Nemanja Šarović iz Pokreta "Ljubav, vera, nada" i Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta izneli su, kako kažu, svoja saznanja o netransparentnom radu kompanije Rio Tinto.

Sve najnovije informacije sa zasedanja Skupštine Srbije o rudarenju litijuma pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Šarović je rekao da su na pisarnicu Skupštine Srbije predali dokumentaciju „u želji da tok sednice o litijumu usmere u pravcu koji će manje odgovarati režimu“.

Dodaje da se pitanje litijuma ne sme posmatrati kao političko, već kao životno i da je koraku dobrom pravcu analiza koju su potpisali Zoran Drakulić i grupa ekonomista.

Izdvojio je, kako je rekao, saznaja do kojih su došli o Rio Tintu, piše N1.

„Prva je odgovornost Rio Tinta i činjenica da se u osnivačkom aktu kompanije razlikuje tekst na engleskom u odnosu na prevod na srpski. U engleskom dokumentu se govori o odgovornosti Rio Tinta a u srpskom odgovornosti za obaveze. Odgovornost je u slučaju međunarodne arbitraže mnogo širi pojam i činjenica da je stavljeno u osnivačkom aktu da će biti merodavan srpski jezik govori da se ovom temom neko bavio ozbiljno i pokušao da predupredi odgovornost za potencijalnu ekološku katastrofu, ukoliko projekat bude sproveden u delo“, rekao je Šarović.

Kaže i da se bavio finansijskim izveštajima.

„Samo u 2023. prijavljeni gubitak je 11,6 milijardi dinara, to je 100 miliona evra u godini u kojoj je projekat, kako je Brnabić rekla, bio gotov. Ukupan do sada prijavljeni gubitak je 57 milijardi dinara što je oko pola milijarde evra, to govori da je Rio Tinto odlučio da u Srbiji posluje u skladu sa svojom reputacijom i da neće platiti ni dinar poreza i da će te velike gubitke prvo pokrivati, da bi onda ako eventualno dođe do dobitka moglo da bude rapsarvaljano o porezu na dobit“, rekao je Šarović.

Druga bitna stvar je, kako je naveo, vlasnička struktura Rio Tinta.

„Sedamdeset odsto je vlasništvo Rio Tinto minerals, a 30 odsto Rio Tinto nominiz, to je forma organizovanog privrednog društva koja se koristi za prikrivanje stvarnih vlasnika koja omogućava pranje novca, da neko iz Srbije bude krupan akcionar u firmi Rio Sava, a da za to građani ne saznaju. Rio Tinto i u drugim državama ima to društvo Rio Tinto nominiz ali u neuporedivo manjim procentima, u Srbiji je taj procenata 30. Za 30 odsto ne znamo ko su pravi vlasnici“, kaže Šarović.

Miroslav Parović je dodao da je datum osnivačkog akta Rio Sava iz 2021. godine, što znači, kako je rekao, da je Rio Tinto počeo da radi pod ovim režimom. I Parović je govorio o firmi Rio Tinto nominiz i njihovom finansijskom izveštaju.

„Imamo situaciju da razgovaramo o strateški važnom projektu gde mi ne znamo 30 odsto projekta ko će držati. Odnosno da znamo da oni koji su navedeni nisu stvarni vlasnici. U svom izveštaju za 2023, oni ne podležu reviziji, možete da napišete bilo šta, oni kažu u izveštaju da su 3. aprila 2024. Rio Tinto nominiz uplatio 54 miliona dolara Rio Sava d.o.o. Srbija u trenutku kada je projekat Jadar stopiran, u tom trentuku je preko ove sporne kompanije Rio Savi uplaćeno 54 miliona dolara. Kome je otišlo, dalji sled je da je Ustavni sud preinačio odluku Vlade, mi smo krenuli odjednom u litijumsku groznicu i dobili smo Šolca i potpisivanje ugovora“, rekao je Parović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare