Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto: Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, EPA-EFE/FILIP SINGER, Shutterstock

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, navodi se da ukupni tempo pregovora zavisi od vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom. U dokumentu, u koji je Nova imala uvid, navodi se da je postignut dogovor da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti redovno sastaju kako bi pregovori krenuli napred.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u sredu od šefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žofrea izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu. Tom prilikom on je rekao da će Srbija od Evropske unije očekuje uslovljavanja koja se odnose na pregovore u pogledu odnosa sa Rusijom, ali i Kosova i Metohije.

Pročitajte još...

„Naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno opredeljeni za reforme. Nastavićemo da radimo na evropskom putu, možda nešto promenimo, a možda ne promenimo“, rekao je Vučić.

Šta piše u izveštaju EK o Kosovu

Iz Evropske komsije podsećaju da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uz podršku EU, nastavljen redovnim mesečnim sastancima na nivou glavnih pregovarača i sastankom na visokom nivou u Briselu 18. avgusta 2022.

“Nije postignut dalji konkretan napredak u pregovorima o sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, dok su na sastanku na visokom nivou predsednik Vučić i premijer Kurti dogovorili redovne sastanke na nivou lidera kako bi pregovori krenuli dalje. Кosovo i Srbija se sada pozivaju da se konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, bez daljeg odlaganja. Postizanje takvog sporazuma je hitno i ključno kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima”, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Foto: Evropska komisija/Video

U dokumentu se dalje navodi da su dve strane usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u junu 2022. godine, koja, kako se navodi, omogućava punu implementaciju Sporazuma iz dijaloga o energetici iz 2013. i 2015. godine.

“Nakon postignutog sporazuma, licenca za snabdevanje električnom energijom izdata je Elektroseveru, kompaniji u vlasništvu Srbije osnovanoj u skladu sa kosovskim zakonom, koja će snabdevati strujom potrošače u četiri opštine sa srpskom većinom na severu. U toku je finalizacija neophodnih tehničkih sporazuma kako bi kompanija bila u potpunosti operativna. Od strana se očekuje da brzo implementiraju sve odredbe Mape puta”, piše u izveštaju.

O tenzijama na severu i sporazumima koji su usledili

U izveštaju Evropske komisije navodi se da je, nakon tenzija na severu Kosova, krajem jula, postignut dogovor o korišćenju ulazno-izlaznih dokumenata.

“Srbija je pristala da ukine ova dokumenta za nosioce lične karte Kosova i Кosovo da ih ne uvodi za nosioce srpske lične karte. Od strana se očekuje da hitno postignu sporazum o registarskim tablicama nakon što nisu uspele da pronađu trajno rešenje u okviru namenske Radne grupe za registarske tablice koju vodi EU, čiji je šestomesečni mandat istekao u aprilu 2022. godine”, piše u izveštaju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz EU ističu da kosovske vlasti nisu preduzele mere za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, pozivajući ih da se “konstruktivno angažuju” u njenom uspostavljanju bez daljeg odlaganja ili opstrukcije.

“Što se tiče sporazuma o tehničkom dijalogu, neki nisu ili se samo delimično sprovode. Obe strane treba da ostanu posvećene nastavku implementacije sporazuma o predstavljanju i učešću Kosova u regionalnim forumima i da ne blokiraju rad regionalnih foruma u vezi sa bilateralnim sporovima. Još uvek se čeka implementacija ugovora o katastru i priznavanju univerzitetskih diploma”, navodi se u dokumentu.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da je Srbija ostala angažovana u dijalogu.

“Međutim, Vlada Srbije treba da ispuni svoje prethodne obaveze i da se posveti punoj primeni svih prethodnih sporazuma iz dijaloga. Da bi napredovala, Srbija takođe treba da uloži dalje značajne napore da izbegne akcije koje podrivaju stabilnost i retoriku koja ne vodi dijalogu. Srbija treba da doprinese povoljnom okruženju za zaključenje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, uključujući i njene međunarodne odnose”, navodi se u analizi EK.

BONUS VIDEO: DLZ – Nema Vučić petlju da prihvati rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare