Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; N1; privatna arhiva/pokretgradjanin

Godinama unazad "misaona imenica" je da se neka opoziciona stranka samostalno približi dvocifrenom rezultatu na izborima. Zato nije malo iznenađenje da grupe građana, bez infrastrukture i novca, dođu do takvog rezultata. Na tek završenim lokalnim izborima upravo se to desilo, a neki od njih su "dogurali" i do 25 odsto. U Beogradu, Nišu, Gornjem Milanovcu i Inđiji grupe građana su ostvarile bolje rezultate od opozicionih političkih partija koje su učestvovale na izborima i tako postale veća pretnja SNS-u na lokalu.

Veliko, možda najveće iznenađenje, ovih lokalnih izbora, jesu grupe građana koje su zabeležile izuzetno dobar rezultat. Neke od njih, osvojile su i više od 20 odsto.

Neke su prošle značajno bolje od političkih partija, koje imaju prepoznatljivo ime, razvijenu infrastrukturu, ali i daleko veća finansijska sredstva.

Beograd

Na nivou grada Beograda grupa građana “Kreni – promeni” bila je drugoplasirana sa 17, 69 odsto, odnosno najbolje rangirana opoziciona lista.

Kreni-Promeni Savo Manojlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Oni su u odnosu na listu “Biramo Beograd” zabeležili rezultat bolji za 5,71 odsto.

Zanimljiv je i podatak da je “Kreni – promeni” zabeležio bolji rezultat u odnosu na koaliciju “Biramo” u svim beogradskim opštinama na kojima su uzeli učešće, a to su Novi Beograd, Zemun, Voždovac i Lazarevac.

Tako je u Opštini Novi Beograd “Kreni – promeni” osvojio 14 mandata, a koalicija “Biramo Novi Beograd” devet.

U Lazarevcu će “Kreni – promeni” promeni imati devet odbornika, dok će “Biramo Lazarevac imati” sedam.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Voždovcu je “Biramo Voždovac” osvojio 7 mandata, a “Kreni – promeni” 13.

Najznačajnija razlika između te dve liste je u opštini Zemun, gde će “Kreni – promeni u lokalnom parlamentu imati 13 obornika, a “Biramo Zemun” 5.

Obrenovac, Mladenovac

U dve prigradske opštine grupe građana su ostvarile bolji rezultat nego opozicione stranke.

“Dogovor za Mladenovac” je osvojio 13, 5 odsto i 7 mandata, a u Obrenovcu je grupa građana “Za naš Obrenovac” osvojila 17 odsto i 9 mandata.

Niš

U najvećem gradu na jugu Srbije, Nišu, grupa građama “Dr Dragan Milić” ostvarila je ubedljivo najbolji opozicioni rezultat od 24, 4 odsto glasova i 16 mandata. Kad se saberu svi mandati preostale tri opozicione liste, Milićeva grupa građana ima jedan više.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kandidat za gradonačelnika bio je sam doktor Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, koji je široj javnosti postao poznat početkom 2023. godine, kada su lekari i medicinsko osoblje te klinike uspeli da eliminišu liste čekanja na kardiovaskularne operacije.

Inđija

Najznačajniji rezultat (procentualno), kad su grupe građana u pitanju, na ovim izborima je ostvarila inđijska grupa “GrađanIN”. Oni su osvojili 25,84 odsto na izborima i 10 mandata.

Ukoliko se poredi sa rezultatima preostale tri opozicione liste u Inđiji, „GrađanIN“ je ostvario duplo bolji rezultat od svih njih zajedno.

„Inđija i ti – svi zajedno“ – 8.13% – 3 mandata

„Biramo borbu za Inđiju“ – 4.57% – 1 mandat

„Mi snaga naroda“ – 3.66% – 1 mandat

Osnivač i leder “GrađanIN-a” je Strahinja Jovanović, koji se i na prethodnim izborima, 2020. godine kandiovao za predsednika opštine. Tada je njegova grupa građana osvojila tri mandata.

Strahinja Jovanović Foto:privatna arhiva/pokretgradjanin.com

Gornji Milanovac

Na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu zapažen rezultat ostvarile grupa građana “UZINAT”.

Ta lista osvojila je 21,5 odsto glasova ili 10 mandata. To je skoro triput bolje od lokalnog rezultata velike koalicije „Biramo borbu“.

UZINAT je akronim i znači „Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i toleranciju“. Na čelu liste je još jedna lekarka, dr Tatjana Milošević, pedijatrica iz Gornjeg Milanovca.

Tatjana Milošević Foto:N1

Na sajtu ove grupe građana piše da je udruženje nastalo „u septembru 2023. godine kao reakcija građanki i građana Gornjeg Milanovca na potiskivanje osnovnih društvenih vrednosti“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare