Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odluka Stejt departmenta da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa "džavelin" vid je upozorenja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i glasi "mi sarađujemo sa vama, ali pazite šta radite", smatraju sagovornici Danasa.

O ovoj odluci, koja je uzburkala domaću nedovoljno upućenu javnost, Vučića je u četvrtak informisao američki ambasador Kristofer Hil, a predsednik Srbije je rekao da je ova informacija veliko razočaranje, ali da će naša zemlja, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Vučić je nedavno prilikom posete Ruskom domu sa ruskim ambasadorom, Aleksandrom Bocan Harčenkom, rekao da se svi u regionu naoružavaju, i da je na Srbiji da u tome ne zaostaje. On već dugo veliča snagu, opremnu i spremnost domaće vojske, a nedavno je pokrenuta i inicjativa o uvođenju redovnog vojnog roka.

S druge strane, i Kosovo sarađuje sa NATO, održava voje vežbe, nabavlja naoružanje i takođe najavljuje uvođenje redovne vojske, piše Danas.

Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za Danas ukazuje najpre na pitanje koliko će dugo trajati pricedura za nabavku Džavelin projektila.

„Sad je rečeno da je Stejt department dao dozvolu, odnosno sa stanovišta SAD nema prigovora na tu transakciju. Tek onda treba da bude odobreno to pitanje u Kongresu. Te procedure, naročito u ovako polarizovaoj Americi, znaju da traju potencijalno i tri godine“, navodi on.

Kako dodaje, važnije pitanje od procedure je to što je Amerika isparaznila strateške zalihe velikog broja različitih kategorija svog naoružanja snabdevanući Ukrajinu protiv Rusije, uključujući i džavelin projektilima.

Vukasnović skreće pažnju i na to da smo imali i najave nekih predstavnika srpskog kokusa da će to pokušati da blokiraju, te da je evidentno da će Beograd, mnogo aktivnije nego pre, pokušavati to da spreči preko svoje mreže lobiranja, koju je razvijao kako bi nadokandio čitave decenije zaostatka.

„Ako izuzmemo činjenicu da američka spoljna politika zna često da bude produkt nadmetanja između različitih njihovih ogranaka i agencija, ipak postoji ovde element upozorenja Vučiću. Vid načina da Vašington pokuša da disciplinuje Beograd tako što mu se kaže, “mi sarađujemo sa vama, ali pazite šta radite“, kaže Vuksanović.

Upitan da li to Vučić razume, odgovara da misli da Vuči to apsolutno razume.

„Otud i vrlo oprezna izjava posle razgovora sa Hilom. Ta izjava je pokušaj da se ipak smire strasti“, smatra on.

Odluku Vašingtona ubrzala Banjska

Kako dodaje, raspoloženju da se ovakva transakcija odobri doprineo je i sukob u Banjskoj.

„Naravno to jača glasove i zamah onih u Vašingtonu koji imaju ekstemno propriština stavove i koji i dalje Beograd gledaju starim očima. Ali sada mi deluje da je cela Vučićeva investicija, kada su u pitanju američko-srpski odnosi, fokusirana na 2024. i na to da će se Tramp ili neki drugi republikanac naći u Beloj kući. I da, uprkos tome što je uspeo da ostvari relativno funkcionalnu saradnju sa Bajednovom administracijom, ceo fokus baciti na to“, procenjuje Vukasanović.

Kada je reč o KBS, kako kaže, za njih je glavno finansijsko pitanje. Naš sagovoprnik pojašnjava da iako je Kosovo proglasilo vojsku, nisu prešli čitav niz operativnih procedura koje im je NATO zadao da bi bili vojska u pravom smislu reči.

„Uprkos nabavci dronova iz Turske i Džavelina, oni nisu vajska. Njihov najveći manjak su finansijska sredstva. I nemaju nikoga ko je spreman da ih finansijski podrži da bi mogli da održavaju vojsku u pravom smislu te reči“, zaključuje Vuksanović.

Javno upozorenje Vučiću zbog igranja na istočnu kartu

Urednik Nove srpske političke misli i kandidat za poslanika Narodne stranke na prošlim izborima, Đorđe Vukadinović, za Danas kaže da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti višeslojna i sveobuhvatna, i već odavno uključuje i vojni aspekt, iako se u našim medijima o tome ne govori mnogo.

„Ipak, u aktuelnom političkom kontekstu ova poslednja najava intenziviranja vojne saradnje SAD i Prištine skreće pažnju kako tajmingom tako i sadržajem, koji podseća na neku vrstu ‘utuka’ na režimsko intenzivno hvalisanje našim vojnim kapacitetima. Vučić i režimski mediji su se u poslednje vreme više puta hvalili superiornošću u odnosu na region u pogledu tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, i odmah stiže poklapanje u vidu američke isporuke Prištini ozbiljnih protivoklopnih oruđa“, zapaža Vukadinović.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je ta saradnja, odnosno podrška SAD i Britanije kosovskoj nezavisnosti neprekidna, u ovom slučaju on misli da je po sredi i poruka, tj. javno upozorenje Srbiji, tačnije, Aleksandru Vučiću, koji je, iskreno ili ne, poslednjih nedelja, zapravo, od početka ove (post)izborne krize otvoreno i demonstrativno zaigrao na istočnu kartu.

***

BONUS VIDEO – Muke dobrovoljaca iz Srbije koji ratuju u Ukrajini: Svedoče o torturi, najveći problem – saborci Rusi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare