gradske izborne komisije ušli su oko 16 sati.

Na početku svog obraćanja, Manojlović je čestitao Nišu na pobedi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Želeo bih da naglasim da je i pad Slobodana Miloševića počeo pokušajem da se izborna pobeda ukrade u Nišu. Napomenuo bih da se ova pobeda u Nišu desila u uslovima gde sa jedne strane niste imali jednu stranku, već 10, 15 koje su 12 godina na vlasti. Mi iz Beograda nismo došli da određujemo sudbinu Nišu, ali smo došli da podržimo Niš. Smatramo da kada bilo ko, u nekom delu zemlje pokuša da ukrade nečiju izbornu pobedu, cela Srbija treba da pruži podršku onome ko je pokraden“, poručio je Manojlović.

Dodao je da je prekrajanje izborne volje crvena linija između diktature i autokratije.

„Ukoliko u Nišu dozvolimo prekrajanje zapisnika, to znači da nikada nećemo imati bilo kakve slobodne izbore. Jedini način da ovo stane je, da se u potpunosti delegitimiše Skupština, odnosno diktatura u kojoj se ova zemlja nalazi. Došli smo da podržimo niški tim „Kreni promeni“, nakon čega će oni imati konsultacije samostalno sa celom opozicijom. Smatramo da treba istrajati na pravnom putu, a istovremeno i u građanskoj neposlušnosti. Građani su poslednja linija odbrane Ustavnog poretka, rekao je Manojlović.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je reč o napuštanju institucija, što je bio njegov predlog opoziciji, kaže da će sve korake objaviti nakon što se svi izjasne o tome.

„Mislimo da su masovne demonstracije korak koji bi trebalo da usledi“, kaže Manojlović.

Dodao je da će po pitanju njegovog predloga, imati sastanak sa kolegama iz „Biram borbu“.

Manojlović kaže da su juče poziv o izjašnjavanju u vezi sa napuštanjem institucija uputili predstavnicima Zeleno-levog fronta i Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, kao i da je dogovor bio da oni iskomuniciraju sa ostatkom svoje koalicije.

„Mislimo da je jedinstveni stav opozicije trenutno jedino rešenje. Nema potrebe da gostujemo po emisijama, nema potrebe da dalje raspravljamo ko je bio u pravu, ko je kriv. Mi ovde imamo prilično jasnu situaciju. U parlamentu će se statirati, a nećete moći da učestvujete ni u kakvim institucijama. Nešto što je već rađeno, neće funkcionisati. Nema potrebe za vikend šetanjama, gostovanjima u emisijama. Imamo dva puta. Nebitno je da utvrđujemo ko je u pravu“, rekao je Manojlović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodao je da je „bojkot-opozicija“ jasno istakla da je ne zanimaju fotelje i privilegije.

„S druge strane, opozicija koja je izašla na izbore rekla je da želi da se bori institucionalnim putem. Ovo je tačka spajanja. Ukoliko nas zaista ne zanimaju fotelje, potrebno je da svi izađemo da bismo odbranili pobedu građana“, poručio je Manojlović.

Cvetković: Nećemo povlačiti samostalno korake, ali nećemo sedeti ni skrštenih ruku

Prisutnima se obratio i profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković, jedan od predstavnika liste „Kreni-promeni“ u ovom gradu, podsećajući da deluju zajednički sa partnerima iz opozicije na osnovu sporazuma koji je potpisan pre samih izbora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„‘Mi nećemo povlačiti samostalno korake, ali nećemo sedeti ni skrštenih ruku i nećemo tolerisati prekrajanje volje građana. Apsolutno je sigurno da opozicija ima većinu glasova, ali je problem u tome što izborna matematika njima daje većinu mandata. Mi smo spremni na pravnu borbu, ali smo spremni i na građansku neposlušnost. Ne branimo samo Niš, branimo celu Srbiju, jer ako im ovo sa Ruskom strankom prođe, onda je to primer koji će primenjivati na svakim drugim izborima“, ukazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare